Pensii private

Piata pensiilor private facultative: 20.000 de clienti, dintre care 12.000 au virat prima contributie

Piata pensiilor private facultative: 20.000 de clienti, dintre care 12.000 au virat prima contributie

Click pentru imaginea intreaga

01.10.2007, 00:25 10

Numarul clientilor la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) de pe piata a ajuns la aproape 20.000 pe data de 21 septembrie, la patru luni de la autorizarea fondurilor, conform datelor furnizate pentru ZF de catre companiile de administrare.
In acelasi timp, numarul contributorilor (adica al clientilor care au varsat deja prima contributie in fondul ales) s-a apropiat de 12.000, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In acest moment exista pe piata sase fonduri active, care semneaza contracte si incaseaza contributii.
Allianz-Tiriac Pensii Private este liderul pietei de pensii private facultative, cele doua fonduri ale sale (AZT Moderato si AZT Vivace) cumuland la data de 21 septembrie un numar de 10.483 de clienti (contracte semnate), din care 7.015 au varsat deja prima contributie in fond. Pe locul doi se claseaza ING Asigurari de Viata, tot cu doua fonduri de pensii facultative (ING Clasic si ING Optim), care au strans pana la aceeasi data 5.953 de clienti, din care 2.866 au facut prima plata.
Pe locul trei urmeaza Aviva Asigurari de Viata, cu un singur fond gestionat (Pensia mea), care a atras 2.436 de clienti, din care 1.640 au si contribuit. In fine, BCR Asigurari de Viata, care gestioneaza fondul BCR Prudent, a strans 820 de clienti, din care 276 au si contribuit.
In total, cele sase fonduri operationale de pe piata au adunat active totale de 1,48 mil. lei (circa 0,44 mil. euro), clasamentul administratorilor dupa activele fondurilor fiind identic cu cel al numarului de participanti la fond.
Pe piata mai exista un fond de pensii facultative autorizat de CSSPP - OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari - dar pentru care inca nu au inceput nici vanzarile, nici colectarile de contributii. De asemenea, in asteptarea autorizarii este fondul Raiffeisen Acumulare, gestionat de Raiffeisen Asset Management.
In pofida cresterilor saptamanale de zeci de procente ale numarului de clienti si ale activelor fondurilor, piata pensiilor facultative ramane mult sub estimarile optimiste formulate la inceputul anului. Companiile deja prezente in aceasta afacere, ca si cele care se pregatesc sa isi faca intrarea, estimeaza ca piata pensiilor facultative se va dezvolta exponential, atingand o masa critica de clienti abia in urmatorii 2-3 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO