Pensii private

Schimbare de legislatie: 2% din venitul brut, nu din salariul brut

01.10.2007, 00:28 11

Baza de calcul a contributiei de 2%, ce va fi virata catre fondurile private de pensii obligatorii in primul an, va fi calculata ca pondere din venitul brut si nu din salariul brut, asa cum era prevazut anterior, a decis Guvernul. Modificarea a fost operata printr-o Ordonanta de Urgenta, care stabileste ca baza de calcul la contributiile sociale se aplica venitului brut total realizat de participant, adica salariului plus prime, stimulente si alte venituri realizate.
Executivul a precizat ca Ordonanta de Urgenta "largeste baza de calcul a contributiilor sociale datorate de angajatori si angajati, prin includerea tuturor veniturilor brute, realizate lunar. Daca in prevederile anterioare baza de calcul pentru contributiile sociale era salariul de baza plus sporurile cu caracter permanent, noile prevederi o extind la toate veniturile brute realizate, adaugandu-se la salariu sumele din prime, stimulente etc.".
Pentru salariatii cu contract individual de munca, baza de calcul a contributiilor sociale, deci si a contributiei de 2% care merge in fondurile private, este venitul brut realizat lunar. Pentru salariatii angajati cu alte tipuri de contract, contributiile sociale se vor calcula pornind de la venitul lunar asigurat inscris in declaratia sau contractul de asigurare sociala, conform noii Ordonante de Urgenta.
Pentru angajatori, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.
Largirea bazei de calcul pentru contributiile sociale constituie si o baza pentru o viitoare reducere a cotelor de contributii de asigurari sociale datorate de angajatori si angajati la bugetul asigurarilor pentru somaj, a mai precizat Executivul.
Primele contributii in sistemul pensiilor private obligatorii ar putea fi varsate cel mai devreme in lunile martie-aprilie din 2008.
Estimarile oficiale, realizate inaintea acestei schimbari de legislatie, arata ca anul viitor ar putea ajunge in fondurile private de pensii contributii de circa 710 milioane de lei (224 de milioane de euro).
In schimb, estimarile mai optimiste ale pietei arata ca activele fondurilor vor creste rapid, atingand primul miliard de euro in anul 2010 sau chiar mai rapid.
Detalii despre contextul pensiilor private, legislatia pietei, companiile de administrare si produsele lor, plus un set de intrebari si raspunsuri si un glosar de termeni si institutii, gasiti in Ghidul de Pensii Private, realizat de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO