Politică

Analistii: Cota unica e buna, dar programul nu raspunde crizei

Analistii: Cota unica e buna, dar programul nu raspunde crizei

Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza din cadrul Academiei Romane: Este pe dos. Daca aveam deja bugete multianuale, acum era usor sa ajustam. Dar nu incepi cu bugete multianuale in perioada de criza... Nu exista baza Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank: Majorarea TVA la produsele de lux o percep ca pe o masura necesara, avand in vedere necesitatea cresterii incasarilor din venituri

16.12.2008, 18:22 16

Cota unica de impozitare a veniturilor si profiturilor se va mentine la nivelul actual de 16%, urmand ca persoanele cu venituri mici sa beneficieze de compensatii si deduceri fiscale, TVA pentru alimentele de baza va fi redusa la 5%, iar cota defalcata de 47% din impozitul pe venit la bugetul local va fi alocata in functie de domiciliul fiscal al contribuabilului, nu al angajatorului.

Acestea sunt cateva dintre masurile propuse in varianta intermediara a programului de guvernare care, potrivit analistilor, nu este foarte realizabil, dar poate fi optimizat. Desi programul include si masuri bune, analistii apreciaza ca nu sunt foarte potrivite pentru perioada de criza, unele avand ca efect reducerea incasarilor bugetare.
Veniturile bugetare au inregistrat in ultimele trei luni cea mai mare scadere, de aproximativ 2 mld. euro, potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata creditului, care au determinat firmele sa treaca pe arierate. In aceste conditii ramane de vazut cat de sustenabile vor fi masurile propuse prin programul de guvernare.
Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca facilitatile fiscale, reducerea TVA si alocarile suplimentare pentru sanatate, educatie, pensie minima si alocatii, prevazute in varianta intermediara a programului de guvernare PD-L-PSD vor duce la un deficit bugetar de 6% din PIB anul viitor. In aceste conditii, el considera ca este necesara majorarea unor impozite.
La randul sau, Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza din cadrul Academiei Romane, spune ca bugetele multianuale, unul dintre obiectivele programului, se fac in perioade calme, nu in perioade de criza economica.
Printre masurile cu impact pozitiv, Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, subliniaza intentia de redirectionare a anumitor cheltuieli catre investitii, elaborarea de bugete multinuale, precum si decizia de a mentine cota unica.
Reducerea TVA pentru alimentele de baza - paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar - la 5%, a mai fost discutata de politicieni in trecut, un proiect in acest sens fiind aprobat la inceputul lunii februarie de Senat. Analistii si reprezentantii Ministerului Finantelor au contestat aceasta decizie, sustinand ca nu va duce la reducerea pretului alimentelor si nu va avea efecte favorabile asupra consumatorilor. FMI a apreciat ca reducerea TVA la alimente ar putea induce un cost fiscal anual de pana la 0,5% din PIB, in functie de modul de implementare a masurii, si a recomandat Guvernului sa se opuna "cu putere" acestei masuri. Diminuarea incasarilor bugetare determinata de aceasta masura ar urma sa fie compensata prin majorarea taxei la 25% in cazul produselor de lux.
"Desi anumite ajutoare pentru categoriile defavorizate trebuie implementate, reducerea TVA la 5% poate avea impact semnificativ in sensul reducerii veniturilor incasate. Acesta din urma este putin probabil de a fi compensat de majorarea TVA la produse de lux", a explicat Chidesciuc.
Alte masuri incluse in programul de guvernare sunt introducerea taxarii tranzactiile imobiliare efectuate in scopuri comerciale de catre persoanele fizice cu o cota de TVA de 19% si impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare in scopuri comerciale si mentinerea actualului sistem de impozitare, cu cote cuprinse intre 1% si 3%, pentru tranzactiile imobiliare care nu au scop comercial. Masuri bune, dar tardive, potrivit analistilor, in conditiile in care se observa deja o scadere a tranzactiilor imobiliare.
O masura destinata cresterii autonomiei financiare a unitatilor administrativ-teritoriale prin asigurarea stabilitatii resurselor financiare proprii este alocarea cotei defalcate de 47% din impozitul pe venit la bugetul local in functie de domiciliul fiscal al contribuabilului, nu al angajatorului. Masura, desi este greu de implementat, este aplicata in mai multe tari, fiind sugerata si Romaniei de Banca Mondiala.
Eliminarea temporara a impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare este considerata o masura benefica ce va incuraja economisirea, analistii apreciind ca impactul asupra incasarilor bugetare nu va fi semnificativ.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO