Politică

Aubenas a stat impreuna cu jurnalistii romani

14.06.2005, 21:06 12

Fostul ministru francez al afacerilor externe, Michel Barnier, a confirmat, ieri, ca ziarista Florence Aubenas, eliberata, sambata, dupa 157 de zile de captivitate in Irak, a fost detinuta impreuna cu jurnalistii romani.

"Ceea ce pot confirma - pentru ca unul dintre acesti ostatici romani a spus-o duminica dupa-amiaza, iar noi am fost informati imediat dupa eliberarea lor si, in mod firesc, am pastrat secreta aceasta informatie - este ca au fost detinuti impreuna, in acelasi loc", a declarat Barnier pentru postul privat de radio RMC.

Barnier a renuntat la functia de ministru de externe cu cateva zile inainte de eliberarea lui Florence Aubenas.

"Prin urmare, este vorba despre acelasi grup care detine mai multi ostatici? Sau sunt grupuri diferite care au acelasi loc de detentie? Nu pot sa ma pronunt, dar vom verifica aceasta informatie", a adaugat fostul ministru de externe.

Dupa ce, in mod vadit, a avut o ezitare, Florence Aubenas a dezmintit duminica, la sosirea sa in Franta, ca a fost detinuta in Irak impreuna cu fostii ostatici romani, contrazicand ceea ce acestia din urma afirmasera imediat dupa anuntul eliberarii jurnalistei franceze.

Toata lumea asteapta cu sufletul la gura conferinta de presa pe care jurnalista franceza o va sustine astazi.

Intr-un interviu acordat Le Monde, publicat ieri pe site-ul cotidianului francez, Marie-Jeanne Ion nu se arata mirata de raspunsul lui Aubenas: "Presupun ca i s-a cerut sa nu declare nimic inainte de a avea unda verde din partea serviciilor de informatii".

Pentru Liberation, Marie-Jeanne Ion a detaliat ieri saptamanile de detentie impreuna cu Aubenas. Ea spune ca Aubenas si Hanun erau acolo cand au ajuns jurnalistii romani.

"Flaurence Aubenas si ghidul ei erau deja in subsolul de doi metri patrati cand am fost adusi noi. Eram legata la ochi, dar am simtit ca mai era cineva acolo. Am intrebat atunci daca vorbeste cineva engleza sau franceza, dar nimeni nu mi-a raspuns. Am fost asezata pe pamant. Ceva mai tarziu, am simtit pe cineva langa mine. Era Florence. Mi-a soptit in franceza, apoi in engleza si mi-a vorbit despre regulile rapitorilor: prima dintre ele era sa nu vorbim intre noi", se confeseaza Marie-Jeanne Ion publicatiei Liberation.

Intr-o alta declaratie, pentru agentia Mediafax, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci au spus ca se abtin sa faca orice fel de comentariu - referitor la faptul ca Florence Aubenas a spus ca nu au fost detinuti in acelasi loc in Irak - pana la conferinta de presa de astazi a jurnalistei franceze.

Sorin Miscoci a pus declaratia lui Florence Aubenas pe seama faptului ca aceasta nu stia ca romanii au fost eliberati si aveau o intelegere sa nu vorbeasca cu presa pana cand nu vor scapa cu totii cu viata.

Sunt si alte date care vin sa confirme, indirect, faptul ca Florence Aubenas nu a fost singura in captivitate, iar rapirea ei are legatura cu cea a romanilor.

Cotidianul Liberation, la care lucreaza Florence Aubenas a publicat un "caiet de bord" al celor 157 de zile de captivitate, care mentioneaza existenta unui intermediar-cheie numit "Imprecateur", implicat in eliberarea jurnalistilor romani.

Potrivit caietului de bord, tinut timp de cinci luni de celula creata in cadrul publicatiei, "Imprecateur (cel care profereaza injurii - n.r.) s-a dovedit a fi unul dintre primii care au avut contacte cu autoritatile franceze, in ianuarie, pentru a prezenta cererile calificate drept ÇexorbitanteÈ".

El ar fi obligat-o pe Aubenas "sa filmeze mai mult de sase inregistrari" si "a fost implicat in eliberarea celor trei ostatici romani", la 22 mai, potrivit cotidianului. Liberation afirma ca "aceasta legatura intre cazul lui Florence si cel a romanilor a iesit la iveala la inceputul lunii mai".

Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, afirma ca in locul in care au fost sechestrati jurnalista de la Liberation, Florence Aubenas, si ghidul acesteia, Hussein Hanun, se mai afla si alte persoane, acesta fiind, spune el, unul dintre motivele pentru care nu poate vorbi despre rapitori.

"Intelegeti ca nu pot spune nimic. Va reamintesc ca exista ostatici in locul in care au fost sechestrati Florence Aubenas si Hussein Hanun", a declarat, ieri, demnitarul francez, fara sa faca alte precizari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO