Opinii

Valeriu Turcan: Politicienii anti-Basescu, fata in fata cu propriile capcane

21.05.2007, 17:47 27

Nu cred in ideea remizei in bataliile politice. In cazul referendumului, castigatorul fiind mai mult decat evident, as propune sa ne concentram in randurile urmatoare asupra celor care au pierdut sau care vor avea de pierdut in scurt timp. Personal, cred in teoria potrivit careia razboaiele au si ceva pozitiv - clarificarea raporturilor de forta. Decat sa ai o spirala a amenintarilor si un blocaj politic continuu, confruntarea directa e binevenita - macar exista un castigator clar. Daca e si un razboi scurt, cu atat mai bine. Numai ca astfel de momente de maxima intensitate conduc si la devoalarea cu maxima claritate a taberelor pro si contra, cu foarte multe consecinte ulterioare pentru actorii care pierd.
Daca ar fi sa simplificam foarte mult, cum isi proiecteaza totusi mintal cetateanul de rand ceea ce s-a intamplat in aceste saptamani? Cu destul de mare certitudine ne-am putea imagina ca proiectia taberei pro-Basescu a fost destul de clara si usor de acceptat din punctul de vedere al disonantei cognitive. Presedintele Romaniei Traian Basescu si poporul, plus PD si PLD.
De cealalta parte au putut vedea cea mai stranie coalitie de fosti diplomati, fosti comunisti, magnati, extremisti, fosti securisti, plus Calin Popescu-Tariceanu si Ludovic Orban. Dl. Tariceanu a beneficiat desigur, din plin, de sprijinul PSD, PRM, PC si UDMR pentru a-si asigura in continuare scaunul de prim-ministru. Daca pana acum acest lucru se intampla in tacere, vizibilitatea sporita a acestei aliante stranii a atras de la sine foarte multe costuri, in special pentru PNL, care acum se afla in picaj, sub pragul electoral. Dar asa se intampla intotdeauna cand alegatorii tai se prind ca nu ii mai reprezinti pe ei, ci doar interesele tale. Acum la final de campanie, sunt cateva lucruri poate nu foarte evidente, dar care trebuie spuse:
Multimea tacuta pro-reforma. Maturitatea electoratului din Romania, care, chiar daca nu isi gaseste intotdeauna modalitati de exprimare, asteapta o agenda a reformei politice si institutionale, si nu smecherii cu mici si bere. Singurul om politic care corespunde acestei asteptari de reforma politica si care a inteles cu adevarat modificarile care au loc la nivelul opiniei publice ramane Traian Basescu, presedintele Romaniei.
Viziunea politica a liderului este cel mai important lucru intr-o campanie si din acest punct de vedere Traian Basescu a reusit sa se identifice cu un set clar de idei si valori care se bucura de sprijinul opiniei publice.
In termeni de tehnica de campanie, campania presedintelui a capatat forta portanta necesara inca din primele zile si a avut un avans de cel putin doua saptamani in termeni de planificare si strategie, fata de adversari, fara ca acestia sau consultantii acestor adversari sa identifice vreo solutie de raspuns. Si in final, s-a dovedit inca o data ca in Romania, daca vrei sa inregistrezi un esec, trebuie neaparat sa iti iei consultanti straini.
Pentru neclaritatile de identitate ale politicienilor si ale partidelor exista intotdeauna un cost. Nu incerca niciodata sa pari ceea ce nu esti - cand inginer constructor, cand oltean, cand lider al PSD, cand tu esti de fapt un domn din Primaverii, fost diplomat. Intamplarile recente au mai devoalat un lucru - in acesti doi ani de cand dl. Geoana e presedinte al PSD, partidul a fost totusi condus de Viorel Hrebenciuc. Cu evidente dificultati de definire a propriei indentitati si ca si cum ar fi incercat sa-si dinamiteze propriul profil politic, dl. Geoana a facut echipa comuna cu Ion Iliescu, C.V. Tudor, Dan Voiculescu si Marko Bela. "Cine sunteti dumneavoastra, domnule Geoana? Cine suntem noi, PSD-ul" - sunt certe intrebari in mintea multor colegi de partid ai domnului Geoana, culmea, dupa ani si ceva de mandat al acestuia in fruntea partidului.
Viata si natiunea au propriile modalitati de a pedepsi nedreptatea. Pentru ura cu care au declansat acest abuz, politicenii orchestratori ai initiativei de demitere a presedintelui Romaniei, nu primesc nicio sanctiune pe moment, insa vremea decontului va veni la prima confruntare cu electoratul. Ei insa trebuie acum sa mearga pe un camp minat pe care l-au pregatit pentru altii.

Valeriu Turcan este purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO