Politică

Adrian Cioroianu a fost propus pentru functia de ministru de externe

Adrian Cioroianu a fost propus pentru functia de ministru de externe

Adrian Cioroianu, Eu am spus primului-ministru si o sa spun si presedintelui (Traian Basescu - n.n.) ca imi sunt sefi, din punct de vedere tehnic, dar eu as vrea sa fiu un ministru care sa nu fie al presedintelui sau al premierului.

20.02.2007, 19:23 33

Adrian Mihai Cioroianu (40 de ani), senator si vicepresedinte al PNL, a fost nominalizat ieri de conducerea acestui partid pentru portofoliul externelor, in ciuda opozitiei presedintelui Traian Basescu.
Surse din PNL, citate de Mediafax, au declarat ca inaintea supunerii a vot in conducerea PNL a nominalizarii lui Cioroianu, premierul Calin Popescu-Tariceanu ar fi anuntat ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu (cel care revoca si numeste ministrii, la propunerea primului-ministru). Potrivit surselor citate, Basescu i-ar fi transmis lui Tariceanu ca "Cioroianu nu are capacitatea de a continua linia de politica externa inceputa de Ungureanu". Cioroianu ii succede lui Mihai-Razvan Ungureanu, care a demisionat din aceasta functie in ianuarie. Insa liberalii nu se asteptau aseara ca Basescu sa blocheze aceasta numire.
In urma cu cativa ani Cioroianu a fost consilier politic al fostului prese-dinte al PNL Theodor Stolojan. Intre numele vehiculate pentru preluarea sefiei Externelor s-au aflat Theodor Paleologu, ambasadorul Romaniei la Copenhaga si Teodor Melescanu, fost ministru de externe in cabinetul Vacaroiu.
"Am luat astazi (ieri - n.r.) in discutie nominalizarea unui inlocuitor la Ministerul de Externe ca urmare a demisiei lui Mihai-Razvan Ungureanu. Colegii mei s-au pronuntat cu 28 de voturi epentrue si unul eimpotrivae pentru nominalizarea lui Adrian Cioroianu", a declarat premierul.
"Eu am spus primului-ministru si o sa spun si presedintelui (Traian Basescu - n.n.) ca imi sunt sefi, din punct de vedere tehnic, dar eu as vrea sa fiu un ministru care sa nu fie al presedintelui sau al premierului", a sustinut, la randul sau, Cioroianu.
Dubla subordonare a ministrului de externe - care in guvern este subordonat premierului, dar trebuie sa tina seama de opiniile presedintelui care constitutional decide politica externa a Romaniei - a generat in cazul lui Ungureanu mai multe conflicte. Ungureanu s-a opus retragerii trupelor din Irak (dorita de liberali si respinsa de Basescu) si a admis ca a informat doar Cotroceniul in cazul celor doi romani retinuti de americani in Irak. Ungureanu a demisionat (ramanand insa interimar) la inceputul lunii ianuarie, la cererea premierului Tariceanu, tocmai pentru ca nu l-a informat despre situatia celor doi. Insa el nu a fost indepartat din partid si, cel mai probabil, va conduce lista PNL in alegerile pentru Parlamentul European.
Pentru numirea lui Cioroianu la conducerea MAE, primul-ministru i-a transmis sefului statului demisia lui Ungureanu, insotita de propunerea pentru noul ministru. Traian Basescu este cel care emite decretul de eliberare din functie a lui Ungureanu si de numire a lui Cioroianu. In acest caz, nu este necesara validarea de catre Parlament a noului ministru, deoarece nu se schimba componenta politica sau structura Guvernului. Premierul afirmase anterior ca este posibil sa amane o nominalizare pentru portofoliul exter-nelor pana la restructurarea guvernului prevazuta pentru primavara.
Ieri opozitia a reactionat la aceasta numire. Presedintele PSD Mircea Geoana a afirmat ca, din punctul de vedere al partidului sau, nicio propunere de ministru nu poate sa aiba loc pana cand premierul Tariceanu nu se prezinta in fata Parlamentului cu o propunere de Guvern restructurat.
Cioroianu este istoric, ca si predecesorul sau Razvan Ungureanu. A intrat in PNL in august 2002, fiind consilier politic al fostului lider Stolojan, dupa care a fost ales senator de Timis in 2004 si a fost desemnat in 2005 euroobservator. Numele sau a mai fost vehiculat in legatura cu ocuparea postului de ministru al culturii si cultelor dupa demisia Monei Musca in iulie 2005.
Din 2005, Adrian Cioroianu este unul dintre euroobservatorii romani trimisi la Parlamentul European, la 1 ianuarie 2007 devenind europarlamentar pana la alegerile europene.
La Congresul Extraordinar al PNL, din ianuarie 2007, a fost ales vicepresedinte responsabil cu afacerile europene. Contracandidatul sau a fost chiar ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, care a pierdut fiind considerat de liberali drept un apropiat al lui Traian Basescu. Tot in ianuarie Cioroianu a fost ales vicepresedinte al grupului ALDE (liberali) din Parlamentul European.
Adrian Cioroianu are 40 de ani. A absolvit Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti. Este doctor in istorie al Universitatii Bucuresti si al Universitatii Laval din Canada. Este profesor la Colegiul PRO si conferentiar universitar la Facultatea de Istorie Bucuresti.
Cioroianu nu si-a mai actualizat declaratiile de avere si de interese din mai 2005, potrivit documentelor publicate pe site-ul Senatului, desi completarea anuala a acestora e obligatorie. Prin urmare, conform documentelor publicate pe site-ul Senatului, in declaratia de avere semnata la 6 mai 2005, Adrian Cioroianu precizeaza ca are un teren agricol de 5.000 de metri patrati, in cota parte de 50%, cumparat in 2005 si cu valoare de impozitare de 20 de milioane de lei vechi.
De asemenea, el mentioneaza, ca venituri, sumele obtinute in calitate de lector universitar, drepturi de autor si dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO