Politică

Alianta cere o ancheta parlamentara la TVR si SRR, iar opozitia se intreaba la ce foloseste

18.02.2005, 00:00 23

Parlamentarii din PD si PNL vor depune la inceputul saptamanii viitoare, la conducerile celor doua Camere legislative, propunerea de hotarare pentru constituirea unei comisii parlamentare de ancheta pentru evaluarea activitatii Societatii Romane de Radio (SRR) si TVR.
Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca semnaturile necesare pentru acest demers - o treime din numarul parlamentarilor - au fost deja stranse.
Initiatorii propun ca din comisie sa faca parte 13 membri - 8 deputati si 5 senatori - desemnati in functie de altgoritmul parlamentar, raportul final urmand a fi inaintat pina la 30 aprilie.
Potrvit initiatorilor, comisia de ancheta are a obiectiv cercetarea modului in care cele doua societati si-au indeplinit mandatul  mandatul de serviciu public; controlul calitativ al actului managerial; verificarea activitatii financiar-contabile a societatilor.
Propunerea parlamentarilor Aliantei vine intr-un moment in care raportul de activitate pe care televiziunea publica este obligata sa-l depuna la Parlament a fost respins in legislatura trecuta de Comisiile reunite de arta, cultura si mass-media si trebuie sa fie discutat in plenul Parlamentului. Daca plenul respinge conducerea TVR este demisa.
SRR trebuie sa depuna raportul de activitate pana la sfarsitul lunii martie, iar procedura este identica - daca raportul e respins conducerea este demisa. Mandatul conducerii radioului public expira in acest an, iar al conducerii televiziunii, anul viitor.
Concluziile negative ale unei comisii de ancheta ar putea avea drept rezultat demiterea conducerii celor doua societati.
Au existat in ultima vreme multe acuzatii la adresa conducerilor din radio si televiziunea publice, venite din partea politicienilor, a sociatatii civile, dar si a unora dintre angajati. A fost acuzata cenzura, si partizanatul politic pro-PSD, iar in cazul radioului exista si dovada ca un politician - este vorba de Adrian Paunescu - isi dicta singur stirile care urma sa apara pe post.
Presedintele-director general al televiziunii publice, Valentin Nicolau,  a amenintat recent ca demisioneaza, dar a spus ca demisia lui va intra in vigoare, dupa ce o noua lege de functionare a TVR va fi promulgata de presedinte. Demisia a fost tratata la vremea respectiva drept o gluma, pentru ca noua lege exista doar ca intentie.
Ulterior, Nicolau a spus ca va demisiona, oricum, spre sfarsitul anului. Toate s-au intampla dupa ce el a intrat in conflict cu Traian Basescu. Nicolau l-a acuzat pe presedinte ca face presiuni politice asupra TVR. Replica presedintelui a fost violenta - el a taiat legaturile telefonice directe ale presedintiei cu televiziunea, si i-a spus lui Nicolau ca nu-l intereseaza TVR si ca poate ramane presedinte al institutiei "pana ajunge in formol."
In ceea ce-l priveste pe presedintele radioului public, Dragos Seuleanu, demisia lui este ceruta de mai multa vreme de societatea civila care ii reproseaza obedienta politica.
In urma cu o saptamana, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) i-a sugerat sa demsioneze pentru a stinge conflictul care exista in institutie intre conducere si angajati. Conducerea SRR a raspuns ca CNA si-a incalcat atributiile.
Parlamentarii din comisiile de cultura nu au obiectii pe fond in privinta constituirii comisiei de ancheta, dar unii se intreaba, care este rostul acesteia. Deputatul Radu Podgoreanu (PSD), a declarat ca nu se opune pe fond constituirii comisiei, dar crede ca aceasta are doar rostul de a-i schimba pe cei doi presedinti. Daca concluziile comisiei vizeaza alte aspecte negative, de pilda cele manageriale, iar ancheta este facuta fara partizanat, atunci concluziile ei trebuie acceptate, spune deputatul.
Deputatul Marton Arpad-Francisc (UDMR) afirma ca nu se opune constituirii Comisiei, in vreme ce deputatul Mihai Malaimare (PSD) afirma ca PNL-PD, "vand blana ursului din padure", pentru ca alcatuirea respectivei comisii trebuie sa treaca de votul Parlamentului, lucru care nu se va intampla. Malaimare a spus ca la inceputul legislaturii trecute PSD a incercat un gest similar de schimbare sefilor TVR si SRR, iar opozitia de atunci s-a pus vehement. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO