Politică

Alianta D.A. are un obstacol in nominalizarea premierului

14.09.2004, 00:00 12

Discutiile despre desemnarea viitorului premier din partea Aliantei PNL-PD, chiar daca purtate cu voce joasa, infierbanta mintile unora dintre liberali, punandu-i in dificultate pe cei doi copresedinti, Theodor Stolojan si Traian Basescu. Filiala PNL Bucuresti vrea ca viitorul premier sa die un liberal si a votat deja un astfel de proiect care va fi fi inaintata Delegatiei Permenete a PNL, din 24 septembrie. Liderul filialei Bucuresti, Ludovic Orban spune ca opinia filialei pe care o conduce este impartasita de multi liberali.
O alta propunere facuta saptamana trecuta de fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica suna asa: mandatul trebuie impartit, adica doi ani sa existe un premier de la PNL si doi ani un altul, de la PD. Stoica a avansat aceasta propunere la o intalnire, pe care a numit-o ieri "informala" si s-a mirac ca ea a ajuns sa fie dezbatuta public.
Chestiunea desemnarii premierului in eventualitatea in care alianta D.A. PNL-PD va castiga alegerile tine, in ultima instanta, de vointa celor doi copresedinti, Theodor Stolojan si Traian Basescu. Asa prevede protocolul aliantei. De aceea, orice discutie publica legata de acest subiect ar da impresia ca exista neintelegeri, cu consecinte importante in planul imaginii. PSD deja incearca sa acrediteze teza potrivit careia amanarea desemnarii viitorului premier din partea D.A. este cauzata de cearta dintre cele doua partide. O discutie in contradictoriu ar putea eclipsa si lansarea programului de guvernare pe care Alianta, prin vocea lui Theodor Stolojan, a anuntat ca l-a finalizat. PNL si PD vor sa faca din lansarea programului un eveniment, insa credibilitea ar putea fi pusa sub semnul indoielii, daca ar incepe o disputa privind functiile in viitorul guvern.
Liberalii par constienti de capcana pe care singuri si-a sapa, de aceia astfel de discutii se poarta cu voce joasa.
Valeriu Stoica a facut propunerea privind impartirea mandatului primului ministru cu democratii saptamana trecuta la o intalnire liberala, la care a participat si Dinul Patriciu. Cei doi s-au impacat cu aceasta ocazie. Sa ne amintim ca Patriciu a contribuit decisiv la plecarea lui Stoica din fruntea PNL, plecare precedata de lungi dispute intre cei doi. Desi acum cei doi nu mai au nici o influenta  in ierarhia partidului, noua propunere i-a deranjat pe ceilalti liberali.
"O astfel de discutie este contraproductiva. Valariu Stoica si Dinul Patriciu nu au calitatea de a negocia postul de prim ministru calitate ce apartine  celor doi copresedinti ai aliantei. Astfel de discutii fac deservicii Aliantei. Noi trebuie acum pe programul de guvernare si pe pregatirea campaniei electorale", spune vicepresedintele PNL, Paul Pacuraru.
Valeriu Stoia se apara, spunand ca ceea ce s-a discutat la intalnirea de saptamana trecuta "nu are relevanta publica si a fost facuta intr-un cadru formal". "Cred ca orice discutie publica legata de viitorul guvern este contraproductiva", a spus el asigurand ca propunerea a fost facuta intr-un cadru restrans pentru a nu mari "sensibilitatile" dintre PNL si PD. Atat el cat si Dinu Patriciu au infirmat ieri ca ar mai nutri vreo ambitie in partid sau intr-un eventual guvern al Aliantei. Precizarile sunt importante - chiar daca sunt formale - pentru ca nu peste multa vreme PNL va ramane fara presedinte si atunci se va pune problema succesiunii sale. Daca va castiga alegerile, prezidentiale, Stolojan va trebui sa paraseasca partidul. De mai multe ori el a lasat sa se inteleaga ca va parasi formatiunea liberala daca nu le va castiga.
Valeriu Stoica - acum simpul membru al PNL -  mai este autorul unui proiect controversat, lansat in urma cu doua luni. El propunea atunci o fuziune intre cele doua partide, idee contestata cu vehementa de liderii PNL si PD.
Mai hotarati de aceasta data par liberalii bucurestenie care sustin ca premierul ar trebui sa fie un liberal.
"In toate discutiile pe care le-am avut (cu membrii PNL n.n.) se manifesta o ingrijorare evidenta legata de faptul ca primul ministru va fi democrat", a declarat ieri liderul PNL, al organizatiei Bucuresti, Ludovic Orban. Decizia de a propune solutia liberala pentru postul de premier a fost luata in unanimitate de PNL Bucuresti, spune Orban. Ar exista, in opinia sa, mai multe argumente pentru o astfel de alegere. In primul rand, PNL este cel mai puternic partid din alianta. In al doilea rand, in alegerile locale profilul majoritatii celor care au votat alianta este de centru dreapta. In al treilea rand spune Orban, alternanta reala la "guvernarea de tip socialist" practicat de PSD este "o guvernare liberala". Or, rezulta de aici ca primul ministru al unui guvern care ar avea un program cu o pronuntata amprenta liberala nu poate fi decat un liberal. Orban spune ca, pentru a nu-i pune in dificultate pe cei doi copresedinti ar fi bine ca problema premierului si a guvernului sa fie transata dupa alegeri. Fiecare partid sa-si desemneze candidati pentru premier si ministri, dar problema sa fie decisa dupa castigarea alegerilor, spune Orban. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO