Politică

Apropiatii PD, inlocuiti unul cate unul din functiile de prefecti

Apropiatii PD, inlocuiti unul cate unul din functiile de prefecti

Mioara Mantale a fost un apropiat colaborator al lui Traian Basescu, cand acesta era primarul Capitalei

29.08.2007, 18:27 38

Mioara Mantale, cunoscuta ca fiind o apropiata a presedintelui Traian Basescu, a fost inlocuita ieri din functia de prefect al Capitalei cu unul dintre subprefecti, Catalin Deaconescu (membru al PNL). Mantale va ocupa functia de subprefect al Capitalei.
Inlocuirea in functie a fost aprobata ieri de Guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu.
Mioara Mantale a lucrat cu Traian Basescu pe vremea cand acesta era primar general al Capitalei. Dupa ce Traian Basescu a ajuns la Cotroceni, iar Alianta PNL-PD la guvernare, Mantale a fost numita prefect.
Intre timp, legea prefectului a fost modificata. Prefectii nu mai pot face parte din partide, sunt functionari publici cu rang inalt si nu pot fi schimbati pe criterii politice, dar in virtutea asa-numitei "mobilitati pe functie" pot fi retrogradati sau mutati in alt judet. Asa s-a intamplat cu Mantale care a ajuns din prefect subprefect, dar si cu altii. Guvernul a mai decis ieri inlocuirea din functie a prefectilor Marius Balu (judetul Mehedinti, fost membru al PD), Ioan Zaharia (judetul Vaslui, fost membru al PNL), Ion Oprea (judetul Vrancea, fost membru al PD) si Cristian Constantin Roman (judetul Botosani, PLD). In urma cu aproximativ trei saptamani, Guvernul a inlocuit sase prefecti, dintre care cinci fosti membri ai PD.
Catalin Deaconescu (30 de ani) care o inlocuieste pe Mantale este cel mai tanar prefect al Capitalei, el fiind obligat, prin preluarea functiei, sa demisioneze din PNL, partid in care a fost destul de activ din 2002.
Obiectivul propus ca subprefect al Capitalei - functie detinuta pana ieri cand a facut rocada cu Mioara Mantale - a fost de a-si "dezvolta aptitudinile necesare urmarii unei cariere politice in domeniul administratiei publice centrale si a managementului functiei publice".
Deaconescu este absolventul Facultatii de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative Bucuresti si al Liceului Militar de Aviatie Craiova.
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ieri ca in momentul in care PD se va intoarce la guvernare prefectii proveniti din randul democratilor vor fi repusi in functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO