Politică

Ar folosi la ceva sau nu impozitul PSD pe averea milionarilor?

01.02.2006, 21:18 15

Initiativa PSD de impozitare a averilor de peste 1 milion de euro a starnit comentarii negative in randul Aliantei PNL-PD si a mediului de afaceri.

Decizia de a promova un astfel de proiect a fost anuntata de presedintele Mircea Geoana, dupa ce ieri parlamentarii PSD au fost de acord cu ea. Aceasta a fost trecuta intre prioritatile partidului pentru sesiunea parlamentara care incepe astazi. Insa initiativa nu este vazuta bine de toata lumea.

PSD a decis formarea unei comisii de partid care sa puna la punct acesta initiativa legislativa, iar, potrivit presedintelui Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, social-democratul Mihai Tanasescu, proiectul ar urma sa fie finalizat intr-o saptamana, cel mult zece zile. "Ideea de baza este ca resimtim nevoia unei solidaritati pentru paturile mai sarace", a declarat Mihai Tanasescu.

Potrivit lui Tanasescu - care a spus ca ideea nu-i apartine, desi participa in structura de elaborare a proiectului - in acest moment PSD nu s-a decis care va fi modul de evaluare a averilor (in partid s-a discutat ieri ca averile care ar urma sa fie supuse acestei impozitari sa fie evaluate de proprietarii lor). De asemenea, proiectul nu se adreseaza doar demnitarilor (o varianta vehiculata), ci tuturor.

Deocamdata, PSD nu a facut calcule nici in ceea ce priveste banii care ar urma sa fie adusi la bugetul de stat sau cum ar urma sa fie cheltuiti, a spus Tanasescu. Economistii, intre care si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, au declarat in mai multe randuri ca problemele Romaniei nu sunt reprezentate de lipsa banilor, ci de lipsa proiectelor prin intermediul carora ar urma sa fie cheltuiti banii si a cunostintelor de punere in practica a acestor proiecte. Cu alte cuvinte, problema administratiei romanesti nu este lipsa de bani ci proasta administrare a resurselor. Un astfel de impozit suplimentar pentru cei cu averi peste medie mai exista in Franta.

Geoana le-a pus ieri in vedere parlamentarilor social-democrati si initierea unui proiect de lege privind impozitul pe averea afisata. El a explicat ca ar trebui impozitati si cei care "afiseaza" o avere mai mare decat cea pe care o declara. Tanasescu afirma ca aceasta idee va fi contopita in proiectul privind impozitarea celor cu averi de peste un milion.

Alianta nu a comentat oficial aceasta intentie, purtatorul de cuvant al PNL-PD, Eugen Nicolaescu, afirmand ca va exista un punct de vedere dupa discutii intre cele doua formatiuni.

Insa senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a apreciat pentru ZF ca un astfel de impozit nu se justifica.

"In mod normal orice avere care a fost castigata in mod cinstit trebuie impozitata ca toate celelalte. A imparti societatea in oameni bogati si oameni saraci inseamna sa sugerezi nelegitimitatea obtinerii averii. PSD recunoaste criza in care se afla si incearca sa-si recupereze electoratul si electoratul care ii este aproape este cel sensibil la mesaje populiste si egalitariste", a apreciat Vosganian.

Initiativa a ajuns la cunostinta oamenilor de afaceri care o resping.

Dan Viorel Sucu, presedinte Mobexpert, a declarat ieri pentru ZF ca nu sustine proiectul. "Nu sunt un votant al PSD si nu sustin initiative social-democrate." Insa dincolo de convingeri ideologice, el are si argumente practice. Sucu spune ca, indiferent de tipul de impozitare, cei cu venituri sau averi mari platesc, oricum, mult mai mult la stat, fara ca acest lucru sa insemne ca statul ii asigura o securitate mai buna sau ceva in schimb. ("Ai pentru asta la poarta un politist in plus?"). De asemenea, el crede ca cei cu astfel de averi, care ar urma sa fie impozitate, vor gasi o cale de a-si transfera bunurile in alte parti. Exemplul Elvetiei este ilustrativ pentru el. "Din cauza unor astfel de initiative Elvetia s-a umplut de suedezi. Elvetia beneficiaza din plin de superimpozitarea din tarile vecine, tocmai pentru ca a stiut sa tina impozitele jos." Dan Ostahie, presedintele Altex, a spus ca se abtine deocamdata de la a face comentarii, pentru ca, in ultima instanta, ultimul cuvant apartine ministrului de finante.

Mihai Tanasescu a declarat, ieri, pentru ZF ca proiectul va fi supus unei dezbateri publice si va fi promovat in Parlament daca va fi in asentimentul publicului larg.

In trecut PSD a mai avut astfel de initiative, un promotor consecvent al impozitarii celor cu venituri mari fiind fostul presedinte Ion Iliescu. Iliescu a cerut chiar Guvernului sa promoveze un sistem de impozitare a veniturilor cu valoarea maxima a impozitului ajungand la 80% pentru venituri de peste 10.000 de euro lunar. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO