Politică

A venit si artileria grea: presedintele Basescu cere anularea taxei auto

A venit si artileria grea: presedintele Basescu cere anularea taxei auto
12.03.2008, 18:29 12

Presedintele Traian Basescu (desen) i-a cerut ieri intr-o scrisoare premierului Calin Popescu-Tariceanu sa anuleze prin ordonanta de urgenta taxa auto, acuzandu-l pe seful Guvernului ca, prin aplicarea unor astfel de masuri, ii desconsidera pe romani si incalca legislatia Uniunii.
Raspunsul sefului Guvernului: "Basescu este in cautare de voturi ieftine".
"Care este problema? Atata vreme cat instantele de judecata dau verdicte in favoarea cetatenilor (sunt cateva procese castigate in instanta pe aceasta speza - n.n.) si desfiinteaza practic taxa auto, nu vad unde este problema", a comentat Cristian Preda, consilier al presedintelui, intrebat de ZF daca nu cumva presedintele isi face campanie electorala speculand o masura impopulara (taxa auto).
Analistul politic Daniel Barbu crede insa ca exact acest lucru il face Traian Basescu, adica isi face campanie: "Sigur ca 120.000 de semnaturi nu sunt putine (semnaturi stranse in cadrul unei campanii realizate de postul de televiziune Realitatea TV, patronata de Sorin Ovidiu Vantu - n.n.), dar aceste semnaturi nu reprezinta intregul popor. Presedintele este indreptatit sa spuna, potrivit Constitutiei, ca un lucru este bun sau rau. Dar ramane intrebarea: De ce nu s-a opus presedintele acestei taxe in momentul in care pe masa i-a ajuns legea bugetului de stat sau legea modificata a Codului fiscal in care este inglobata aceasta taxa? Daca sesiza atunci Curtea Constitutionala nu am fi avut acum aceasta discutie", afirma analistul.
In scrisoarea transmisa premierului, presedintele precizeaza: "Avand in vedere calitatea presedintelui Romaniei de garant privind aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii, impusa prin art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, va solicit sa dispuneti initierea si adoptarea unei Ordonante de urgenta pentru abrogarea art. 2141 - 2143 din Codul fiscal (referitoare la taxa auto - n.n.)".
Basescu precizeaza ca este obligat sa ii atraga atentia ca, in conformitate cu articolul 90 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, intre statele membre "sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect similar, in cazul de fata, taxa de prima inmatriculare a autoturismelor si autovehiculelor".
Presedintele mentioneaza, de asemenea, ca aceste prevederi au fost deja analizate de instantele judecatoresti competente de pe teritoriul Romaniei, care au evidentiat ca atat art. 2141-2143 din Codul fiscal, cat si pct. 311 si 312 din Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal intra in contradictie cu legislatia europeana, motiv pentru care au stabilit obligatia statului roman, prin directiile subordonate Ministerului Finantelor, sa restituie sumele incasate cu titlu de taxa pentru prima inmatriculare pentru autoturisme si autovehicule, cu dobanda legala aferenta.
"Va solicit sa luati in considerare si precedentul creat prin hotararile instantelor judecatoresti, prin care institutiile si organismele competente au fost obligate sa inmatriculeze autovehicule fara plata taxei de prima inmatriculare impusa prin art. 2141 - 2143 din Codul fiscal, stabilindu-se astfel incalcarea legislatiei comunitare", ii scrie seful statului premierului Tariceanu.
"Apreciez absolut necesar sa limitati prejudiciile cauzate Romaniei prin neaplicarea intocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, dar si sa dispuneti in acelasi timp restituirea sumelor incasate nelegal, pentru ca dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotarari care ar impune acest lucru, exista posibilitatea, dupa cum deja am vazut in hotararile judecatoresti, de a plati dobanzi si cheltuieli de judecata aferente proceselor desfasurate in instantele nationale, care vor diminua si mai mult veniturile bugetare", adauga Traian Basescu.
Adversarii presedintelui in frunte cu premierul au calificat gestul sefului statului drept unul electoral, in vreme ce apropiatii sai considera masura absolut justa.
Automobil Club Roman (care a sustinut demersul Realitatea TV pentru eliminarea taxei auto) a apreciat gestul presedintelui, afirmand ca el este unul corect si onest.
Nu asa crede si premierul: "In curand nu va mai trebui sa primesc nicio scrisoare. Am sa-i scriu presedintelui sa nu mai trimita scrisori, ca vad ca le primesc pe la televizor si atunci nu mai are rost sa strice atata hartie, stam sa ne uitam la televizor. Mi-as dori, cum este peste tot in Europa, ca Romania sa aiba un presedinte responsabil, patruns de probleme reale ale tarii si nu permanent in alergare dupa voturi ieftine".
Seful Guvernului a sustinut ca taxa auto vizeaza o serie de probleme esentiale pentru viata oamenilor, precum protectia mediului, siguranta rutiera, evitarea situatiei in care Romania sa fie transformata in cimitirul de masini vechi al Europei si atragerea investitiilor in domeniul auto, precum cea realizata de Ford la Craiova, si "un sir intreg de lucruri de acest gen pe care presedintele ar fi trebuit sa le stie".
Tariceanu a afirmat ca regreta ca presedintele adopta o asemenea pozitie, care face doar "sa intareasca convingerea" ca seful statului urmareste sa castige capital electoral din orice in loc sa fie preocupat de soarta romanilor si de probleme cu adevarat importante.
Opozitia a reactionat si ea. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca scrisoarea adresata de seful statului premierului reprezinta o actiune electorala, sub egida PD-L (partid care a laudat scrisoarea presedintelui). De remarcat este faptul ca in Camera Deputatilor a trecut o motiune simpla care cere desfiintarea taxei. O motiune de cenzura pe aceeasi tema, initiata de PD-L, asteapta inca semnaturile pentru a fi inregistrata. PSD nu vrea sa o semneze, chiar daca cere acelasi lucru - renuntarea la taxa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO