Politică

Am făcut progrese pentru a călători liberi în SUA: rata de respingere a românilor pentru solicitările de viză în SUA a scăzut la 17%

Am făcut progrese pentru a călători liberi în SUA: rata de respingere a românilor pentru solicitările de viză în SUA  a scăzut la 17%

Autor: Iulian Anghel

15.01.2013, 19:32 1702

Rata de refuz a solicitărilor de viză americane din partea românilor a scăzut în 2012 la 17%, de la 26% în 2009, a anunţat ministrul de externe Titus Corlăţen, după întâlnire cu însărcinatul de afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti Duane Butcher.

Pentru a scăpa de vize şi a fi inclusă în programul Visa Waiver (VWP), o ţară are nevoie ca rata de refuz pentru cetăţenii ei care solicită vize americane să fie de maximum 3%.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, rata de refuz a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români a fost 22,4% în 2011, 24,8% în 2010 şi 26,3% în 2009.

Rata de refuz rămâne principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislaţia americană în vigoare este 3%.

România dar şi alte state din estul Europei insistă de ani buni să fie incluse în programul Visa Vaiver, iar Comisia Europeană chiar a ameninţat SUA cu sancţiuni pentru că menţine încă vizele pentru o parte din statele UE. În Congresul SUA, există un proiect de modificare a legislaţiei.

"Sper că această tendinţă va continua şi în viitor (scăderea ratei de refuz - n.n.), inclusiv ca rezultat al activităţii sub-grupului de lucru însărcinat cu această problematică, creat în cadrul Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune, a cărui primă reuniune va avea loc la 31 ianuarie 2013. Această descreştere, coroborată cu adoptarea proiectului legislativ aflat pe agenda Congresului SUA, care vizează modificarea criteriilor de acces în programul Visa Waiver, ar contribui substanţial la atingerea, cât mai rapidă, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA", a declarat ministrul afacerilor externe.

Task Force reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului de punere în practică a "Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA", adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011, în timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Washington.

În mai 2011, Băsescu a anunţat amplasarea scutului american antirachetă la Deveselu (Olt), iar în septembrie a mers la Washington unde s-a întâlnit cu omologul să Barack Obama. În timpul acelei vizite a fost semnat documentul amintit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels