Politică

Analist: Argumentul economiilor pentru cuplarea alegerilor este absolut inacceptabil şi cinic

Analist: Argumentul economiilor pentru cuplarea alegerilor este absolut inacceptabil şi cinic

Autor: Iulian Anghel

24.08.2011, 18:37 172

"Este o economie infimă faţă de cadourile electorale pe care politicienii le fac oricum", comentează profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Bucureşti, Cristian Pârvulescu, intenţia PDL care pare acceptată deja de opoziţie de a cupla alegerile locale din vara viitoare cu legislativele din toamnă.

Potrivit lui Pârvulescu economiile, în jur de 20 mil. euro, nu se justifică în faţa confuziei majore care s-ar introduce - pentru că alegerile locale presupun un alt tip de mesaj, cel adresat comunităţilor, în vreme ce alegerile generale propun un proiect de ţară şi trebuie receptate ca atare. Mai mult, este vorba despre instituţii diferite, cu atribuţii diferite, iar cetăţenii trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză ceea ce nu se va mai întâmpla în cazul cuplării alegerilor.

Franţa organizează anul viitor alegeri prezidenţiale (în mai) şi parlamentare (în iulie), dar nimeni nu a invocat economiile pentru a organiza alegeri simultan tocmai pentru că avea de-a face cu instituţii total diferite şi nu încape aici confuzia.

Pârvulescu spune că PDL face aceste propuneri din frica de a nu pierde totul pentru că organizarea simultană a alegerilor înseamnă o mai mare implicare a primarilor care sunt şi ei în cursă şi odată cu susţinerea propriilor candidaturi le vor sprijini volens-nolens şi pe cele ale parlamentarilor. Susţinerea opoziţiei ţine de acelaşi resort.

"Dar acest lucru va transforma România într-o ţară a baronilor, a primarilor care vor deveni extrem de puternici şi vor avea partidele la picioarele lor, de vreme ce le susţin. Nu vom mai avea în schimb un proiect naţional şi nici o naţiune pentru că naţiunile sunt formate din cetăţeni conştienţi care lucrează pentru ea. Orice argument s-ar aduce pentru cuplarea alegerilor el este absolut inacceptabil şi cinc", arată Pârvulescu.

PDL vrea să organizeze alegerile locale de anul viitor în acelaşi timp cu cele generale, dar singurul argument adus în discuţie - economiile care s-ar face - nu ţine la o analiză a situaţiei, arată Pârvulescu.

"Simultaneitatea" a mai fost folosită cu succes de preşedintele Traian Băsescu în 2009 când, odată cu prezidenţialele a fost organizat şi referendumul pentru trecerea la un parlament unicameral. Băsescu a câştigat prezidenţialele folosindu-se şi de referendum ("i-a folosit referendumul", spune Pârvulescu), dar trecerea la un parlament unicameral a rămas literă moartă, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte proiecte aruncate pe piaţă de niciunde de partidul de guvernământ - referendum pentru Bucureşti pentru desfiinţarea sectoarelor sau planul de desfiinaţare a judeţelor şi trecerea la regiuni - care, după ce au stârnit o imensă confuzie şi mult scandal politic, au fost abandonate.

Şi atunci ca şi acum, argumentul a fost unul singur: să facem economii în situaţii de criză. Aceste economii se poat face - ar fi undeva în jurul cifrei de 20 mil. euro, nefiind aşadar majore, mai ales dacă le comparăm cu cheltuielile făcute de partide în alegerile din 2008 care au fost estimate la acea vreme de analişti la ca 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO