Pensii private

Statul si-ar putea motiva angajatii prin oferirea de pensii private facultative

Statul si-ar putea motiva angajatii prin oferirea de pensii private facultative

Mihai Seitan, director de parteneriate la FinCoP, broker de pensii private: Statul, ca orice angajator, ar trebui sa-si fidelizeze salariatii, iar pentru aceasta poate folosi inclusiv pensiile facultative, ca parte a pachetului de beneficii salariale.

22.10.2007, 14:35 13

Bugetarii ar trebui sa aiba pensii private facultative (pilonul III), la care sa contribuie institutiile publice pentru care acestia lucreaza, arata studiul citat. Masura ar avea doua avantaje majore, considera autorii studiului: ar asigura ve-nituri dupa retragerea din activitate a bu-getarilor (reducand astfel presiunea asupra sistemului public de pensii) si ar motiva munca an-gajatilor statului. Principalul dezavantaj ar fi insa cresterea cheltuie-lilor publice.
Conform legii, orice angajator, inclusiv institutiile sau companiile de stat, poate contribui la un fond de pensii facultative in beneficiul salariatilor sai, ca suplimentare a pachetului de beneficii salariale. In aceasta situatie, veniturile nete ale salariatilor respectivi nu sunt afectate, pentru ca angajatorul contribuie pe cheltuiala sa. Totusi, optiunea de participare la acest sistem ramane a individului, conform legislatiei, acesta neputand fi obligat sa accepte pensia facultativa oferita de angajator. Deocamdata, oficialitatile nu au aratat nicio intentie de a suplimenta pachetul de beneficii al bugetarilor cu o pensie privata facultativa. Pe langa studiul Fundatiei Friedrich Ebert Stiftung, ideea este sustinuta si de reprezentantii pietei de pensii private.
Mihai Seitan, director de parteneriate la brokerul de pensii private FinCoP, spune ca oferirea de pensii facultative de catre stat pentru angajatii bugetari ar fi o masura fireasca.
"Statul, ca orice angajator, ar trebui sa-si fidelizeze salariatii, iar pentru aceasta poate folosi inclusiv pensiile facultative, ca parte a pachetului de beneficii salariale", a declarat el pentru ZF. Mihai Seitan a fost presedinte al Casei Nationale de Pensii (CNPAS) si este unul dintre artizanii sistemului de pensii private din Romania, fiind printre cei care au lucrat la legislatia domeniului inca de acum zece ani.
Practic, pensiile facultative sunt un beneficiu extra-salarial ca oricare altul, menit sa motiveze si sa fidelizeze angajatul, spune Seitan, dand si exemplul tichetelor de masa. Acestea au aparut in urma cu doar cativa ani in pachetul de beneficii al bugetarilor, iar acum au devenit o obisnuinta. "La fel cum s-a reusit cu tichetele de masa, se poate incerca si cu alte suplimente salariale, cum ar fi pensiile facultative", spune Mihai Seitan.
Pensiile facultative beneficiaza si de un modest stimulent fiscal, contributiile la aceste fonduri fiind scutite de plata impozitului pe venit (pentru angajat) sau pe profit (pentru angajator) in limita a 200 de euro pe an pentru fiecare.
In prezent, numarul salariatilor bugetari depaseste un milion, iar plata contributiilor de pensii facultative pentru acestia de catre institutiile publice unde ei lucreaza ar putea fi un impuls semnificativ pentru dezvoltarea pietei. Primii clienti ai sistemului de pensii facultative au inceput sa contribuie la fonduri abia in aceasta vara, iar piata este inca in formare. In prezent, numarul total de contributori la fondurile de pensii private facultative este de circa 16.700.
Conform unor estimari ale companiilor de pe piata, numarul clientilor pentru aceste produse ar putea fi de ordinul sutelor de mii la anul. Vanzarea pensiilor facultative se va baza in 2008 pe abordarea corporate, adica atragerea companiilor sa ofere aceste pensii angajatilor, prin contributie in numele lor.
La pensiile facultative poate contribui oricine obtine venituri de natura salariala (inclusiv din activitati independente si profesii liberale). Contributia lunara nu poate depasi 15% din veniturile brute realizate, conform legislatiei actuale. Pentru a obtine o pensie facultativa, clientul unui asemenea fond trebuie sa vireze 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, adica o perioada minima teoretica de cotizare de 7,5 ani.
Plata pensiei private facultative se poate face insa abia dupa varsta de 60 de ani. Legea permite si continuarea contributiei dupa acesta varsta, intarziind astfel beneficiul pensiei pana cand doreste participantul la sistem. Veniturile obtinute din pensia facultativa nu inlocuiesc pensia de stat, ci doar o suplimenteaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO