Pensii private

Activele pensiilor facultative, inca departe de primul milion de euro

22.10.2007, 14:36 6

Activele celor sase fonduri de pensii private facultative (pilonul III) au atins 643.000 de euro la data de 12 octombrie, conform celor mai recente date de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In ultima saptamana, activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 9%, arata aceleasi informatii.
Desi colecteaza contributii de mai bine de trei luni, fondurile active de pe aceasta piata nu au reusit inca sa atinga primul milion de euro, in pofida estimarilor optimiste formulate la inceputul anului atat de companiile de administrare, cat si de oficialii CSSPP.
In luna mai, imediat inainte de startul pensiilor facultative, piata si autoritatea de reglementare estimau ca totalul activelor acestor fonduri ar putea fi la finele anului de 30-40 de milioane de euro, in ipoteza in care numarul de participanti ar fi fost de 250.000. La jumatatea lunii octombrie, insa, numarul de participanti era de numai 16.712.
In ultimele doua luni, numarul contributorilor la acest sistem a crescut de patru ori, dar nu suficient de repede pentru a se apropia de estimarile companiilor de administrare.
Dintre cele sase fonduri de pe piata, AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private) a adunat cei mai multi participanti (6.934) si cele mai mari active (aproape un milion de lei). Allianz-Tiriac este lider pe aceasta piata in formare, celalalt fond al companiei, AZT Vivace, adunand pana acum 2.161 de clienti.
Pe locul doi in topul companiilor de administrare a pensiilor facultative se situeaza ING Asigurari de Viata, cu 5.377 de participanti la cele doua fonduri pe care le administreaza (ING Clasic si ING Optim). Aviva (cu fondul Pensia mea) si BCR Asigurari de Viata (cu fondul BCR Prudent) sunt celelalte doua companii active pe aceasta piata, in timp ce OTP Garancia (cu fondul OTP Strateg) nu a inceput inca sa colecteze primele contributii.
Toate cele cinci companii de pe piata de pensii facultative activeaza insa si in domeniul pensiilor obligatorii (pilonul II), unde goana dupa clienti este in toi. Acesta, spun administratorii, este principalul motiv pentru care interesul pentru pensiile facultative este atat de scazut in aceasta perioada.
Piata va ajunge la o crestere solida abia spre sfarsitul anului, cand vor fi semnate primele contracte corporate semnificative, cu companii mari, care au prins in bugetul pe anul viitor contributii la pensiile facultative in beneficiul angajatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO