Opinii

Toamna "despotului luminat"

04.03.2004, 00:00 8



Cad il auzi vorbind despre retragere, despre intentia de a-si petrece - dupa o viata tumultuasa - batranetile alaturi de Nina si, daca, intr-adevar, crezi asta, aproape ca te copleseste melancolia. Te cuprinde simpatia vinovata pe care o simti fata de Patriarhul fara varsta - dictatorul lui Gabriel Garcia Marquez din Toamna Patriarhului- plimbandu-se prin palatul invadat acum, in toamna lui singuratica, de vaci si gaini.



Dati ceasurile inapoi cu 14 ani. Ion Iliescu propune pentru Romania un sistem politic bazat pe un "desoptism luminat." Cartile nu-i ies cum doreste, dat influenta lui Ion lliescu este coplesitoare.



Ion Iliescu a implinit ieri 74 de ani, ultima aniversare pe care o celebreaza ca sef al statului. Arcul peste timp ni-l arata pe Ion Iliescu animat de aceleasi "idealuri" imbratisate in urma cu 14 ani. "Papusar luminat" care trage sforile. "Deux ex machina" sui generis care pune piciorul pe frana ori de cate ori este invocat pentru a asigura finalul fericit al piesei.



Departe de a-si manifesta vreun gand de retregere decat asa, in gluma, Ion Iliescu se pregateste pentru o noua tinerete politica in fruntea partidului pe care l-a creat si l-a manipulat, ca un "despot luminat" dupa bunul plac. Oamenii lui isi intaresc controlul asupra aparatului administrativ central in orizontul asteptatei sale reveniri. Controleaza domenii cheie precum justitia (prin Rodica Stanoiu si mai nou prin Ioan Talpes care va tine si fraiele integrarii europene), apararea (prin Ioan Mircea Pascu), economia (prin Dan Ioan Popescu). Este foarte apropiat de Miron Mitrea de la transporturi, caci de la sindicalist la aparator al drepturilor celor multi nu este decat un pas.



Cine credea, in urma cu vreo doi ani, ca vechiul activist Ion Iliescu s-a schimbat trebuie sa coboare cu picioarele pe pamant. Denuntand "capitalismul de cumetrie", si coruptia, multi l-au vazut pe Ion Iliescu drept lider al opozitiei, care se impotriveste abuzurilor puterii. Dezamagire. Iliescu s-a repliat repede: baronii PSD zburda linistiti pe feudele lor, atinsi abia de blanda mustrare a presedintelui. Iliescu si-a aratat muschii cand, la sfarsitul lui 2002, Adrian Nastase a invocat alegerile anticipate. Multi au crezut ca o face in numele apararii democratiei, desi a fost doar un gest de forta.



De-a lungul anilor, cand a venit vorba de democratie Ion Iliescu nu a mai fost chiar atat de hotarat. Indemnand instantele de judecata sa se opuna retrocedarilor proprietatilor furate de comunisti, el a perturbat direct mecanismele democratiei. Cand il fugarea pe soselele patriei pe fostul rege Mihai I, Ion Iliescu o facea in dispret pentru democratie, care ofera oricarui cetatean roman dreptul de a circula liber in tara lui. Impacarea cu fostul suveran nu a fost decat un prilej de manipulare politica. Proprietatile regelui nu i-au fost restituite. In schimb a fost mediatizat pana la saturatie faptul ca statul lui Ion Iliescu ii plateste regelui intretinerea si o pensie. De care, cel mai probabil, va beneficia si el insusi.



Iesirile publice ale lui Ion Iliescu, nemumarate, au fost tot atatea prilejuri de a opri din evolutie lucrurile care ne puteau scoate la liman. Impotrivirea fata de revolutionarea sistemului de impozitare, acuzatiile la adresa investitorilor care secatuiesc tara prin exportul de capital, reticentele fata de privatizate, acuzatiile formulate la adresa oficialilor straini care denunta coruptia de la noi. Nefericirea e ca toate ideile lui Ion Iliescu s-au regasit in raspunsurile pe care administratia le-a oferit marilor probleme care impovareaza tara. Subrede, nesustinute, nesincere. Ion Iliescu a pus bazele unui sistem a carui inertie nu poate fi invinsa decat daca il distrugi din temelie. Or, nimeni nu are chef sa faca asta pentru ca atunci ar trebui sa dispara si cel care l-a inventat.



Intr-o singura directie a evoluat Ion Iliescu. De la "mai animalule", invectiv pe care il arunca presei cu zece ani in urma, la "ciomagarii" din presa, cand o apara pe Stanoiu. Om cu o bogata experienta, Ion Iliescu se pregateste sa intre intr-o noua era inertiala. Ion Iliescu si puterea, "pana cand moartea ne va desparti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO