Opinii

Un moment de gratie irosit

09.07.2004, 00:00 15

Discursul de ieri al lui Adrian Nastase nu rezolva situatia partidului de guvernamant. Din aparitia lui Adrian Nastase pe scena publica, dupa o absenta tensionata, nu sunt lamurite lucrurile.
Singurul lucru cert este ca a vrut sa se retraga, dar s-a razgandit sau l-a facut Ion Iliescu sa se razgandeasca. Mai este cert si ca face schimbari la partid, dar care vor fi acelea nu e un fapt concret.
Concret nu este nici cum anume va face Adrian Nastase departajarea intre echipa ministeriala si cea care va organiza partidul in timpul campaniei electorale. Important este ca o astfel de decizie va crea tensiuni in echipa care este acum la varful PSD - cum vor accepta oamenii aceia ca va trebui sa renunte la unul dintre posturi tocmai in perioada in care partidul se schimba, existand teoretic posibilitatea sa-si piarda influenta, sa aiba de suferit interesele lor fie intr-o parte, fie intr-alta. Si ce inseamna, oare, in campanie electorala "echipa de manageri la guvernare"? Inseamna tehnocrati? Oameni dinafara partidului? Nu ar fi acesta un semn de vulnerabilitate?
Cea mai importanta problema pe termen scurt - anuntarea candidatului la Cotroceni - a ramas total nelamurita.
Importante in aceste zile sunt reactiile oamenilor care fac parte din PSD - cum au trait ei, cum s-a vazut criza de la nivelul de lider local, fie el si baron, sau de simplu si constiincios activist, cum a fost perceputa din cabinetele celor care fac strategiile la PSD criza demisiei din top? Care este siguranta lor?
Adrian Nastase a avut parte de un moment de gratie, poate cel mai important din  cariera sa de pana acum, dar care a fost irosit. Absenta din viata publica vreme de doua zile la umbra zvonului ca se retrage din fruntea partidului, iesirea nervoasa a presedintelui Iliescu si scurtul  discurs al premierului in care a incercat sa explice situatia au lasat in urma imaginea unui lider nehotarat, care nu are toate haturile in mana sa si, mai ales, a facut partidul pe care il conduce sa para inflamabil.
A lipsit o viziune precisa, un proiect care sa fie dezvaluit, chiar daca autorul sau are temeri in privinta felului in care il poate aplica. Sau opozanti. A lipsit un argument puternic care sa explice ce anume l-a facut sa se indoiasca de calitatea pe care a pus-o sub semnul intrebarii vreme de cateva zile. Din discursul lui Adrian Nastase a lipsit un "pentru ca".
Orice relatie ar fi intre Ion Iliescu si Adrian Nastase nu stiu daca poate transmite vreun mesaj de siguranta, de potenta electorala sau chiar si de sprijin neconditionat faptul ca  demisia unui lider de partid, oricare ar fi el, se prezinta mai intai sefului statului, oricare ar fi el (chiar si fondator al formatiunii respective). Asta in timp ce oamenii din ierarhia partidului raspund "nu stiu" cand sunt intrebati daca isi va da demisia liderul lor. Asta nu este doar o chestiune constitutionala. Are efect si asupra alegatorilor care il vad pe potentialul mostenitor al celui mai carismatic om politic din Romania asteptand acordul si pentru un gest care, la urma urmelor, este unilateral.
Asta lasa mai degraba loc la insinuari, la planuri in caz de urgenta, de ce nu chiar la lupte mai aprige intre curente diferite sau interese care se ciocnesc.
E firesc ca in interiorul partidului de guvernamant sa fie, in acest moment, aritmii. Se va schimba conducerea partidului dupa alegeri - indiferent ca Adrian Nastase, Ion Iliescu si PSD castiga sau pierd alegerile parlamentare si prezidentiale. Simpla reintoarcere a lui Ion Iliescu la PSD inseamna o alta echipa de conducere. Inseamna ca unii care au stat pana acum pe bara vor fi investiti cu incredere si atributii. De fapt, asta ar putea sa fie cheia tuturor tribulatiilor - nu atat rezultatul alegerilor locale, nu neaparat spectrul eventualitatii ca opozitia sa castige palmentarele si prezidentiale, ci schimbarea de stafeta de la conducerea unui partid care s-a schimbat foarte mult intre mandatul de presedinte al lui Iliescu si cel de presedinte al lui Nastase. Cei care au acumulat averi colosale in timp ce au detinut functii publice este firesc sa-si doreasca sa conserve aceste posturi. Cei care au stat deoparte si care, evident, nu au acelasi scor la venituri, din nou, e firesc sa-si doreasca sa vina mai in fata.
Aceasta ar fi una dintre problemele PSD - cum va imparti posturile al caror numar va fi restrans intre atatea ambitii si orgolii.
Testul cel greu la PSD abia acum urmeaza - chiar daca este consacrat ca partid fondat de Ion Iliescu si care ar urma sa fie lasat mostenire lui Adrian Nastase, PSD va demonstra in curand daca este o institutie care le poate supravietui si liderilor sai.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO