Pensii private

Mircea Oancea, seful CSSPP: Nu vom permite concentrarea excesiva a pietei pensiilor obligatorii

Mircea Oancea, seful CSSPP: Nu vom permite concentrarea excesiva a pietei pensiilor obligatorii

Mircea Oancea, Presedintele CSSPP: Avem in vedere si vom face consultari cu piata pentru cea mai mare parte a acestor proiecte de norma, a caror forma exacta inca nu este stabilita.

29.10.2007, 19:28 76

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va lua o serie de masuri legislative pentru a limita concentrarea excesiva a pietei, adica pentru a preintampina acumularea unor puteri prea mari in mana putinor administratori de pensii private, a declarat pentru ZF Mircea Oancea.
Deocamdata, competitia este complet libera si nediscriminatorie intre companiile de pe piata pensiilor private obligatorii, dar in curand va fi nevoie de masuri anticoncentrare, spune seful CSSPP, dupa modelul statelor din zona, mai ales al Poloniei.
Polonia, care a aplicat pensiile private obligatorii inca din 1999, este cea mai mare piata de profil din regiune (cu peste 13,5 milioane de participanti si active cumulate de 38 de miliarde de euro, date valabile la finele lunii septembrie). Ca atare, Polonia este mereu luata ca exemplu de piata locala de pensii private, aflata in plin proces de formare.
Concentrarea pietei este un fenomen firesc, care a avut si are inca loc in toate statele din regiune, indiferent de anul in care acestea au introdus pensiile private obligatorii.
Insa concentrarea excesiva a pietei nu este benefica pentru participanti, pentru ca le limiteaza posibilitatile de alegere intre fondurile de pensii si distorsioneaza concurenta. Din acest motiv, autoritatile de reglementare in domeniul pensiilor private din regiune au adoptat treptat o serie de masuri impotriva concentrarii excesive a pietei.
"La fel vom proceda si noi", afirma Oancea, "luand exemple mai ales de pe piata poloneza".
In Polonia, consolidarea excesiva a pietei este impiedicata prin interzicerea fuziunii intre fondurile mari, care nici nu au voie sa primeasca noi clienti prin procedurile de redistribuire (loterie) anuale. Insa masurile impotriva concentrarii excesive a pietei reprezinta doar o mica parte din preocuparile CSSPP pentru perioada urmatoare.
Comisia pregateste mai multe norme (legislatie secundara a pietei) care sa asigure "regulile jocului" pentru perioada de dupa cele patru luni de aderare initiala la fonduri.
Actualmente, piata se afla in perioada de "aderare initiala", adica in plina cursa dupa clienti: atat dupa salariatii sub 35 de ani (care sunt obligati prin lege sa isi aleaga un fond de pensii private pana la data de 17 ianuarie 2008), cat si dupa cei cu varsta intre 35 si 45 de ani (care nu sunt obligati sa intre in sistemul de pensii private si pot alege un fond oricand, pana la varsta de 45 de ani).
Dupa 17 ianuarie 2008 si dupa "loterie" (in care toti salariatii sub 35 de ani care nu au optat pentru un fond sau au semnat cu mai multe fonduri vor fi redistribuiti automat intre cele 18 fonduri de pe piata), regulile jocului nu sunt inca stabilite, dar Comisia le are in plan, explica Mircea Oancea.
In primul rand, Comisia va emite o norma de "aderare continua" (care va reglementa procedurile de aderare pentru salariatii cu varsta de 35-45 de ani si pentru cei nou-intrati pe piata muncii dupa 17 ianuarie 2008). Aceasta ar putea include si unele masuri impotriva concentrarii pietei, pentru ca noii salariati de pe piata, care nu vor opta pentru un fond, vor intra in noi loterii, periodice.
Dupa modelul polonez, celor mai mari fonduri de pe piata s-ar putea sa nu li se mai permita sa primeasca noi clienti prin aceste loterii. Sau norma va permite, tot conform modelului polonez, doar fondurilor cu randamente peste medie sa primeasca noi clienti prin loteriile ulterioare, spune seful CSSPP. Practica provine tot din Polonia, care a introdus aceasta metoda in 2004.
O alta reglementare priveste norma de transfer intre fondurile de pensii private obligatorii.
Deocamdata, legislatia le permite clientilor acestor fonduri sa isi transfere economiile intre fonduri oricand doresc, dar numai dupa ce se va face prima contributie (asteptata cel mai devreme in martie anul viitor).
Totusi, prevederea este mai mult teoretica, din moment ce inca niciun client nu contribuie la fondurile obligatorii.
Noua norma de transfer va limita probabil migrarea participantilor la cel mult patru perioade de transfer in fiecare an, fiecare perioada tinand o luna, pentru a putea exercita un control asupra procedurilor de mutare si a impiedica abuzurile, afirma Oancea.
De asemenea, va exista o norma care va reglementa fuziunile dintre fonduri, care ar putea si ea limita posibilitatile de concentrare excesiva a pietei. In Polonia, desi nu exista reguli clare privind fuziunea si consolidarea, autoritatea de supraveghere nu permite fondurilor cu o cota de piata semnificativa (peste 10%) sa achizitioneze sau sa fuzioneze cu alte fonduri de pensii.
O noua reglementare va viza si fondul de garantare a pensiilor private, pentru care Oancea spune ca ar putea fi necesara si o modificare legislativa, la inceputul anului viitor. Insa forma exacta a tuturor acestor norme nu este inca stabilita, spune Oancea.
"Avem in vedere si vom face consultari cu piata pentru cea mai mare parte a acestor proiecte de norma, a caror forma exacta inca nu este stabilita", a conchis presedintele CSSPP.

Noi reguli ce vor aparea
Reglementari impotriva concentrarii excesive a pietei
Norma de aderare continua
Norma de transfer intre fonduri
Norma de fuziune dintre fonduri
Norma de arhivare a documentelor
Reglementari privind fondul de garantare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO