Politică

Ambasadorul UE la Bucuresti apara directiva Bolkestein

30.11.2005, 18:59 38

Ambasadorul UE la Bucuresti Jonathan Scheele spune ca directiva Bolkestein de liberalizare a serviciilor in cadrul UE va aduce Romaniei mai multe beneficii decat pierderi.

Ambasadorul s-a declarat surprins de decizia sindicatelor din Romania de a protesta fata de liberalizarea serviciilor in UE: "Pentru mine este destul de surprinzator ca sindicatele protesteaza pentru ca membrii lor ar avea posibilitatea unor conditii de munca mai bune, inclusiv salarii mai mari".

Grupurile parlamentare din Parlamentul European ar urma sa ia astazi si in zilele urmatoare o decizie, la nivel politic, privind directiva Bolkestein (dupa numele initiatorului ei, fostul comisar european Frits Bolkestein), dupa ce, saptamana trecuta, Comisia pentru piata interna a Parlamentului European a exclus din actul normativ prevederea referitoare la dreptul muncii.

Acel articol prevedea ca "principiul tarii de origine", in fapt temelia acestei directive, se aplica si relatiilor de munca.

Principiul tarii de origine inseamna, de pilda, ca o intreprindere romaneasca din domeniul serviciilor poate dezvolta o afacere intr-o alta tara din UE respectand normele din Romania in baza carora functioneaza si nu eventuale norme suplimentare din respectiva tara, ridicate, in general, pentru protejarea firmelor nationale. Ideea directivei este ca ce e bun intr-o tara a UE este bun in toate tarile Uniunii.

Insa principiul, aplicabil si legislatiei muncii, a starnit multe comentarii si in UE, dar si in Romania. In UE masura a fost criticata de sindicate care se tem de un "dumping social". Pentru critici, principiul tarii de origine comporta riscul unei concurente inegale: anume ca o intreprindere de servicii din Romania care functioneaza in Franta sa ofere conditiile sociale (salarii, timp de lucru) egale ca in Romania, lucru care ar insemna "o egalare in jos" a conditiilor de lucru din Franta.

In urma protestelor, directiva a fost retransmisa in primavara Parlamentului European si a fost modificata saptamana trecuta, in comisia de specialitate, in sensul eliminarii din campul de aplicare a principiului tarii de origine a relatiilor de munca.

Lucrurile nu sunt batute in cuie pentru ca pot exista surprize astazi sau in zilele urmatoare. Potrivit europarlamentarului roman Ovidiu Silaghi (din grupul liberalilor), surprize ar putea veni din partea grupului popularilor europeni care ar putea milita pentru reintroducerea in directiva a legislatiei muncii. Liberalii si socialistii se opun unui asemenea scenariu. Sindicatele din Romania se tem ca, interpretata la extrema, directiva ar insemna ca muncitorii romani aflati in strainatate ar urma sa fie platiti cu salariile din tara. Insa, de cealalta parte, acest principiu ar presupune ca o firma de servicii din Franta care activeaza in Romania ar urma sa respecte legislatia franceza in domeniul relatiilor de munca (salarii, timp de munca), lucru care ar fi in avantajul salariatilor romani.

Potrivit ambasadorului UE la Bucuresti, este improbabil ca aceasta directiva sa aiba efecte negative asupra unor sectoare intregi ale economiei romanesti. In schimb, potrivit ambasadorului, este de asteptat ca firmele insuficient de dinamice sau competitive de pe piata romaneasca sa sufere dupa adoptarea textului intrucat nu pot oferi conditii de lucru similare cu ale potentialei concurente.

Directiva ar urma sa fie votata anul viitor in Parlamentul European si va fi aplicata, probabil, din 2007, cand se asteapta ca Romania sa fie deja membra a UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO