Pensii private

Companiile de pensii si produsele

17.09.2007, 15:02 30

Daca v-ati hotarat sa va faceti o pensie privata aveti de unde alege. Peste 20 de companii au anuntat ca vor administra fonduri de pensii, intrand astfel in ceea ce ele numesc "afacerea secolului". Specialistii estimeaza ca banii atrasi de acestea de la clienti vor ajunge la cateva zeci de miliarde de euro in urmatoarele decenii.
Printre administratorii de fonduri de pensii care au deja autorizatie de functionare sau care inca o asteapta se numara atat nume care sunt prezente deja de mult timp in Romania, cat si companii foarte mari la nivel regional sau international, dar mai putin cunoscute aici.
Pensiile obligatorii vor fi administrate doar de companii create special pentru acest scop, in timp ce contractele de pensii facultative le veti putea incheia atat la companiile de pensii, cat si la companii de asigurari sau societati de administrare a investitiilor (SAI).


Care sunt companiile?

Pentru pensia obligatorie, aveti de ales intre urmatoarele companii (acestea contin in denumire si sintagma "fond de pensii" sau "societate de administrare a unui fond de pensii privat"): Allianz-Tiriac, ING, Aviva, Interamerican, Omniasig, Prima Pensie, AIG, BRD, BCR, Generali, BT Aegon si OTP (autorizate pana la data de 1 septembrie 2007), iar in curand ar putea primi autorizatia de functionare si Bancpost, AG2R Prevoyance, grupul KD, Zepter, Marfin Egnatia sau Romexterra-Delta.
Pensii facultative administreaza deja Allianz-Tiriac Pensii Private, ING Asigurari, Aviva, BCR Asigurari de Viata, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management (companii autorizate pana la data de 1 septembrie 2007).


Cum vor arata produsele de pensie?

In cazul pensiilor obligatorii, produsele oferite de companii vor semana mult intre ele. Aproape toti administratorii au creat fonduri cu risc mediu, doar un fond de pensii obligatorii de pe piata fiind cu un nivel de risc ridicat.
Nivelul de risc al unui fond de pensii depinde de modul in care sunt investiti banii. Un fond cu risc scazut plaseaza banii in depozite bancare sau obligatiuni si are putine sanse sa aduca profituri mari, dar partea buna este ca nici pierderi semnificative nu poate sa inregistreze.
Fondurile cu risc mediu pot avea randamente ceva mai mari, pentru ca investesc o parte redusa din pensie in actiuni la companii listate pe diferite burse, dar aici deja exista probabilitatea unei pierderi.
Daca la pensiile obligatorii companiile sunt mai conservatoare in ceea ce priveste strategia de investitii si prefera sa aiba mai multa siguranta decat profit, in cazul pensiilor facultative lucrurile stau altfel. Desigur, exista si aici fonduri care nu risca foarte mult, dar sunt si produse care investesc o parte importanta din banii clientului, peste 50%, in actiuni listate la bursa. Aceste investitii sunt mai riscante, dar si profitul este pe masura, iar pensia primita peste zeci de ani ar putea fi mai mare.


Unde pot sa inchei un contract de pensie privata?

Puteti incheia un contract de pensie privata - obligatorie sau facultativa - la sediul companiei pe care ati ales-o. Totusi, este putin probabil sa ajungeti pana acolo, avand in vedere ca zeci de mii de agenti de marketing vor vinde pensii private in numele companiilor, iar sansele sa fiti contactat de unul dintre acestia sunt foarte mari, asa ca puteti semna oriunde.
Agentii de marketing din pensii sunt echivalentul agentilor din asigurari si pot lucra atat pentru companiile de pensii, cat si pentru brokerii de pensii. Companiile au anuntat ca vor angaja mii de agenti, aceasta fiind pentru ele cea mai rapida cale de a castiga cat mai multi clienti. O parte din acesti agenti au fost deja avizati de Comisia de Pensii Private, conform procedurilor legale, cei mai multi fiind pana acum angajati la Allianz-Tiriac Pensii Private.
Dar cine sunt companiile care ofera fonduri de pensii?


AIG Fond de Pensii

AIG Fond de Pensii face parte din cel mai mare grup de servicii financiare din lume, American International Group, care mai are in Romania o companie de asigurari de viata, AIG Life, si una de asigurari generale, AIG Romania. AIG Pensii va administra un fond de pensii obligatorii, iar anul viitor compania de asigurari de viata a grupului - AIG Life - si-a planificat sa lanseze produse de pensii facultative. AIG Pensii administreaza un fond de pensii obligatorii cu risc mediu. Structura investitiilor este urmatoarea: 65% in titluri de stat, 5% in obligatiuni private straine, iar restul de 30% in actiuni listate, obligatiuni municipale si valori mobiliare straine. AIG Life a avut anul trecut afaceri de 40 mil. euro in Romania. Grupul AIG a raportat anul trecut venituri nete de 14 mld. dolari la nivel mondial si active sub administrare de 979,4 mld. euro. AIG Pensii este condusa de Mihai Coca Cozma, directorul de operatiuni al AIG Life.


Allianz-Tiriac Pensii Private

Compania de pensii este membra a grupului german Allianz, actionar majoritar si la societatea Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de asigurari din Romania. Allianz-Tiriac Pensii Private vinde atat pensii obligatorii, cat si pensii facultative. Pe partea de pensii obligatorii, compania are un singur fond, asa cum prevede legislatia, iar pe pensii facultative doua, unul cu risc mediu (AZT Moderato) si unul cu risc ridicat (AZT Vivace). Fondul de pensii obligatorii (AZT Viitorul Tau) are risc mediu si investeste 70% din banii clientului in titluri de stat si obligatiuni, iar restul de 30% - in actiuni listate la bursa, fonduri mutuale si alte instrumente.
Fondurile de pensii facultative ale companiei plaseaza banii astfel: AZT Moderato - 65% in titluri si obligatiuni si 10% in actiuni, in timp ce AZT Vivace investeste circa 50% din bani in actiuni listate. Allianz-Tiriac Asigurari a avut in 2006 o cifra de afaceri de 317 mil. euro. Grupul Allianz a inregistrat anul trecut o afaceri de 99 mld. euro si active de 1.053 mld. euro. Allianz-Tiriac Pensii Private este condusa de Crinu Andanut, fost director regional al Allianz-Tiriac Asigurari.


Aviva Fond de Pensii

Aviva Pensii Private este o companie a grupului britanic Aviva, care detine in Romania si societatea Aviva Asigurari de Viata. Compania de pensii administreaza un fond de pensii obligatorii cu nivel mediu de risc, Pensia Viva. Acesta investeste 55% din bani in titluri de stat din Romania si tarile UE, 11% in titluri de stat din Japonia, SUA sau Canada si 4% in obligatiuni straine. Restul sumei este plasata in actiuni listate la bursa, instrumente monetare, obligatiuni si fonduri mutuale. Vanzaile grupului Aviva au fost anul trecut de 31,1 mld. lire sterline la nivel mondial, activele sub administrare fiind de 535 mld. euro. Aviva Pensii Private este condusa de Adrian Allott, fostul director general adjunct al Aviva Asigurari de Viata.


Aviva Asigurari de Viata

Aviva este una dintre primele zece companii de asigurari de viata din Romania, care a lansat recent si un fond de pensii facultative: Pensia Mea. Acesta este un fond cu risc mediu si o contributie lunara minima de 60 de lei. Un sfert din banii clientului (sau maximum 35%) sunt plasati in actiuni listate la bursa, 10% - in instrumente monetare si 65% in titluri de stat si obligatiuni. Structura investitiilor este astfel asemanatoare cu cea a celorlalte fonduri facultative cu risc mediu de pe piata. Grupul britanic Aviva este prezent in Romania din anul 2000. Aviva Asigurari a vandut anul trecut polite in valoare de 18 mil. euro. Compania este condusa de Shah Rouf, numit in aceasta functie in luna martie, dupa ce timp de trei ani a fost seful Aviva International Healthcare.


BCR Administrare Fond de Pensii

BCR Fond de Pensii face parte din grupul BCR, al carui proprietar este grupul austriac Erste. Compania administreaza un fond de pensii obligatorii cu risc mediu (BCR Fond de Pensii Administrat Privat). Contributiile clientilor sunt plasate 58% in titluri de stat din Romania si UE, 5% in titluri de stat din SUA, Canada si Japonia, 2% in obligatiuni, 25% in actiuni tranzactionate pe pietele reglementate, 5% in instrumente ale pietei monetare si 5% in fonduri mutuale. BCR are active de 16 mld. euro in Romania, in timp ce grupul Erste administreaza active de 197,4 mld. euro. Compania BCR Pensii este condusa de Simona Ditescu, care a mai lucrat la bancile ABN Amro si Citibank.


BCR Asigurari de Viata

Compania, membra a grupului BCR, a fost infiintata la sfarsitul anului 2005. BCR Asigurari de Viata a inceput recent vanzarea fondului de pensii facultative BCR Prudent, singurul fond cu un nivel de risc scazut lansat pana acum. Fondul are o contributie lunara minima de 35 de lei. Structura investitiilor este urmatoarea: 10% actiuni listate, dar ponderea poate ajunge si la 17%, 20% instrumente monetare (maximum 27%) si 70% titluri de stat si obligatiuni (maximum 77%). Administratorii de pensii pot modifica structura investitiilor, pana la maximele anuntate, in functie de oportunitatile de a obtine profit. BCR Asigurari de Viata a raportat anul trecut prime brute subscrise de 14,3 mil. euro. De la infiintare, compania este condusa de Florina Vizinteanu, fostul director general al Omniasig Life.


BRD Fond de Pensii

BRD Fond de Pensii este compania de pensii a BRD SocGen, a doua banca din Romania dupa valoarea activelor (9,8 mld. euro). Principalul atu este reteaua extinsa de sucursale, BRD operand la jumatatea anului peste 700 de unitati. BRD Fond de Pensii nu a furnizat informatii referitor la prospectul fondului de pensii obligatorii pe care il administreaza. Grupul francez SociŽtŽ GŽnŽrale, din care face parte compania, are active de 1.124 mld. euro. Compania de pensii este condusa de francezul Damien Marechal.


BT Aegon Fond de Pensii

BT Aegon este compania de pensii a Bancii Transilvania si a grupului financiar olandez Aegon, fiecare detinand 50% din actiuni. Compania administreaza un fond de pensii obligatorii cu risc mediu (Vital). Banii clientilor sunt investiti astfel: 55% in titluri de stat din Romania si tarile Uniunii Europene, 10% in titluri de stat emise de SUA, Canada si Japonia, 5% - obligatiuni, 5% - instrumente ale pietei monetare, 22,5% - actiuni listate si 2,5% in fonduri mutuale. Banca Transilvania are active de 3,14 mld. euro si este a cincea banca din Romania. Grupul olandez Aegon a inregistrat anul trecut castiguri nete de 2,8 mld. euro si active de 450 mld. dolari. BT Aegon este condusa de Silvia Sarb, care timp de sapte ani a fost director in cadrul ING Bank in Cluj-Napoca.


Generali Fond de Pensii

Compania de pensii face parte din grupul italian Generali, care detine in Romania si Generali Asigurari. Generali Fond de Pensii administreaza fondul "Aripi", singurul fond de pensii obligatorii cu risc ridicat lansat pana acum pe piata, care plaseaza 51% din banii clientilor in titluri de stat din Romania si alte tari ale Uniunii Europene. In actiuni tranzactionate pe bursa fondul investeste 36% din bani, in instrumente monetare - 5%, in obligatiuni - 2%, in titluri de stat emise de Statele Unite, Japonia sau Canada - 1%, iar restul in alte tipuri de instrumente. Aceste ponderi pot fi modificate intr-un anumit interval de variatie, in functie de strategia de investitie a companiei.
Compania de asigurari a grupului, Generali Asigurari, a avut in 2006 afaceri de 85 mil. euro. Intreg grupul Generali a incasat anul trecut venituri din prime de asigurare de 64,5 mld. euro si administreaza active de 400 mld. euro. Generali Pensii este condusa de Ioan Vreme, fostul director general adjunct al BT Asigurari.


ING Fond de Pensii

Compania de pensii este detinuta de grupul olandez ING, care mai are in Romania o banca, o societate de asigurari de viata si mai multe societati de servicii financiare. ING administreaza un fond de pensii obligatorii cu risc mediu, ING Fond de Pensii. Cea mai mare parte a banilor sunt investiti in instrumente cu risc scazut: 67% in titluri de stat in Romania sau Uniunea Europeana, 1% in titluri de stat din SUA, Canada sau Japonia si 2% in obligatiuni private straine. Restul sumei este plasata in actiuni, instrumente monetare, obligatiuni si fonduri mutuale.
Grupul ING a realizat anul trecut un profit net de 7,7 miliarde de euro la nivel mondial si administreaza active de 1.227 miliarde de euro. ING Pensii este condusa de Radu Vasilescu, care a mai lucrat la Alpha Bank si Aviva si a fost director general adjunct la BRD Sogelease.


ING Asigurari de Viata

ING Asigurari de Viata este cea mai mare companie de asigurari de viata din Romania. Societatea administreaza doua fonduri de pensii facultative: ING Clasic si ING Optim. In cazul ING Clasic, un fond cu risc mediu, contributia lunara minima este de 45 de lei, iar banii clientilor sunt investiti astfel: 25% in actiuni listate la bursa in Romania sau statele Uniunii Europene, 5% in instrumente monetare si 70% in titluri de stat si obligatiuni.
Si ING Optim are un nivel mediu de risc, investind intre 5% si 35% din sume in actiuni listate.
Restul activelor sunt plasate in instrumente care aduc un venit fix si care sunt considerate mai sigure, cum ar fi obligatiunile, titlurile de stat sau depozitele bancare. ING Asigurari de Viata a inregistrat afaceri de 124 mil. euro in 2006. Compania este condusa de olandezul Bram Boon.


Interamerican Pensii Private

Interamerican Pensii Private este o companie a grupului olandez Eureko, care detine pe piata locala si societatea de asigurari Interamerican Romania. Compania administreaza un fond de pensii obligatorii cu grad de risc mediu. Contributiile clientilor sunt investite 60% in titluri de stat din Romania si tarile UE, 10% in titluri de stat emise de SUA, Canada si Japonia, 5% in obligatiuni private straine, restul de 25% fiind plasate in actiuni listate, instrumente ale pietei monetare si obligatiuni.
Interamerican Asigurari a raportat anul trecut afaceri de 15 mil. euro. Grupul Eureko a subscris anul trecut prime de asigurare de 14,3 mld. euro la nivel international si are active de 86,5 mld. euro. Compania este condusa de olandezul Frans van der Ent, seful Interamerican Romania.


Omniasig Pensii

Omniasig Pensii este o companie membra a grupului austriac Vienna Insurance, un alt actionar fiind grupul israelian TBIH. Compania a lansat un fond de pensii obligatorii cu risc mediu, Omniforte, care plaseaza banii depusi de clienti astfel: 55% in titluri de stat emise de Romania si tarile UE, 10% in titluri de stat din SUA, Japonia si Canada, 5% in obligatiuni private straine si 30% in actiuni listate, instrumente ale pietei monetare si valori mobiliare straine.
In perioada urmatoare, compania de asigurari de viata a grupului austriac, Omniasig Life, ar putea lansa unul sau mai multe produse de pensii facultative. Grupul Vienna Insurance a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 246 mil. euro in Romania. In toate tarile in care opereaza, grupul a inregistrat in 2006 afaceri de 5,88 mld. euro si active de 25 mld. euro. Omniasig pensii este condusa de Cristina Nitescu, fost director de asigurari de viata si bancassurance in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari.


OTP Fond de Pensii

Compania de pensii apartine celui mai mare grup financiar din Ungaria, OTP, care a mai deschis in Romania o banca, o companie de asigurari si una de leasing. Compania are in administrare un fond de pensii obligatorii cu grad mediu de risc (OTP Fond de Pensii Administrat Privat).
Banii depusi de participantii la fond sunt investiti astfel: 60% in titluri de stat din Romania si UE, 3% in titluri de stat din SUA, Canada si Japonia, 3% in obligatiuni, 25% in actiuni, 5% in fonduri mutuale si 4% in instrumente ale pietei monetare. OTP Bank Romania are active de 829 mil. euro, in timp ce grupul OTP administreaza active de aproape 28 mld. euro. OTP Pensii este condusa de Marius Floarea, fostul director de marketing al BCR Asigurari.


OTP Garancia Asigurari

OTP Garancia este fosta societate de asigurari Ceccar-Romas, cumparata de grupul OTP la sfarsitul anului 2005. Compania practica atat asigurari generale, cat si asigurari de viata. OTP Garancia administreaza un fond de pensii facultative cu risc mediu, care plaseaza cea mai mare parte a banilor depusi de participanti in instrumente cum ar fi titlurile de stat si obligatiunile.
Compania de asigurari a inregistrat o cifra de afaceri de 3,3 milioane de euro in anul2006. Divizia de pensii a OTP Garancia este condusa tot de Marius Floarea, seful OTP Fond de Pensii.


Prima Pensie Fond de Pensii

Prima Pensie este o companie a grupului sloven Prva, dezvoltata impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Compania are un fond de pensii obligatorii si in cursul acestui an intentioneaza sa lanseze si un produs de pensie facultativa.
Gradul de risc al fondului de pensii obligatorii este mediu, iar structura investitiilor este urmatoarea: 55% titluri de stat din Romania si tarile Spatiului Economic European (SEE), 10% titluri de stat emise de Statele Unite, Canada sau Japonia, 5% obligatiuni neguvernamentale.
De asemenea, 20% din fonduri vor merge in actiuni tranzactionate la bursa si 10% in obligatiuni municipale. Seful companiei Prima Pensie este slovenul Damjan Mencej.


Raiffeisen Asset Management

Raiffeisen Asset Management (RAM) este compania locala de administrare a investitiilor a grupului austriac Raiffeisen, care mai are in Romania o banca si mai multe societati de servicii financiare.
RAM administreaza un fond de pensii facultative cu risc mediu, care plaseaza 25% din bani in actiuni tranzactionate in Romania si statele Uniunii Europene, 60% - in titluri de stat, 10% - in obligatiuni, in timp ce 5% din fonduri merg in instrumente ale pietei monetare.
Investitiile in actiuni pot ajunge pana la maximum 40%. Raiffeisen Bank Romania are active de 3,94 mld. euro, in timp ce intreg grupul Raiffeisen administreaza active de peste 115 mld. euro.
RAM este condusa de Mihai Ion, fostul sef al Departamentului de cercetare in cadrul Raiffeisen Bank.
Alte companii care acum asteapta autorizatiile necesare pentru a administra pensii private sunt Bancpost (membra a grupului elen EFG Eurobank), AG2R Prevoyance (in afara de grupul francez AG2R Prevoyance, mai detine 3% din compania de pensii confederatia sindicala Cartel Alfa), KD (grup sloven), Zepter (grup ceh), Marfin Egnatia (grup elen) si Romexterra-Delta (companie la care MKB Romexterra Bank detine 60% din actiuni, iar Delta Asigurari - 40%).


Cum aleg un produs?

In primul rand, indiferent daca va faceti o pensie obligatorie sau facultativa, incercati sa comparati cat mai multe produse. Prospectele fondurilor de pensii, adica detalii despre fond, politica de investitii si costuri, le puteti gasi pe site-urile de internet ale unor companii. O pensie privata este o investitie pe termen foarte lung si nu trebuie sa luati o decizie pripita.
In cazul pensiilor obligatorii, asa cum am mai spus, companiile au dezvoltat produse care seamana mult intre ele. Fondurile au majoritatea un grad de risc mediu, deci sanse moderate sa obtina profit/ pierdere, si doar un fond are nivel de risc ridicat.
Majoritatea fondurilor investesc in jur de 70% din contributia clientilor in instrumente cum ar fi titluri de stat si obligatiuni, iar restul de 30% sunt plasamente cu risc ridicat, cum ar fi actiunile sau fondurile mutuale. Fondurile au insa o strategie de investitii destul de flexibila: ponderile plasamentelor pot sa creasca sau sa scada intre anumite limite.
Diferenta dintre fondurile de pensii obligatorii este data de comisioane. Atunci cand intentionati sa aderati la un fond de pensii, cititi foarte atent contractul, pentru a nu trece cu vederea vreun detaliu referitor la costuri. Un comision chiar si cu o jumatate de punct procentual mai mare sigur se va resimti in pensia pe care o veti primi peste multi ani.
La pensiile facultative, investitiile sunt putin mai riscante in cazul unor companii, dar acest lucru inseamna sanse mai mari de a obtine un profit. Daca nu sunteti sigur ce nivel de risc al fondului vi se potriveste, o discutie cu unul sau mai multi agenti de marketing care vand pensii private v-ar putea ajuta.


Daca nu sunt multumit de randament?

Daca sunteti nemultumiti de performantele fondului de pensie la care ati aderat, aveti posibilitatea sa va transferati la alta companie. In acest caz insa, veti plati un comision de transfer (vezi pag. 44), la nivelul unui anumit procent din active (adica din banii stransi in contul dumneavoastra), care variaza de la o companie la alta. Comisionul se plateste doar in cazul in care au trecut mai putin de doi ani de cand ati aderat la fondul de pensii respectiv.
Totusi, ganditi-va bine inainte de a va transfera la alta companie, daca a trecut putin timp de cand ati aderat la fondul de pensii. Pietele financiare sunt volatile, lucrurile se schimba foarte repede in ceea ce priveste randamentul diferitelor investitii, iar profitabilitatea fondului la care ati aderat ar putea sa se imbunatateasca in urmatoarea perioada.
De capacitatea companiei de pensii de a investi eficient banii dumneavoastra puteti sa va dati seama abia la cativa ani dupa semnarea contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO