Politică

Bilanţul ANAF după două luni: În ianuarie şi februarie s-au colectat mai puţini bani decât în perioada similiară a anului trecut

Bilanţul ANAF după două luni: În ianuarie şi...

Autor: Mona Scarisoreanu

03.03.2017, 14:01 116794

Preşedintele ANAF spune că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut.

Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan şi preşedintele ANAF, domnul Bogdan-Nicolae Stan, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Preşedintele ANAF a arătat cã totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat 31.991,1 milioane de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%.

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintã o depăşire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874,0 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţã de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.

În acest context, premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea mãsurilor de îmbunãtãţire a conformãrii voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituţiei.

Ca urmare a acestei analize, Preşedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã, în vederea structurãrii unui plan urgent de acţiune, care urmeazã a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul sãptãmânii viitoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO