Politică

Alianta PNL-PD si PSD, arbitrate de PRM si PUR

10.06.2004, 00:00 10

Rezultatele extrem de stranse obtinute de Alianta PNL-PD si PSD la alegerile locale fac din PUR si PRM arbitri politici in formarea majoritatii in Consiliile Judetene si in desemnarea primarilor din orasele importante in care va fi organizat al doilea tur de scrutin.
Rezultatele  partiale arata ca cele doua forte politice Alianta PNL-PD si PSD sunt umar la umar in Consiliile judetene, despartite de mai putin de un procent. Alianta de opozitie a intrunit 33,5% iar PSD, 32,6%. Polarizarea puternica a votului face ca nici una dintre cele doua forte politice sa nu-si poata impune punctul de vedere in administrarea celor mai multe judete si in desemnarea presedintilor Consiliilor judetene, (una dintre cele mai influente functii locale), in absenta unor aliante.
Liderii Aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au lansat ieri un apel PRM si PUR pentru a colabora in plan local in vederea "eliminarii baronilor" din administratia locala. "Acele partide, altele decat Alianta, care sunt reprezentate in consilii si s-au manifestat impotriva coruptiei si baronilor se prezinta la examen in fata electoratului", a argumentat Stolojan. La randul lui, Traian Basescu a spus ca PNL si PD cere public PRM si PUR sa participe la eliminarea baronilor din administratia locala. Stolojan si Basescu dau asigurari PRM si PUR ca nu vor schimba "raportul de forte" in timpul negocierilor, anume ca fiecare dintre cele doua partide invitate sa colaboreze vor obtine functii administrative in raport cu voturile castigate.
Ideea unei colaborari cu PRM provoaca reactii negative. Fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, declara citat de presa centrala ca o asemenea colaborare ar fi "o eroare" intrucat PRM ar trebui sa doveasca mai intai ca s-a schimbat ca partid. In acelasi timp, o colaborare a Aliantei cu PRM ar putea fi un punct de atac folosit de PSD impotriva opozitiei. Insa, in pofida acestor vulnerabilitati, in teritoiu partidele de opozitie au inceput deja sa negocieze colaborarea.
De cealalta parte PSD, care nu a dezvaluit pana acum politica de aliante in perspectiva turului doi al alegerilor locale, poate miza in continuare pe sprijinul UDMR. Presedintele Uniunii, Marko Bela, spunea intr-o decalatie facuta inainte de alegeri ca formatiunea maghiara va sprijini partidul de guvernamant. Aceasta colaborare are insa beneficii limitate pentru PSD dat fiind impactul redus al formatiunii maghiare. Este vorba despre Bihor, Satu Mare, Covasna, unde impreuna PSD si UDMR detin majoritatea in Consiliile judetene.



PSD risca sa piarda fiefuri traditionale
O colaborare a partidelor de opozitie ar determina pentru PSD pierderea presedintiilor judetene si a controlului administrativ in judete in care acest partid avea o puternica influenta. La Suceava, de pilda, unul dintre fiefurile traditionale, partidului de guvernamant rivalizeaza cu opozitia pentru obtinerea presedintiei Consiliului Judetean, detinuta acum prin Gavril Marza. PSD a obtinut un numar egal de mandate (mai exact 17) cu partidele de opozitie - PNL, PD, PRM. In aceste conditii, in alegerea presedintelui Consiliului Judetean dar si in luarea unor decizii importante, balanta ar putea fi inclinata de cei trei consilieri ai PUR. O colaborare intre partidele de opozitie ar putea schimba raportul de forte si in ceea ce priveste alegerea primarului in municipiul Suceava. In al doilea tur de scrutin se vor infrunta candidatul PNL, Ion Lungu, primar in exercitiu, si cel al PSD, Marian Ionescu.
La Bacau, un alt judet dominat politic de PSD, situatia este si mai dezavantajoasa pentru partidul de guvernamant. In Consiliul Judetean PSD a obtinut 16 locuri, in timp ce PNL si PD, 12, PUR sase si PRM trei. Cine va controla administrativ judetul va depinde de PUR si PRM, care va avea de optat intre o colaborare cu PSD si una cu Alianta PNL-PD. O astfel de decizie va inclina balanta nu numai in Consiliul Judetean ci si la Primaria Bacau unde Dumitru Sechelariu, primarul in functie al PSD, il va intalni in turul doi al alegerilor pe candidatul PUR, Romeo Stavarache, ale carui rezultate au surprins si propriul partid. Situatii similare sunt la Botosani si Galati, alte judete pe care miza partidul de guvernamant.
Surprinzator a fost si rezultatul din Ilfov unde PSD detine acum presedintia Consiliului Judetan prin Bebe Ivanovici. Partidul de guvernamant risca sa piarda aceasta functie in conditiile in care PNL si PD au obtinut impreuna 15 mandate, PSD, 12, iar PRM si PUR cate doua.
Pentru Gorj, un alt fief al PSD, partidele de opozitie negociaza deja atribuirea presedintiei Consiliului Judetean. Cel care ar urma sa-i succeada in functie lui Nicolae Mischie este un membru al PRM, potrivit deputatului Ion Mocioi, lider local al Aliantei PNL-PD. El spune, citat de Agentia Mediafax, ca Alianta a facut o intelegere preelectorala cu PRM care include atribuirea functiei de presedinte al Consiliului Judetean Gorj partidului din opozitie ce obtine cele mai multe mandate, in timp ce celelalte doua ar obtine cate o functie de vicepresedinte. Rezultatele finale ale alegerilor arata ca PSD a obtinut 16 mandate de consilieri judeteni, in timp ce PRM, PNL si PD insumeaza 17 mandate.



In Ardeal, Alianta ia distanta
Ultimele rezultate date publicitatii arata o distantare clara a partidelor de opozitie fata de PSD in  Consiliile judetene din Ardeal. In Alba, de exemplu, PNL si PD au obtinut un numar de 17 consilieri judeteni, in timp de partidul de guvernamant 10. Primar al municipiului Alba Iulia a fost ales din primul tur tot un reprezentant al Aliantei. Opozitia si-a conservat un fief traditional, Timis, unde Alianta, impreuna cu PNTCD si PRM detin majoritatea in Consiliul Judetean. Locomotiva a opozitiei a fost, se pare, Gheorghe Ciuhandu, membru al PNTCD, ales din primul tur de scrutin primiar al Timisoarei, pentru al treilea mandat. La Brasov, in Consiliul Judetean PNL si PD au un numar dublu de mandate in comparatie cu partidul de guvernamant. Iar, pentru primaria Brasov, lupta in turul doi se va da intre un reprezentant al PNL si unul al PD.
Mai echilibrata este situatia la Cluj unde PSD si Alianta PNL-PD au obtinut numar egal de mandate in Consiliul Judetean. Daca la primaria Cluj, unde in turul doi se vor intalni candidatul PSD, Ioan Rus, cu cel al Aliantei, Emil Boc, balanta ar putea fi inclinata de PRM, in Consiliul Judetean situatia va fi diferita. PSD poate miza aici pe sprijinul UDMR, care a obtinut un procent foarte apropiat de cel al PRM.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri