Pensii private

Vincon Vrancea, primul angajator care da pensii private

06.08.2007, 12:55 33

Producatorul de vin si distilate din vin Vincon Vrancea, controlat de fostul fotbalist Gica Popescu, este prima companie din Romania care a oferit angajatilor proprii o pensie privata facultativa (pilonul III), ca parte a pachetului de beneficii salariale.
Astfel, 132 de angajati ai societatii Vincon Vrancea au primit o pensie privata facultativa, in contul careia angajatorul cotizeaza cu 200 de euro pe an. Conform legii, orice angajator poate oferi salariatilor sai o pensie facultativa, cotizand in beneficiul acestora. Optiunea semnarii unei pensii facultative apartine insa salariatului, care poate accepta sau refuza oferta angajatorului.
"Compania a decis sa acorde pensii facultative pentru toti angajatii cu o vechime de peste 15 ani la Vincon", a declarat pentru ZF Iuliana Tudose, directorul de resurse umane al companiei. Conform acesteia, pensiile facultative au fost incheiate cu Allianz-Tiriac Pensii Private, in fondul AZT Moderato.
Din moment ce varsta limita de contributie la pensiile facultative este de 52,5 de ani, angajatii Vincon care aveau vechime in companie de peste 15 ani, dar depaseau aceasta varsta limita nu s-au calificat pentru aceste pensii.
"Ca sa nu facem diferentieri, acestora le-am oferit polite de asigurare de sanatate cu o acoperire de 10.000 de euro pe an", a mai spus Iuliana Tudose. Politele de asigurare privata de sanatate au fost incheiate cu Interamerican, iar acesti angajati pot beneficia de tratament la spitalul privat Euroclinic, administrat de compania de asigurari.
Care a fost motivul acestor stimulente acordate angajatilor?
"Vincon doreste foarte mult sa se dezvolte si sa devina lider pe piata vinului din Romania si de aceea avem nevoie ca cei mai buni specialisti ai nostri, oameni cu vechime in companie, sa ne fie fideli. Aceasta modalitate de fidelizare este doar inceputul", a mai declarat ea.
Reprezentantii Vincon au precizat ca fiecare angajat care va depasi in viitor 15 ani vechime in companie va primi un bonus cash ca prima de fidelitate si o pensie facultativa sau o asigurare privata de sanatate.
In prezent, Vincon are aproximativ 1.000 de angajati si a obtinut anul trecut un profit net de 2,1 milioane de euro la afaceri de 34 de milioane de euro.
Conform legii, la o pensie privata facultativa pot cotiza atat angajatul, cat si angajatorul sau, in limita a 15% din veniturile lunare brute ale salariatului. Fiecare dintre ei beneficiaza de deductibilitate fiscala in limita a 200 de euro pe an. Din acest motiv, contributia angajatorului la pensia facultativa a angajatului, in aceasta limita de 200 de euro, este mult mai rentabila decat o marire salariala de 200 de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO