Politică

Alegerile pentru Parlamentul European costa 22 mil. euro

08.02.2007, 19:59 15

Efortul bugetar estimat pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European este de 80 mil. lei (22 mil. euro), dupa prima evaluare, iar suma - aprobata ieri de Guvern - va fi alocata din rezerva bugetara.
Campania electorala pentru alegerile pentru Parlamentul European va incepe la 13 mai, iar alegerile se vor desfasura la 13 mai, a decis ieri guvernul. Insa, daca presedintele Traian Basescu va fi suspendat din functie, atunci alegerile vor fi amanate pentru octombrie sau noiembrie.
Potrivit mai multor acte normative adoptate ieri de Executiv, votul pentru alegerile europarlamentare va putea fi exercitat la diferite oficii deschise in tarile unde lucreaza romani, nu doar la consulate, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, precizand ca spera ca anumite subiecte interne importante sa ramana "pe planul doi".
Potrivit premierului, au fost promovate o serie de acte normative care sa faciliteze un numar cat mai mare de participanti la vot. Cetatenii romani care lucreaza in strainatate vor avea posiblitatea sa isi exprime dreptul de vot si la alte oficii cu aceasta destinatie, nu doar la consulate, iar Agentia pentru Strategii Guvernamentale va realiza un program de informare a electoratului asupra temelor de dezbatere, urmand sa initieze si un sondaj al populatiei pe aceasta tema.
In strainatate, mai cu seama in tarile europene, lucreaza cateva milioane de romani, iar votul lor sau absenta de la vot poate cantari mult in economia alegerilor. Romania va trimite in Parlamentul European 35 de parlamentari.
"Prin hotarare de guvern s-au aprobat cheltuielile necesare. Dupa o prima evaluare, se vor aloca 80 de milioane de lei de la rezerva bugetara", a spus secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Victor Paul Dobre.
Potrivit secretarului de stat, cetatenii din tara se vor prezenta la vot cu buletinul sau cartea de identitate, pentru persoanele din strainatate fiind valabil pasaportul.
Data limita pentru depunerea si inregistrarea propunerilor de candidaturi, insotite de listele cu semnaturile de sustinere este 14 martie 2007, a declarat oficialul MAI.
Pana la aceasta data, partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale, candidatii independenti va trebui sa depuna si sa inregistreze candidaturile, in scris, la Biroul Electoral Central.
Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, propunerile de candidati vor fi aduse la cunostinta publicului pana la 15 martie 2007, formularea de contestatii privind inregistrarea sau respingerea candidaturilor va fi posibila pana la 28 martie 2007, iar Biroul Electoral Central va decide asupra ramanerii definitive a candidaturilor pana la 2 aprilie 2007.
Programul calendaristic prevede ca primarii, impreuna cu serviciile publice comunitare judetene de evidenta persoanelor si structura judeteana subordonata Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor va trebui sa actualizeze listele electorale permanente pana la 28 martie 2007.
Alegerile ar putea fi insa amanate in cazul in care Parlamentul il va suspenda in lunile martie sau aprilie pe presedintele Traian Basescu - o procedura pentru care s-a incheiat strangera celor 157 de semnaturi necesare din partea parlamentarilor. Curtea Constitutionala - care are aviz consultativ - va fi sesizata saptamana viitoare de PSD cu privire la incalcarile Constitutiei atribuite de social-democrati sefului statului. Daca presedintele este suspendat de Parlament, atunci in 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea sa, caz in care alegerile trebuie amanate intrucat, potrivit legii referendumului modificata marti, ele pot fi organizare doar la o distanta de 6 luni inaintea unui referendum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO