Politică

Alianta PNL-PD: numele premierului e tinut secret din motive tactice

17.09.2004, 00:00 19

Traian Basescu a fost anuntat ieri oficial drept sef al campaniei electorale a aliantei D.A. PNL-PD si a candidatului acesteia pentru alegerile prezidentiale, Theodor Stolojan.  In vreme ce Stolojan va merge prin tara sa convinga electoratul, la Bucuresti, Basescu va coordona campania si va contracara strategia adversarilor politici. El are si tinte precise. Traian Basescu: "Ne vom adresa electoratului cu solutiile noastre. Stolojan este pentru electorat, iar eu pentru Nastase (candidat prezidential - n.n.) si Geoana (premier desemnat din partea PSD - n.n.). Nu este nevoie de un partid pentru a se ocupa de Nastase si Geoana, sunt suficient eu". Potrivit lui Basescu, Alianta isi propune sa castige in alegerile parlamentare 51% din voturi "pentru a nu fi fortati sa negociem cu partide mici care sa aiba pretentii mari".
Basescu nu-si va lua concediu pe perioada campaniei: "Imediat ce intra Adrian Nastase in concediu din functia de prim-ministru, o sa intru si eu in concediu din functia de primar general".
Copresedintii Aliantei au anuntat ca au aprobat miercuri seara programul de guvernare, in vreme ce numele premierului desemnat din partea Aliantei ar fi fost stabilit deja de o luna. In ultima vreme mai multe voci din PNL  (intre care organizatia Bucuresti) au cerut ca viitorul premier sa fie, in cazul castigarii alegerilor, un liberal. Theodor Stolojan le-a transmis acestora sa nu se mai agite intrucat premierul a fost deja ales de cei doi copresedinti si nimic nu se mai poate schimba. Numele premierului va mai fi o vreme tinut secret din motive tactice.  Potrivit lui Basescu premierul va fi anuntat "atunci cand va fi in avantajul Aliantei" si dupa ce Mircea Geoana va fi fost neutralizat. Basescu nu a mai demontat, precum in trecut, afirmatiile potrivit carora va fi el insusi premierul unui eventual guvern: "A clarifica acest lucru inseamna a lasa PSD-ul linistit. Eu vreau sa stea nelinistit".
Nici despre programul de guvernare al Aliantei cei doi copresedinti nu spun prea multe, afirma ei, din motive tactice. Pentru a pune alianta intr-o lumina proasta PSD a afirmat, in mai multe randuri, ca opozitia nu-si anunta premierul desemnat si nu-si dezvaluie programul de guvernare, pentru ca nu au nici una nici alta. Acuzatiile au fost reluate ieri, intr-un comunicat al PSD: "Credem ca ar fi mult mai simplu si mai corect fata de populatia Romaniei ca Theodor Stolojan si Traian Basescu sa spuna direct oamenilor ca nu au realizat programul de guvernare, pentru ca nu se pricep sa-l faca si pentru ca se cearta permenent asupra continutului. (...) Amintim ca PSD a trimis deja programul de guvernare la Bruxelles unde a fost apreciat". Prin neanuntarea premierului desemnat si a programului, "in ceata" nu este tinut PSD, spune comunicatul: "Nu pe noi ne tine, de fapt, in ceata ci pe intreaga populatie a Romaniei".
Liderii Aliantei spun insa ca agenda lor nu este dictata de PSD. Theodor Stolojan: "Nu ne aflam intr-un concurs de frumusete cu PSD, legat de cine prezinta cele mai multe propuneri populiste. Nu suntem nici editura de tiparit volume. Programul Aliantei PNL-PD va fi facut cunoscut oamenilor prin dezbateri special organizate in acest scop". Lideii aliantei spun ca isi vor faca public programul "la momentul potrivit" pentru ca nu vor sa faca jocurile "aliantei PSD cruce PUR", dupa cum spune Basescu. Este, de fapt, o replica la o afirmatie a lui Adrian Nastase potrivit caruia alianta cu PUR este "PSD plus PUR" in vreme ce D.A este "PNL minus PD".
Potrivit lui Stolojan, programul de guvernare va avea multe componente liberale (de pilda scaderea fiscalitatii), dar nu va neglija "problemele grave" din sanatate, asigurari sociale sau invatamant: "Cine crede ca un program liberal se poate referi doar la mediul de afaceri se inseala". Se poate banui ca proiectul programului de guvernare este construit pe un schelet liberal si din spusele lui Traian Basescu: "Urmarim retragerea statului din viata de zi cu zi. Statul trebuie sa garanteze, nu sa conduca cai ferate si mine". Drept urmare, potrivit lui Traian Bsescu, viitorul guvern, in cazul castigarii alegerilor de alianta D.A., nu va avea mai mult de sapte-opt ministere.
Potrivit liderului liberal, romanii ar fi inteles ca este nevoie de o alta majoritate politica la conducerea tarii pentru ca alti patru ani de guvernare PSD ar insemna "adancirea prapastiei dintre cei imbogatiti ilegal si cei saraci", "cresterea coruptiei", disparitia presei independente, a dezbaterilor publice, revenirea la "partidul unic" si continuarea "cursei chinuitoare" de integrare europeana.



UDMR ar putea colabora conditionat cu Alianta D.A.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a reafirmat ieri ca, in functie de rezultatul alegerilor, formatiunea politica pe care o conduce ar putea colabora cu Alianta PNL-PD, dar ca in acest caz s-ar impune o clarificare in privinta problemei nationale. El a apreciat ca aceasta clarificare ar fi necesara deoarece, in perioada 2000-2004, PNL si PD "nu au sprijinit de foarte multe ori solutiile solicitate de UDMR in problema minoritatilor" sau au votat alaturi de PRM "intr-o serie de chestiuni speciale dar importante" pentru Uniune. De asemenea, Marko Bela a spus ca UDMR ar putea colabora, dupa alegeri si in urma unor negocieri, cu PSD si a exclus orice fel de colaborare directa sau indirecta cu PRM. "Daca am ajunge intr-o situatie unde noi sa decidem cine sa formeze majoritatea, negocierile s-ar duce pe programe, pe solutii importante atat pentru Romania cat si pentru comunitatea maghiara", a precizat liderul UDMR. Alianta D.A. "nu are ce discuta" legat de problema nationala cu UDMR, in vederea unei eventuale aliante  declara, saptamina trecuta, la Tirgu Mures, purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu. "Problema nationala este rezolvata prin Constitutie, nu avem ce discuta. Daca UDMR doreste o alianta cu noi, trebuie sa-si asume guvernarea si sa-si asume programul de guvernare care va fi prezentat de Alianta", spunea Nicolaescu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO