Pensii private

Piata pensiilor facultative creste in trena celor obligatorii

Piata pensiilor facultative creste in trena celor obligatorii

Click pentru imaginea intreaga

15.10.2007, 23:22 11

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) de pe piata au atras peste 15.000 de contributori pana la data de 5 octombrie, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numarul contributorilor a crescut cu mai putin de 1.000 in ultima saptamana, unul dintre cele mai reduse ritmuri de pana acum.
Campania de vanzare a acestor produse a debutat in luna iunie a acestui an, iar de atunci numarul de contracte semnate si cel de contributori (clienti pentru care a fost facuta deja prima plata) a crescut constant. CSSPP raporteaza saptamanal numarul de contributori si activul fondurilor de pensii facultative.
La 5 octombrie, sumele totale stranse in cele sase fonduri de pe piata erau ceva mai mici de 2 milioane de lei (circa 590 mil. euro).
Lider pe aceasta piata in formare se pastreaza Allianz-Tiriac Pensii Private, cu peste 8.500 de contributori la cele doua fonduri administrate (AZT Moderato si AZT Vivace) si active totale de peste un milion de lei.
Pe locul doi se plaseaza ING Asigurari de Viata, cu aproape 4.800 de contributori la cele doua fonduri (ING Clasic si ING Optim).
Pe locul trei este clasata Aviva Asigurari de Viata, care a adunat peste 1.800 de contributori la fondul Pensia mea, iar pe patru - BCR Asigurari de Viata, cu 289 de contributori la fondul BCR Prudent.
Piata pensiilor private facultative a intrat deocamdata intr-un con de umbra din cauza suprapunerii cu campania de vanzare a pensiilor obligatorii (pilonul II). Totusi, administratorii de pensii care sunt prezenti pe ambele piete spun ca sunt increzatori ca aceasta suprapunere va crea si o sinergie.
Din cei 227.000 de agenti de vanzare a pensiilor obligatorii, aproape 10.000 sunt autorizati sa vanda si pensii facultative, iar acestia ar putea profita de intalnirea cu clientii pentru a incerca sa promoveze ambele produse.
De altfel, spun companiile de administrare, vanzarea in masa a pensiilor obligatorii creeaza clientilor o nevoie pe care multi nu o constientizau pana acum: aceea de a economisi pe termen lung, pentru a-si suplimenta veniturile la varsta pensionarii.
Pensia obligatorie ar putea suplini atunci intre 10% si 30% din salariul mediu, de unde apare nevoia si pentru o pensie facultativa, prin care fiecare sa economiseasca atat cat poate si considera necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO