Politică

Adrian Nastase isi joaca la ruleta viitorul politic in PSD

22.02.2008, 20:28 10

Initial, miza reuniunii la varf a PSD de astazi era aprobarea mesajului catre electorat pentru alegerile care se apropie. Lansarea in cursa a lui Adrian Nastase pentru o functie de conducere a reorientat atentia spre disputa dintre conducerea PSD (Mircea Geoana, presedinte) si fidelii (nu se stie cati) ai fostului premier. O alta tema - necesitatea alegerilor anticipate (se va supune astazi la vot daca PSD depune o motiune de cenzura care sa conduca la caderea Guvernului) - a trecut si ea in umbra.
Dupa aproape doi ani de recluziune, Adrian Nastase s-a decis sa isi verifice sustinerea de care se mai bucura in partid, candidand la pozitia de presedinte al Consiliului National, un for largit de conducere al PSD care are in prezent 737 de delegati. Este vorba despre o structura de conducere care tine, teoretic, fraiele partidului intre congrese. Din pozitia la care ravneste, Nastase va participa, daca va castiga, si la sedintele restranse ale partidului, va sta alaturi de Mircea Geoana, va reintra in lumina reflectoarelor - pe scurt se va comporta ca un om cu greutate, cu opinii si cu solutii. Dar cat de aproape este Nastase de o astfel de pozitie?
Este greu de presupus rezultatul de astazi in care Nastase, sustinut oficial de delegatii din cateva judete - Dolj, Salaj, Mures, Vrancea - se va infrunta cu un contracandidat - Dan Mircea Popescu - sprijinit explicit de filialele din vestul tarii si de presedintele Mircea Geoana.
Ziua de ieri a fost una intensa atat pentru Geoana, cat si pentru Nastase, dar si pentru staff-urile celor doua tabere. Geoana a verificat lista celor 737 de delegati astfel incat, au spus apropiatii sai, sa elimine suspiciunea ca la vot vor participa persoane care nu sunt in Consiliu. Suspiciunea ca votul ar putea fi masluit a plecat de la Adrian Nastase. El a acuzat cu doua zile inainte de Consiliu ca se umbla la liste astfel incat delegatii sa fie majoritari de partea lui Popescu, iar infrangerea sa sa fie parafata. Problema este importanta. Delegatii la Consiliu au fost alesi de catre Congresul PSD, dar, dupa cum spun initiatii din partid, "unii au murit, altii au plecat la PD-L, altii la munca in strainatate". Cum acesti delegati sunt multi si in majoritate necunoscuti nu este greu sa induci ideea ca s-ar putea produce fraude. Asadar, Geoana si-a petrecut ieri timpul verificand listele de delegati astfel incat ele sa corespunda cu lista aprobata de ultimul congres. Potrivit regulamentului, delegatul vine cu buletinul in mana, este verificat pe lista si i se da un mandat in baza caruia i se elibereaza buletinul de vot. Dupa ce a votat in secret, delegatul preda mandatul, iar la numaratoare numarul buletinelor de vot trebuie sa fie egal cu cel al mandatelor predate. Va castiga Nastase la adapostul acestui vot secret si democratic?
Nastase a fost foarte sigur pe el in ultimele zile. Nu a spus pe ce se bazeaza, dar aparitiile sale la diferite emisiuni tv s-au tinut in cascada. A fost ofensiv, a criticat politica partidului din ultimii doi ani, a deplans caderea PSD in sondaje. A mizat pe acest lucru pentru a-si castiga adepti, dar apropiatii lui Geoana cred ca acest lucru ii va fi fatal. Ilie Sarbu, fostul sau ministru si tovaras de vanatoare, unul dintre social-democratii importanti din vestul tarii (din Timisoara mai precis), a fost ieri categoric: Nastase nu are ce cauta la varful partidului, iar judetele din vest nu il sprijina.
Geoana a iesit si el decis, dar afisand calmul: Nastase sa-si rezolve problemele de imagine si de dosar, inainte de a pretinde o functie de conducere in partid: "Adrian Nastase are in mod cert calitati (...) Daca isi rezolva problemele de imagine si de dosar are culoar de revenire la politica la varf (...) Cred ca se pripeste in aceasta candidatura". Ce spunea Nastase, in schimb, intr-una din desele sale aparitii tv? "Geoana a dat prea multa libertate organizatiilor, lucru care nu a fost de bun augur pentru partid". A fost chiar cel mai bun mesaj pentru organizatii? Acest lucru se va vedea astazi.
Disputa dintre factiunile Geoana si Nastase este criticata de deputatul Vasile Puscas, fost ministru in guvernul Nastase si fost negociator- sef al Romaniei cu UE. "Miza reuniunii trebuie sa fie pregatirea pentru alegerile locale. Trebuie sa fie solutiile alternative pe care le propunem pentru viitoarele alegeri. Dar aceste lucruri importante sunt permanent puse in umbra de disputele dintre lideri. De trei ani de zile sunt aceste dispute, iar membrii PSD au obosit. Toate aceste certuri nu fac decat sa impinga spre un vot de blam dat de filiale conducerii centrale. Pentru ca cei de la nivel local se vor descurca si fara centru. Isi vor desemna oamenii potriviti pentru a avea succes in alegeri. Dar este pacat ca la nivel de centru, in loc sa se dea mesaje coerente de politici publice, observam doar dispute pentru conducere, confruntari personale. Principala tema a reuniunii de astazi trebuie sa fie pregatirea pentru alegerile locale si schitarea strategiei pentru alegerile generale. Sper ca asa va fi."
Puscas nu crede nici in ideea alegerilor anticipate, o tema care va fi pusa pe ordinea de zi a reuniunii de astazi. "Nu este decat o ameteala. S-au vehiculat atatea teorii incat la nivelul teritoriului nu mai exista sensibilitate pentru ele", afirma Puscas, referindu-se la ipoteza alegerilor anticipate.
Calculul conducerii PSD este, potrivit unor surse din partid, declansarea alegerilor inainte de termen - care sa blocheze cresterea in sondaje a partidului proprezidential PD-L - urmate de o intelegere cu PNL si UDMR pentru formarea unui viitor guvern, un guvern care sa aiba o majoritate astfel incat presedintele Traian Basescu sa nu aiba decat solutia desemnarii acestei coalitii la conducerea administratiei centrale. Cata intelegere va avea un astfel de scenariu in randul delegatilor PSD se va vedea de asemenea la vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO