Politică

Adrian Nastase s-a inscris in cursa interna pentru un loc de deputat

13.08.2004, 00:00 17

Presedintele PSD, Adrian Nastase a inceput ieri campania de strangere de semnaturi pentru inscrierea sa in alegerile preliminare din partid - cele care vor stabili cine se va regasi si cine nu pe listele electorale la alegerile generale. Asemenea tuturor pretendentilor din PSD pentru un loc pe listele electorale, Nastase - care vizeaza un loc de deputat in viitorul legislativ - are nevoie de 1.000 de adeziuni, criteriu stabilit de conducere pentru stoparea inflatiei de candidati. Cand acestea vor fi stranse dosarul va fi depus la partid. Nastase a strans ieri semnaturi din sectorul 2 iar astazi va strange din sectorul 1. Nastase isi strange personal semnaturile si spune ca asa ar trebui sa faca toata lumea - sa nu apeleze la intermediari, ci sa mearga in casa la membrii de partid, sa-si prezinte programul si sa obtina adeziunile. Asa a facut el ieri cand a mers in casele a doi membri de partid, le-a prezentat programul si a obtinut semnaturile lor.
Majoritatea greilor PSD s-au inscris sau se vor inscrie in zilele urmatoate in alegerile preliminare. Dan Ioan Popescu si Mircea Geaona la Bucuresti, Ioan Solcanu la Iasi, Miron Mitrea la Vrancea, Viorele Hrebenciuc si Dan Matei Agathon la Bacau sau Victor Ponta la Gorj. Se inregistreaza si candidaturi mai putin asteptate, cum ar fi cea a lui Anghel Iordanescu, antrenorul nationalei de fotbal, la Ilfov.
Probleme are fostul ministru Hildegard Puwak, care nu este dorita de organizatie Timis din partea careia ar vrea sa candideze, in vreme ce Ioan Rus, fostul ministru de interne a anuntat ca nu va intra in cursa. Perioada inscrierii in alegerile preliminare se incheie la 18 august. Urmeaza o campanie electorala interna, (cei care apeleaza la o campanie de discreditare a contracandidatilor sunt exclusi din cursa) in care pretendentii trebuie sa-si convinga colegii sa-i sustina. Sunt, in general, cate trei candidaturi pentru un loc eligibil pe listele electorale, alegerile interne urmand sa aiba loc pe 5 septembrie.
Pe de alta parte, ieri Coalitia pentru un Parlament Curat - constituita din organizatii importante ale societatii civile romanesti - a adresat partidelor si candidatilor apelul ca principalul criteriu la baza selectiei candidatilor sa fie integritatea dovedita. Coalitia va alcatui liste cu candidatii care nu corespund cirteriilor de integritate, liste care vor fi difuzate presei si direct alegatorilor in timpul campaniei electorale.Nu sunt "eligibil" potrivit criteriilor coalitiei, cei acuzati de coruptie,coruptie, frauda, foloase necuvenite, deturnare de fonduri  traseistii politici, fostii activisti PCR sau fosti securisti.
Prin criteriile autoimpuse, partidele par ca incearca sa se conformeze cerintelor de a impune pe liste oameni curati. Bunaoara, candidatii pe listele PNL a trebuit sa treaca, inainte de a fi inclusi pe liste, de o Comisie de etica, care le-a verificat trecutul si prestanta anterioare. PSD va institui un Consiliu de integritate morala, care va fi aprobat la congresul din 29 august. Cel care stabileste in aceste zile competentele Consiliului este ministrul justitiei Cristian Diaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO