Opinii

Tactici politice

19.09.2005, 19:49 49

Relansarea, de catre Mircea Geoana, a proiectelor privind votul uninominal si Parlamentul unicameral a generat o neasteptata efuziune politica. Dupa o prima perioada de reactii sceptice in interiorul PSD si ironice la nivelul puterii, proiectele au primit cel mai neasteptat impuls din partea presedintelui Basescu care a impins lucrurile mai departe si a propus o dezvoltare mai dramatica, inclusiv prin ipoteza convocarii unui referendum pentru schimbarea Constitutiei.

Toata lumea s-a intrebat care este scopul semnalelor transmise de Traian Basescu de peste ocean, a acestei ciudate concordii intre liderul puterii si cel al opozitiei. PSD a considerat ca este vorba de o capcana prin care Basescu vrea sa camufleze sub ideea de referendum intentiile sale mai vechi privind declansarea alegerilor anticipate. Scenariul prezen-tat de PSD nu este deocamdata foarte clar pentru ca nu ne-au fost furnizate toate datele care au stat in spatele concluziei. In lipsa acestora, sunt obligat sa iau in considerare si alte motivatii ale gestului presedintelui. Iar cea mai plauzibila este aceea ca Basescu a simtit ca reforma politica este un subiect care, dincolo de scepticismul unora, poate creste si recredibiliza, pe termen mediu si lung, PSD. Basescu si-a dat seama ca social-democratii sunt pe cale sa-si construiasca si sa impuna pe piata o agenda pozitiva proprie, cu efecte importante asupra credibilitatii lor, mai ales in conditiile in care puterea nu ar fi dat nici un semn ca ar dori sa puna in practica proiectele de reforma. Confiscand in forta subiectul (si a reusit acest lucru pentru ca, indiferent de tema, presedintele este mai vocal si mai ascultat decat liderul opozitiei), Basescu invalideaza PSD-ului o nisa importanta de refacere a imaginii. Jocul tactic al sefului statului este in sine unul inteligent. Ridicand stacheta si punand problema organizarii cat mai rapide a referendumului, Basescu il forteaza pe Geoana sa afiseze prudenta si scepticism, atitudini care vor fi interpretate in final drept lipsa de vointa politica reala pentru impunerea proiectelor de reforma politica. Altfel spus, PSD-ul fie accepta acum aplicarea proiectelor, cu toate consecintele de rigoare, fie solicita dezbateri mai largi cu riscul de a fi acuzat ca tergiverseaza si ca intentiile sale sunt pur demagogice. Indiferent care dintre cele doua ipostaze este valida, ambele releva intentiile evidente ale lui Traian Basescu de a-si impune controlul asupra agendei si de a nu permite nici o evadare a PSD din statutul de element reactiv care joaca in functie pe partitura dictata la Cotroceni, nu de cea pe care, eventual, si-o compune singur.

Pentru clarificarea acestei dileme, foarte interesanta va fi intrunirea lui Basescu cu reprezentantii partidelor politice. Aici, daca doreste sa nu piarda oportunitatea recredibilizarii, PSD va trebui sa joace in asa fel incat sa nu lase impresia ca refuza aplicarea proiectelor de reforma politica. Deocamdata, prima mutare a echipei Geoa-na - Nastase - Mitrea a fost lansarea unui proiect de lege privind organizarea votului uninominal.

Tot in cadrul acestei intruniri cu partidele va avea loc o confruntare directa Basescu - Tariceanu. Ea devine cu atat mai interesanta cu cat primul-ministru s-a pronuntat deja impotriva Parlamentului unicameral, dar si a unei eventuale intentii de transformare a regimului intr-o republica prezidentiala. Pledoaria premierului pentru republica parlamentara tine evident de interesul propriu de a potenta importanta functiei de prim-ministru, dar si de jocul tactic in care contrarea lui Basescu si construirea imaginii de lider de forta care se opune celui mai puternic om politic al momentului sunt un scop politic prioritar pentru Tariceanu. In mod similar, dorinta lui Basescu de intarire a puterii presedintelui tine de interesul propriu de a-si crea mai multe parghii de putere. Din punct de vedere al interesului mediatic, intrunirea presedintelui cu liderii liberali va capta probabil mai mult atentia, avand in vedere premisele conflictuale conturate inclusiv la recenta intrunire a conducerii Aliantei, unde PNL a reprosat democratilor, in termeni duri, jocul partizan al lui Basescu. Tot in acest context conflictual se va derula si intrunirea presedintelui cu Partidul Conservator.

In ceea ce priveste PRM si UDMR, ambele vor urma, paradoxal, aceeasi tactica a opozitiei fata de proiectele reformei politice. PRM nu-si doreste votul uninominal pentru ca, fara lista tractata de motorul Vadim Tudor, candidatii sai nu ar avea nici o sansa de a obtine rezultate spectaculoase intr-o confruntare directa individuala. UDMR, la randul sau, nu-si doreste votul uninominal pentru ca ar pierde mandate in multe zone in care comunitatea maghiara nu este foarte puternica. Practic, toate comunitatile maghiare de 10 - 15% vor fi circumscriptii pierdute pentru Uniune.

Saptamana aceasta se anunta foarte densa in evenimente. Schimbarea presedintilor Camerelor si noul subiect, reforma politica, vor stimula la maxim disputele si spectacolul politic.



* Remus Stefureac este doctorand in stiinte politice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

remus.stefureac@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO