Politică

122 de candidati pentru Parlament, contestati de societatea civila

27.10.2004, 00:00 14

Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a publicat ieri listele provizorii cu candidatii pentru alegerile parlamentare, care, in opinia organizatiei, nu corespund criteriilor de integritate cerute de societatea civila. Este vorba despre 122 de nume aflate pe listele PSD+PUR si PNL-PD - 110 politicieni de la PSD+PUR si 12 de la Alianta PNL-PD.
La sfarstul saptamanii vor fi publicate listele finale (care vor cuprinde si incompatibilii din PRM si UDMR). Listele, impreuna cu motivatiile pentru care Coalitia considera ca respectivii candidati nu corespund criteriilor de moralitate necesare unui parlamentar, vor fi apoi brosate si impartite electoratului.
De la Uniunea PSD+PUR, Coalitia a monitorizat 138 de persoane. PSD, a retras, in urma discutiilor, 23 de candidati. Intre cei ramasi, figureaza nume precum Nicolae Vacaroiu, Rodica Stanoiu, Doru Ioan Taracila, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Dan Voiculescu, Dan Nica sau Serban Mihailescu.
De la Alianta au fost monitorizate 29 de persoane (13 - PNL, 15 - PD). PNL-PD a retras 17 candidati, dar 12 au ramas. Cele mai cunoscute sunt: senatorul liberal Paul Pacuraru, Valeriu Gheorghe (PNL), Cornel Stirbet (PNL), Stelian Dutu (PD), Valentin Iliescu (PD).
Listele cu incompatibili de la UDMR nu au fost publicate deocamdata intrucat Uniunea nu a finalizat procedura de contestatii din interior, in timp ce PRM nu a facut publica nici o lista pentru alegeri.
PSD considera ca publicarea listelor reprezinta un atac politic al Aliantei la adresa sa, pe motiv ca unul dintre cei care conduc CPC (care cuprinde mai multe organizatii ale societatii civile) este Alina Mungiu-Pippidi, cunoscuta pentru vederile sale de dreapta.
"Practic, majoritatea personalitatilor importante ale PSD se afla pe lista si, daca ar fi sa urmarmi aceasta "logica", ar trebui ca PSD sa nu se mai prezinte la alegeri. Nu vom da satisfactie acestui atac politic", spune un comunicat al PSD.
Individual, cei vizati contesta si ei prezenta lor pe lista - au facut-o ieri Nicolae Vacaroiu si Doru Ioan Taracila.
Mircea Geoana s-a declarat profund indignat si considera ca gestul este "cu siguranta" unul politic. Geoana a afirmat ca, daca pina acum a pretuit-o pe Alina Mungiu ca analist politic independent, acum nu o mai respecta pentru ca a devenit un "mercenar politic".
Mungiu-Pippidi a spus ca Rodoica Stanoiu si-a exprimat intentia de a da in judecata Coalitia. In toate procesele care vor aparea, aparator al Coalitiei va fi APADOR-CH, a anuntat ieri Monica Macovei, presedintele organizatiei.
Coalitia ii "roaga" sa se retraga din cursa pe cei care "se stiu cu situatiile cele mai grave", pentru a nu aduce prejudicii partidelor lor si democratiei.
Sefii de partide nu au fost monitorizati, intrucat coalitia a avut o intelegere cu acestia, care au devenit parteneri in acest proces.
Reprezentantii CPC au spus ca, in ultimul timp, au aparut "presiuni si interventii" ca listele sa nu se publice sau ca unele nume sa fie scoase.
Selectia facuta de CPC a avut la baza un set de opt criterii colaborarea cu securitatea, traseismul politic, functii in fostul PCR, conflictul de interese, acuzatii de coruptie, de frauda sau primire de foloase necuvenite, datorii la bugetul de stat. De asemenea, s-a urmarit daca are o avere personala care nu pare a fi in concordanta cu veniturile. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels