Politică

Alianta D.A. lucreaza pe indelete la programul de guvernare

07.09.2004, 00:00 21

Alianta D.A. PNL-PD isi va prezenta saptamana viitoare programul de guvernare. Potrivit vicepresedintelui PD, Radu Berceanu, (fost ministru al industriilor), programul este gata, a fost supus mai multor simulari, mai are nevoie de inca o lectura in cadrul consiliului de conducere al Aliantie si de aprobarea celor doi copresedinti, Theodor Stolojan si Traian Basescu.
Surse din Alianta spun ca D.A. mizeaza pe o mediatizare majora a acestui document. In vara, Alianta incepuse sa publice anumite parti din el - cele referitoare la aspecte sociale, educatie, sanatate. "Noi intai al luat decizia sa prezentam parti, pe sectoare, sa vedem opinia specialistilor. Dar PSD a copiat toate ideile de acolo si unele incearca sa le puna in practica. Am decis, asadar sa nu mai iesim sa prezentam programul, ci sa asteptam un moment ceva mai propice", a motivat Berceanu decizia Aliantei de a tine, deocamdata, departe de ochii lumii, acest program. Publicarea lui in timpul vacantei de vara ar fi redus mult din inpact, in plan mediatic.
Programul este diferit de oferta electorala a aliantei si contine anexe referitoare pozitia D.A. privind anumite proiecte specifice - privatizarea Petrom, a CEC, sau autostrada construita de Bechtel, care vor fi continuate. Cifrele macroeconomice nu vor fi cu mult diferite de cele agreate de FMI - de pilda un nivel al inflatiei pentru anul viitor de maximum 10%, iar cresterea economica de 5,5-6%. Nivelul taxelor si al impozitelor ar urma sa scada, se vorbeste de introducerea cotei unice de impozitare de maximum 18%. Programul aliantei ar urma sa fie raspunsul ce se doreste solid la criticile potrivit carora D.A. nu are nici un program coerent.
De altfe, cum s-a observat si in alegerile locale, Alianta s-a manifestat mai retinut inainte campaniei electorale, dar a recuperat teren in apropierea lor. Este o strategie care pare ca este urmata si la alegerile generale. Pare ca de aceea D.A. si intarzie sa faca o nominalizare pentru fotoliul de prim ministru. Alianta este cea care a lansat varianta anuntarii unui prim ministru inainte campaniei, fapt criticat atunci de PSD. Social-democratii au preluat insa ideea si l-au anuntat pe Mircea Geoana drept viitorul prim ministru in cazul in care Adrian Nastase castiga presedinia, iar PSD alegerile.
Exista mai multe variante - s-a vorbit de Adriean Videanu, de la PD, Calin Popescu Tariceanu, de la PNL, dar in in ultima vreme in cercurile de afaceri este vehiculat numele lui Bogdan Baltazar, (care va pleca de la BRD) drept un posibil viitor prim ministru. Ieri presedintele PSD a mai inclus in ecuatie un nume:Traian Basescu. Adrian Nastase a declarat el stie ca Stolojan i-ar fi propus lui Basescu sa devina premier din aprilie viitor, iar liberalii s-ar ruga acum de liderul democrat sa accepte aceasta demnitate. Ipoteza a fost respinsa ieri de Berceanu si fusese infirmata anterior de Basescu, in campania pentru locale.
Pentru a ajunge in pozitia de a numi un prim ministru D.A. are nevoie sa castige alegerile, si cum sondajele indica faptul ca nici un competitor nu va avea majoritatea este nevoie de alte aliante. Singurul posibil aliat al D.A. (colaborarea cu PRM este exclusa) a ramas, dupa reorientarea PUR catre PSD, UDMR. Decizia umanistilor da peste cap si planurile din teritoriu, unde in unele cazuri PUR colaboreaza cu Alianta.
Purtatorul de cuvant al D.A.Calin Popescu Tariceanu a facut ieri un apel  catre toti membrii PUR care nu vor sa colaboreze cu PSD, anuntandu-i ca au "deschise" usile aliantei. Potrivit lui Tariceanu, acest lucru va face ca votul de la locale pentru PUR sa nu fie "deturnat". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO