Politică

Ambasadorul Marii Britanii: Guvernul are vointa in a dialoga, dar ar trebui sa se intample ceva in urma discutiilor

15.01.2004, 00:00 11



Dupa un pranz cu premierul Natase si ministrii Geoana si Tanasescu, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti afirma ca "exista prea mult pesimism legat de problemele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana". El se declara impresionat de disponibilitatea oficialilor romani de a discuta cu oameni de afaceri straini si cu ambasadori.



"Domnul Tanasescu ne-a acordat mai bine de o ora din timpul sau si si-a luat notite", povesteste Quinton Quayle, mentionand, totusi, ca ramane de vazut care vor fi urmarile acestui gen de discutii.



Quayle are numai superlative cand vorbeste despre recenta reuniune organizata de Guvern la Sinaia cu reprezentanti ai comunitatii investitorilor straini, la care a luat parte, considerand remarcabil faptul ca ministrii cabinetului Nastase isi iau din timpul pretios pentru a asculta propunerile si problemele oamenilor de afaceri. "Semnalele sunt incurajatoare", spune Quayle despre evolutiile economiei romanesti.



De asemenea, ambasadorul britanic vorbeste despre un trend pozitiv in directia eliminarii barierelor administrative pentru mediul de afaceri. Premierul Adrian Nastase pomenea la Sinaia despre intentia Executivului de a introduce o procedura "expres" de inregistrare destinata investitiilor care depasesc o anumita suma. Quinton Quayle spune insa ca birocatia este mult mai dura cu firmele mici care vor sa investeasca in Romania. "In cazul acestora, procedurile birocratice devin foarte costisitoare din punct de vedere al timpului irosit", afirma Quayle. El apreciaza ca este nevoie in continuare de simplificari ale procedurilor, de reducerea birocratiei si de orientare spre un sistem cat mai prietenos pentru intreprinzatori, bazat pe un birou unic unde sa poata fi indeplinite toate formalitatile necesare inceperii unei afaceri.



Ambasadorul afirma ca sunt multe companii britanice mici si mijlocii care ar investi in Romania, insa sunt intr-o anumita masura descurajate de inexistenta unei organizatii care sa sprijine aceasta categorie de afaceri straine pe piata romaneasca. De asemenea, el crede ca microantreprinderile merita sprijinite intrucat acestea reprezinta baza cresterii pietei si pot sesiza cel mai repede orice oportunitate.





Prea mare birocratia la infiintarea firmelor



Cat despre marii investitori britanici in Romania, Quayle spune ca "in mod evident, exista anumite probleme, insa de natura individuala".



O problema generala mentionata vizeaza sistemul romanesc de pensii, care inca asteapta aparitia fondurilor private. De asemenea, ambasadorul spune ca investitorii au observatii privind proaspatul Cod fiscal, fara a intra insa in detalii.



"Exista vointa de a dialoga din partea guvernului, ceea ce este foarte important. Ar mai trebui sa se si intample ceva in urma discutiilor", afirma Quinton Quayle.



El spune ca aderarea implica un pret atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana. "Reformele sunt necesare oricum si trebuie accelerate. Nu aderarea este scopul principal, ci realizarea reformelor, prin care atractivitatea pietei romanesti sa creasca. Aceasta este cea mai buna sansa de a atrage investitii straine directe", afirma Quinton Quayle.



Potrivit clasamentului pe tari de rezidenta a investitorilor dupa valoarea capitalului social, inclusiv cu majorari, intocmit de Registrul Comertului, Marea Britanie se situa la sfarsitul lunii noiembrie 2003 de-abia pe locul zece, capitalul social total al companiilor respectiv insumand aproape 1,7 miliarde de euro. Capitalul britanic reprezinta astfel 0,75% din investitiile straine realizate in Romania. Conform datelor Registrului Comertului, sunt prezente pe piata 18 companii cu capital britanic.



De altfel, numai trei companii cu participare britanica la capitalul social figureaza in topul primelor 40 de societati dupa capitalul strain investit - Alro, Ductil Iron Powder si Angel Airlines.



Informatiile ambasadorului britanic indica un volum al investitiilor realizate de Marea Britanie in Romania de circa 700 milioane de dolari. "Suntem al cincilea investitor in Romania, dar exista un bun potential pentru cresterea investitiilor", spune Quayle.





Domeniul cheie: confectiile



El adauga ca firmele britanice "manifesta in ultima perioada un interes mult mai mare pentru a investi in Romania". Astfel, anul acesta sunt programate 16 misiuni comerciale din Marea Britanie, numar dublu fata de anul trecut. Potrivit lui Quayle, saptamana viitoare, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, va avea intalniri la Londra cu reprezentanti ai mai multor firme britanice interesate de domeniul bancar si al industriei textile.



Ambasadorul spune ca industria confectiilor reprezinta "un sector cheie in cadrul schimburilor comerciale romano-britanice". "Anul trecut, spre exemplu, textilele au contribuit in proportie de 60% la volumul total al comertului", afirma Quayle.



De asemenea, el apreciaza ca privatizarea Bancii Comerciale Romane, "atunci cand va fi pregatita intrutotul", poate reprezenta o oportunitate pentru intrarea pe piata romaneasca a unui mare grup bancar britanic, cum ar fi HSBC. Deocamdata, numai Royal Bank of Scotland deruleaza operatiunie legate de Romania, oferind finantari pentru export.



Cea mai importanta tranzactie intre Romania si Marea Britanie pe care Quinton Quayle tine sa o reaminteasca constant este achizitia a doua fregate britanice pentru 100 milioane de dolari. Contractul inm sine a fost criticat anul trecut de presa din Romania, care a considerat ca fregatele nu valorau suma platita de statul roman, de vreme ce erau, cum se spune, la "la mana a doaua". Potrivit contractului, restul de bani cat ar mai ramane de la evaluarea la valoarea actuala a fregatelor, ar trebui sa se intoarca in Romania sub forma de investitii din partea companiei britanice care a gestionat contractul - BAE Systems.





Rezultate, nu promisiuni



Coruptia este un domeniu care, acum cateva luni, l-a determinat pe ambasadorul britanic sa se alature altor diplomati occidentali care se aratau ingrijorati de dimensiunea fenomenului in Romania. L-am intrebat pe Quinton Quale ce parere are despre coruptia din Romania. "I-am vorbit despre asta primului ministru (n.r - la intalnirea care avusese cu cateva ore inainte). Apoi, adauga ca e o problema mai veche in Romania, "dateaza din perioada lui Ceausescu" si remarca faptul ca "Guvernul este gata sa asculte" de sfaturile celor care s-au angajat sa-l ajute in eradicarea flagelului. Dl. Quayle mentioneaza ca Marea Britanie este unul dintre partenerii Guvernului in aceasta intreprindere si remarca venirea in Romania a doi consilieri britanici tocmai pentru aceasta problema - unul colaboreaza cu Politia, altul cu vama. De asemenea, anunta ca si primul-ministru isi va angaja un consilier britanic pentru eradicarea acestei probleme. Cu cateva saptamani in urma, ambasadorul Marii Britanii se plangea ca in Romania coruptia este grava. A vorbit atunci despre oamenii de afaceri din Regatul Unit care se plang ca vin peste ei inspectii ale unor institutii birocratice care solicitau comisioane. "Unii oameni de afaceri sunt pesimisti si asteapta rezultate, nu promisiuni", afirma la vremea aceea ambasadorul britanic referindu-se la promisinile Guvernului ca va reduce coruptia.



Acum, spune ca nu a intalnit personal coruptia, pentru ca este oficial britanic, insa adauga ca au ramas valabile plangerile reprezentantilor comunitatii de afaceri din Marea Britanie - controale dese in care li se sugereaza sa ofere comisioane - inacceptabil in opinia sa. Quinton Quayle adauga ca este nevoie ca este nevoie de masuri dure si pentru aceia care dau, nu doar pentru cei care primesc mita, astfel fiind posibil sa fie redusa problema coruptiei.





Continuati reforma chiar si in an electoral



La inceput de an electotal, ambasadorul Quinton Quayle afirma ca este foarte important ca Guvernul sa-si tina promisiunile referitoare la continuarea reformei, chiar cu riscul de a pierde voturi din partea alegatorilor. "Trebuie continuata reforma in adminsitratia publica, in justitie, trebuie sa fie privatizate punctele cheie ale industriei", spune ambasadorul Quayle. Aminteste ca nu este de bun augur ca Guvernul sa acorcde subventii, iar putin mai devreme, cand venise vorba de interesul unor investitori britanici in sistemul de pensii, pe care dealtfel acestia il considera dificil, isi exprima compasiunea fata de nivelul foarte mic al pensiilor din Romania, de faptul ca nu ajung nici pentru achitarea facturilor de incalzire.





Ridicarea vizelor mai asteapta



In an electoral, presa a publicat si informatii despre o relatie speciala intre premierul britanic, Tony Blair, si cel roman, Adrian Nastase, cu privire la recomandarea de catre liderul britanic a unei echipe se consilieri in probleme de strategie de campanie, care sa lucreze pentru PSD. Ambasadorul nu comenteaza astfel de informatii si precizeaza doar ca parteneriatul dintre Marea Britanie si Romania nu priveste relatia dintre doua partide, ci dintre doua tari. Cand vorbeste despre parteneriatul dintre cele doua tari, a carui natura este considerata privilegiata, sau strategica, asa cum este termenul consacrat, ambasadorul enumera cu dezinvoltura sprijinul politic acordat de Guvernul Marii Britanii pentru aceederea in NATO si UE "este adevarat, suntem sustinatorul nr.1 al Romaniei" in aceste puncte, de colaborarea pentru reformele din Justitie, din Politie (si numeste combaterea drogurilor), consilierii din Ministerul de Externe, antrenarea trupelor militare, bursele acordate studentilor romani. Il intreb daca asta inseamna ca cetatenii romani pot spera ca asta inseamna si ridicarea regimului vizelor pentru Marea Britanie. Primul ministru anunta, la finele anului trecut, ca are promisiunea lui Tony Blair ca acest lucru se va intampla. Ambasadoul trimis de Tony Blair zambeste usor, devine imediat serios si spune - "Nu acum. Este inca o problema. Trebuie inca sa rezolvam imigratia ilegala si problema azilului politic."
adelina.radulescu@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO