Opinii

Un acord indispensabil pentru Romania pe care ne-o dorim

27.11.2009, 00:00 32

La prima vedere, acordul politic dintre un partid liberal siunul social-democrat nu este nimic mai mult decat o cinica dare demana cu scopul de a prelua puterea. Aceasta evaluare este pe atatde eronata, pe cat este de superficiala.

In contextul actualei crize economic-financiare, acest acord areinsa potentialul foarte real de a rezulta in raspunsul perfectcalibrat, din punct de vedere ideologic, la noile realitati aleeconomiei si politicii, asa cum au fost ele redefinite de criza.Din punctul de vedere al ambelor parti, este vorba desprerecunoasterea punctelor comune atat ale social-democratiei, cat siale liberalismului. Concis exprimata, aceasta rezultanta ideologicaar putea fi numita social-democratie progresista.

Ce este, asadar, social-democratia progresista? Iata intrebareafundamentala care rezulta ca urmare a acordului dintre PartidulSocial-Democrat, pe care am onoarea sa-l conduc, si PartidulNational Liberal pe care il conduce cu cinste si aplomb domnul CrinAntonescu.

Raspunsul trebuie sa inceapa cu mentiunea ca social-democratiaprogresista nu este o inventie noua. In cercurile politice,vizionari precum Tony Blair in Marea Britanie si Bill Clinton inStatele Unite au depistat limitele nu numai ale liberalismului siale filosofiei statului minimalist, dar si eroarea exceselordogmatice ale unei stangi oarecum "incremenita" in proiectulstatist de moda veche al anilor '60 si '70. S-a nascut astfelcadrul ideologic al stangii moderne, care urmareste sa imbinenevoia de echilibru social cu cea de dinamism economic.

Aceasta stanga progresista mentine obiectivele de capatai alesocial-democratiei: justitie sociala prin crearea de locuri demunca sigure si bine platite. Acolo unde stanga traditionalaconsidera, eronat, ca aceste obiective nu pot fi atinse decat cupretul disciplinei macroeconomice, progresistii au inteles cajustitia sociala devine imposibila fara aceasta disciplina, carerezulta in inflatie si dobanzi reduse, un sector privatputernic.

Noua realitate a crizei financiare naste asadar nevoia, dar sioportunitatea, de a aborda actuala problematica socio-economica aRomaniei cu combinatia optima intre social-democratie siliberalism, intre elementele cele mai pozitive atat din stanga, darsi din dreapta spectrului politic. Aceasta oportunitate este de arecunoaste neajunsurile fundamentalismului ideologic a caruimanifestare ne-a adus aici. Avem astfel sansa de a scrie o nouapagina a economiei politice combinand, pe de-o parte, elementelesocial-democratiei pe care le cere nu numai actualul contextglobal, dar si manifestarea acestuia in Romania anului 2009, cupartile liberalismului care si-au dovedit eficacitatea, de cealaltaparte.

La nivel concret, nevoia de a imbina partile cele mai eficaceale ambelor filosofii este evidenta din cateva concluzii pe care leimpune o analiza a realitatii curente: nu putem avea crestereeconomica autentica si dezvoltare reala, daca de acestea nu sebucura decat o treime din societate; nu putem vorbi de protectiesociala fara prosperitatea pe care o genereaza un sector privatputernic prin mecanismele pietei; nu putem pune problemainvestitiilor in educatie, sanatate sau infrastructura fara accesfacil la capital, la dobanzi corecte, intr-un mediu de inflatiescazuta si printr-o abordare inteligenta a pietelor financiareinterne si internationale. Cu alte cuvinte, nu putem construiRomania secolului 21 decat daca imbinam, deopotriva, altruismulsocial-democratiei cu vitalitatea liberalismului, in abordareapragmatica a progresismului.

In acest context, acordul dintre PSD si PNL tinteste sa fie unsfarsit. Sfarsitul perioadei in care Romania s-a amagit ca vaavansa importand pe nemestecate modelurile altora. Acordul trebuieinsa sa fie si un inceput. Inceputul unui proiect politico-economicromanesc. Un proiect de societate care sa coopteze cele mai buneminti, in slujba unei cauze prea importante pentru a o subordonadogmei sau orgoliilor. O cauza care merita totul: viitorulRomaniei.

Mircea Geoana este candidatul la PresedintiaRomaniei din partea Partidului Social Democrat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO