Politică

Adrian Severin se lupta cu David Miliband pentru postul de ministru de externe al UE

Adrian Severin se lupta cu David Miliband pentru postul de ministru de externe al UE
30.10.2009, 00:00 41

Daca Severin ar castiga aceasta pozitie, ea ar fi nu doar ceamai importanta obtinuta vreodata de Romania in cadrul institutiiloreuropene, ci si cea mai de prestigiu castigata de vreo tara dinsud-estul Europei.

Severin este sustinut in aceasta pozitie de socialistii europeni(a doua forta politica a Parlamentului European), spune pentru ZF,europarlamentarul roman Corina Cretu.

Severin, citat de Mediafax, a sustinut ieri ca intrarea sa incursa "este pe masa de discutie" si ca este o propunere asocialistilor europeni, dar ca "nu confirm si nici nu infirmcandidatura".

"Severin ar fi avut o sansa in plus, daca el ar fi sustinut deRomania. Ar fi bine ca, in mod subtil, presedintele Traian Basescusa treaca peste resentimente (Severin este social-democrat - n.n.)si sa spuna ca Romania sprijina aceasta pozitie care este dorita detari ca Franta sau Germania", spune Corina Cretu.

Liderii europeni s-au intalnit ieri la Bruxelles in cadrulConsiliului European (acolo este si presedintele roman TraianBasescu), a carui miza este alegerea unui presedinte al UE siimpartirea portofoliilor pentru viitoarea Comisie Europeana, alcarei mandat va incepe la sfarsitul anului. Presa occidentala arelatat insa ca liderii celor 27 de state membre ale UE vor incepenegocierile si pentru functia de ministru de externe al UE, cum maieste numit Inalt Reprezentantul pentru Politica Externa alUniunii.

Oficial, discutiile vor incepe in cadrul unei intalniri la nivelinalt luna viitoare, dar jocurile se fac inca de pe acum. Pozitiade ministru de externe al UE este a treia ca importanta in ierarhiaviitoare a Uniunii - dupa presedintele UE si seful ComisieiEuropene.

EurActiv.com comenta ieri ca principalii doi favoriti pentruacest post sunt Adrian Severin si actualul ministru britanic deexterne David Miliband.

In timp ce vechile state membre ale UE au divergente cu privirela desemnarea fostului premier britanic Tony Blair pentru postul depresedinte al Consiliului UE, un politician provenind din ultimulval de extindere se pregateste sa se alature "trioului tenorilorUE" (presedintele Comisiei Europene, presedintele ConsiliuluiEuropean, Inalt Reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe sipolitica de securitate - n.n.), a declarat o sursa de rang inalt,citata de EurActiv.com.

Ce va face ministrul de externe al UE

Potrivit Tratatului de la Lisabona, care mai trebuie ratificatde Cehia pentru a intra in vigoare, Inalt Reprezentantul Uniuniipentru afaceri externe si politica de securitate va fivicepresedinte in Comisia Europeana si va primit portofoliulAfacerilor Externe. Inalt Reprezentantul va prezida Consiliul deAfaceri Externe (CAGRE, al ministrilor de externe).

Inaltul Reprezentant conduce politica externa si de securitatecomuna a Uniunii. Acesta contribuie prin propuneri la elaborareaacestei politici si o aduce la indeplinire in calitate deimputernicit al Consiliului. Acesta actioneaza in mod similar si inceea ce priveste politica de securitate si aparare comuna, se aratain Tratatul de la Lisabona.

Fost ministru de externe, Severin este unul dintre cei mairespectati europarlamentari cand vine vorba de politica externa.Este vicepresedinte pentru politica externa al Grupului AlianteiSocialistilor si Democratilor si a detinut functii importante incadrul ONU, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.In prezent, Adrian Severin se afla in SUA, in calitate decopresedinte al unei delegatii a PE.

Strategia Romaniei este buna, comenteaza EurActiv.com, deoarecese bazeaza pe faptul ca presedintia Consiliului European va fi dataunei persoane din grupul Popularilor Europeni (PPE), iar cea deministru de externe al UE va fi acordata unei persoane destanga.

Inalt Reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe si politicade securitate va conduce un serviciu diplomatic, numit Serviciulpentru Actiune Externa (EEAS), a carui infiintare va fi discutatade liderii europeni. Serviciul va fi format din functionari aiComisiei Europene, ai Consiliului si diplomati din statele membreale UE.

Blair vrea sa devina presedinte al UE numai daca poate"face o diferenta"

Problema presedintelui UE urma sa fie pusa pe masa discutiilorieri seara si continuata astazi. Principalii candidati au ramasfostul premier britanic Tony Blair si primul-ministru luxemburghezJean-Claude Juncker. Primul-ministru olandez Jan Peter Balkenende aanuntat miercuri ca nu este candidat pentru postul de presedinte alUniunii Europene.

Liderii britanici fac lobby pentru fostul lor premier, insaacesta nu se bucura de sprijinilor "marilor" lideri din UE.

Presedintele Nicolas Sarkozy - primul care l-a propus pe Blairpentru postul de presedinte al UE - a invocat absenta MariiBritanii din zona euro.

Cotidianul The Times relata ieri ca oficialii britanici ii daului Blair 50-50 sanse sa obtine postul. Potrivit unor apropiati aifostului premier, citati de cotidian, Blair doreste acest job "dacava reusi sa faca o diferenta pentru Europa".

The Times relateaza ca experienta lui Blair si "conexiunile" pecare si le-a dezvoltat de-a lungul celor zece ani in care a fostpremier il vor ajuta sa fie un bun presedinte al UE.

Prietenii lui Blair sustin ca acesta nu a fost niciodatainteresat direct de acest post si ca este multumit cu afacerile pecare le are in prezent - contracte cu banca JP Morgan de la careobtine 2,5 milioane de lire sterline anual si un contract de 2milioane de lire sterline cu o firma financiara din ZŸrich.

De asemenea, pentru fiecare discurs pe care-l tine la diferiteconferinte, Blair castiga 100.000 de lire sterline.

Romania nu e de acord cu reluarea ratificarii Tratatuluide la Lisabona

Negocierile incep insa fara ca Tratatul de la Lisabona sa fieratificat. Cehia este ultimul stat care trebuie sa adoptedocumentul.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la plecarea spreBruxelles ca Romania se va pozitiona la Consiliul Europeanimpotriva oricaror solutii care vizeaza reluarea ratificariiTratatului de la Lisabona in tarile membre ale UE ca urmare a unorexigente ale Cehiei.

Potrivit presedintelui, subiectele aflate pe agenda summit-uluisunt pregatirea pozitiei comune a Uniunii pentru participarea laConferinta internationala ONU privind schimbarile climatice de laCopenhaga din decembrie 2009, discutarea situatiei economice,financiare si de ocupare a fortei de munca in cadrul Uniunii,strategia Uniunii Europene pentru regiunea Marii Baltice sigestionarea migratiei ilegale si situatia din Afganistan siPakistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO