Politică

Atac fără precedent la adresa companiilor de medicamente: Arieratele nu trebuie plătite

Atac fără precedent la adresa companiilor de medicamente: Arieratele nu trebuie plătite

Autor: Ioana David

21.07.2011, 00:04 1224

Preşedintele Traian Băsescu a avut o reacţie extrem de dură laadresa furnizorilor de medicamente, prima de acest fel dinman­da­tul său, cerând stoparea plăţii arieratelor din sistem pânăcând se va reglementa siste­mul de achiziţii de medicamente înspitale şi farmacii.

În cadrul declaraţiei de presă pe tema recentului raport alComisiei Europene, preşedintele a atins şi probeleme extrem despinoase aşa cum sunt banii pe care firmele din sistemul sanitar îiau de recuperat, dar şi lobby-ul companiilor de medicamente.

"Vreau să ştiţi public punctul meu de vedere, indiferent ce vadecide Guvernul: nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele lamedicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziţii demedicamente şi în spitale, şi cele distribuite prin farmacii. Acontinua la fiecare şase luni să tot constatăm că avem arierate încondiţiile în care şi Comisia Europeană constată nereguli înachiziţiile de medicamente cred că este o mare greşeală, indiferentcine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate lamedicament", a spus Traian Băsescu.

El a mers şi mai departe adăugând că "probabil lobby-ulfurnizorilor de medica­mente este atât de puternic încât nimeni nureuşeşte să stăvilească această veselie a arieratelor adunate de peurma medicamen­telor".

Discuţii vechi

În ultimii ani, discuţiile cu privire la sumele pe carefurnizorii de medicamente, farmaciile le au de recuperat de laautorităţi au fost constante, însă cele mai mari sume au fostvehiculate în toamnă, atunci când au apărut facturi neplătite de 1mld. lei (240 mil. euro), la scurt timp după ce fuseseră achitatepeste 2 mld. lei (476 mil. euro). Era vorba despre facturi care nufuseseră acceptate la plată şi care au ieşit la iveală cu ocaziaunei vizite a FMI.

Luna trecută, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor au anunţatcă vor sesiza Comisia Europeană şi Parlamentul European pentruneplata în cazul reţetelor de diabet şi oncologie pe ultimele şaseluni de anul trecut şi se refereau la 535 mil. lei, bani care nuerau recunoscuţi de către autorităţi.

Mai mulţi farmacişti din ţară, care însă au dorit să-şi păstrezeanonimatul, au spus că şi acum multe facturi nu sunt primite laplată de către autorităţi, deci nu sunt înregistrate înstatisticile oficiale.

"Avem multe reţete care nu au fost primite la plată. Nedescurcăm foarte greu, iar furnizorii nu vor să ne mai dea marfă",a spus o farmacistă din Dâmboviţa, care a adăugat că plăţile suntla nivelul lunii august anul trecut.

În legătură cu o eventuală stopare a acestor plăţi, ea este depărere că farmaciştii ar trebui anunţaţi din timp atunci când numai sunt bani, astfel încât să nu fie puşi în situaţia de a eliberaproduse pentru ca apoi să nu mai fie plătiţi pentru ele. Unfarmacist a propus chiar introducerea din nou a plafoanelor lafarmacii aşa cum au mai existat în trecut, astfel încât fiecareunitate să ştie cât are de cheltuit.

Discuţiile constante cu privire la arieratele din sănătate aparînsă în condiţiile în care fondurile pentru sănătate au avut ocreştere susţinută până în 2009 (dublându-se în cinci ani), iaranul trecut s-a acordat o rectificare bugetară, care s-ar putearepeta şi acum. În prezent bugetul Casei Naţionale de Asigurări deSănătate, care susţine majo­ri­tatea cheltuielilor din sistem, estede aproxi­mativ 4 mld. euro, iar bugetul Ministerului Sănătăţii decirca 1 mld. euro. La rectificarea bugetară care se preco­ni­zeazăîn august - septembrie ministrul sănătăţii a solicitat 1 mld. euro,adică aproape un sfert din suma totală care se învârte însistem.

Contactat de Ziarul Financiar, Nicolae Lucian Duţă, preşedinteleCNAS, omul care ar trebui să pună în aplicare punctul de vedere alpreşedintelui Băsescu de a nu se mai plăti arieratele, nu a doritsă facă niciun comentariu pe această temă.

Reacţia jucătorilor din piaţamedicamentelor

Jucătorii din piaţa de medicamente s-au arătat surprinşi dedeclaraţiile preşedintelui.

"Există un cadru legal care funcţionează în acest moment. (...)Nu înţelegem contextul acestor declaraţii. Există o legislaţie pebaza căreia se stabilesc achiziţiile publice, terme­nele dedecontare", a spus Dan Zaharescu, directorul executiv al AsociaţieiRomâne a Producătorilor Internaţionali de Medica­mente (ARPIM).

El apreciază că probleme reale ale sistemului sunt legate desubfinanţate şi de faptul că în România banii alocaţi sunt maipuţini decât media statelor africane.

"Este normal să apară aceste arierate. Nevoile sunt mai maridecât sumele alocate de la buget. România nu sare calul din punctulde vedere al cheltuielilor cu medica­mentele. Ne aflăm pe ultimulloc în Uniunea Euro­peană în ceea ce priveşte consumul demedicamente. Ţările din jur cheltuiesc dublu. Decalajele trebuieacoperite", a mai spus Zaharescu.

La rândul său, Elena Clara Popescu, vicepreşedintele ColegiuluiFarmaciştilor, a spus că la farmacii achiziţiile se fac întrefarmacii şi distribuitori. "Este dramatic dacă nu se mai plătescarieratele", a adăugat ea.

Cum apar arieratele din Sănătate

  • Iunie 2011: Reprezentanţii ColegiuluiFarmaciştilor au anunţat că vor sesiza Comisia Europeană şiParlamentul European pentru neplata arieratelor de către CNAS încazul reţetelor de diabet şi oncologie pe ultimele şase luni deanul trecut. Era vorba de datorii în valoare de 535 de milioane delei, pe care CNAS nu le recunoaşte.

  • Octombrie 2010: Farmaciile au primit de la CasaNaţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) peste 2 mld. lei (476mil. euro) în perioada septembrie - octombrie, reprezentândarierate (restanţe de plată de peste 90 de zile), însă recent aumai apărut şi alte datorii, de un miliard de lei, potrivit unorsurse guvernamentale citate de Mediafax.

  • August 2010: Arieratele către sectorulfarmaceutic au ajuns la circa 3 miliarde lei, în condiţiile în careCNAS nu a decontat încă medicamentele pentru 2009, iar producătoriide profil susţin că nu mai pot asigura banii necesari pentruderularea activităţii, fără un angajament pentru plata datoriilor,potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor Români de MedicamenteGenerice din România (APMGR).

Sursa:Mediafax,ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO