Pensii private

Administratorii de pensii pariaza pe depozite si obligatiuni

11.08.2008, 19:43 12

Investitiile fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II) s-au concentrat, in primele doua luni de functionare, pe depozite bancare si obligatiuni de stat sau municipale, categorii care au reprezentat circa 88% din totalul activelor la finele lunii iunie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care a publicat un bilant al pietei dupa primul semestru.
La finele primului semestru fusesera incasate contributii pentru 3.438.452 de persoane, iar valoarea activelor nete se ridica la 187,12 mil. lei (peste 51 mil. euro), administrate de 14 companii.
Valoarea activelor a crescut in iunie, fata de mai 2008, cu 116,46%, in timp ce numarul participantilor la fondurile de pensii administrate privat a crescut cu 7,62%, se arata in raportul CSSPP.
Contributia medie pe participant aferenta celei
de-a doua etape de colectare (20 iunie) a fost de 8,59 euro, fata de 7,55 euro in prima runda (20 mai 2008).
In ceea ce priveste destinatia investitiilor, 44% din fonduri s-au indreptat spre obligatiuni de stat si municipale, 43% spre depozite bancare si alte instrumente ale pietei monetare, 7% spre obligatiuni corporatiste, iar 6% spre actiuni si alte valori mobiliare.
Potrivit CSSPP, cu exceptia fondului administrat de BRD, care a optat preponderent pentru pietele externe, toti ceilalti administratori au investit in actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi timp, toate obligatiunile corporative in care au fost investite activele fondurilor sunt listate pe pietele externe (Luxemburg, Austria, Grecia, Irlanda).
In cazul pensiilor facultative (Pilonul III), cele opt fonduri aveau la finele primului semestru 110.316 de participanti, iar volumul total al activelor se ridica la 40,2 milioane de lei (peste 11 mil. euro).
Ponderea principala, de 72,52% din totalul activelor, este reprezentata de obligatiuni de stat si municipale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO