Opinii

Un rege bland

25.08.2004, 00:00 19

Ce te mai tine in viata cand ti-a fost luat totul? Cand numele iti este tarat prin noroi, memoria inaintasilor tai pagarita, faptele tale hulite?
"Ca unul care am fost harazit de Soarta sa conduc Natiunea romana si Armata ei in timpul acela cumplit al anilor '40 am inteles de mult ca orice miscare as fi facut, orice decizie as fi luat, ea va fi interpretara si reinterpretata. Acest lucru este drept si potrivit". Pe suport de hartie, Soarta, Natiune, Armata, apar cu majuscule. Autorul, omul din spate cu minuscula. Asa intelege Regele Mihai I sa priveasca in trecut. Asa spune ca este drept si potrivit.
In sala Unirii din incinta Palatului Cotroceni, in fata a aproape 1.000 de invitati Mihai I isi deapana trecutul. S-au implinit 60 de ani de la actul de la 23 august 1944. In fata veterani, de razboi infiretati, cu pieptul plin de medalii, ochii infundati in orbite, asemenea Regelui lor. In dreapta, apropiati ai Casei Regale peste care anii au trecut, la fel ca peste Regele lor. In dreapta Ion Iliescu.
Multa lume se intreaba ce l-o fi apucat pe Mihai I sa se impace cu Ion Iliescu. Unii spun ca au gasit si raspunsuri. Isi vrea averea inapoi. Prea putini au crezut ca Mihai I este un om care poate ierta pur si simplu. Poate ierta faptul ca i s-a luat tronul, a fost alungat din tara, 23 august a fost confiscat de comunisti. Poate ierta faptul ca si dupa decembrie 1989 a fost hulit si i s-a interzis sa-si vada in mai multe randuri, tara. Acestui om caruia istoria nu i-a dat nici o sansa s-a intors si vorbeste despre lucruri stiute de multi doar din cartile unei istorii falsificate. Sub o masca lipsita de expresie ascunde o mare durere. In vorbe rare si simple o lasa sa curga abia auzit: "Vechii dusmani au devenit prieteni. Dar ranile acelor ani sunt inca prezente in noi". Mainile ii aluneca inert pe langa corp. Regele pare mic si hainele, cu o croiala usor demodata intaresc aceasta impresie. Regele Lear isi priveste trecutul.
Ascunlandu-l, de foarte aproape ai sentimente contradictorii. Este greu sa-l urmaresti pentru ca vorbeste si incet si incurcat. Daca reusesti sa te concentrezi suficient poti avea surprize. Una dintre ele este blandetea vocii lui. O limba care vobeste  incurcat revarsa in fata auditoriului un suflet bland. Mihai I, regele bland.
 "Toti trebuie sa ne amintim astazi de soldatii care au platit cel mai inalt sacrificiu. Ei toti purtau pe uniforma initiala numelui meu, si nici o onoare mai inalta nu mi-a fost dat vreodata decat sa-i comand, in acele timpuri grele". Mihai I vorbeste de sacrificiul altora, de vitejia altora. Despre propriul sacrificiu ii lasa pe altii sa vorbeasca. Si nu toti au avut, le-a lungul vremii vorbe de lauda pentru Mihai I.
Ce il inalta insa pe acest om este ca stie sa se faca mic pentru a-i mari pe altii. In intreg discursul despre semnificatia actului de la 23 august a existat o singura picatura de orgoliul intr-o marea recunostintei pentru alti. "Sunt mandru de decizia mea si sunt sigur ca istoria va dovedi ca ceea ce eu si generatia mea am facut acum 60 de ani, a fost drept". Acest lucru s-a intamplat deja. Toti specialistii onesti spun ca 23 august nu a fost numai un act de mare curaj, dar si singurul posibil in acele conditii. Cum ar spune Mihai I vorbind depre altii, "este cinstit si drept" ca istoria i-a dat dreptate. A venit vremea acum, si este cinstit si drept ca si cei care l-au hulit sa recunoasca ca au gresit.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO