Politică

Averile demnitarilor vor fi totusi controlate

26.01.2007, 19:31 14

Senatorii din Comisia juridica au acceptat ieri ca averile demnitarilor sa fie verificate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) dupa ce, anul trecut, Camera Deputatilor votase ca institutia verifica doar declaratiile de avere si nu averea in sine. Proiectul, adoptat la guvern anul trecut care prevedea controlul averilor, a fost "ciuntit" asadar la dezbaterea din Camera Deputatilor, iar votul deputatilor a atras critici severe inclusiv din partea unor oficiali europeni, care considera ca infiintarea agentiei este o necesitate.
Asadar, senatorii au decis extinderea activitatii de verificare a ANI asupra averilor, precum si a declaratiilor de interese, dar au eliminat din textul guvernului posibilitatea cercetarii incompatibilitatilor, acestea urmand sa fie verificate de alte institutii. Senatorii au nuantat insa definitia activitatii inspectorilor si au hotarat sa foloseasca verbul "a verifica" in loc de a "controla", care implica, spun ei, puterea judecatoreasca. "Inspectorii nu pot administra probe, pentru ca nu sunt autoritate jurisdictionala", a explicat presedintele Comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.
Astfel, in functie de rezultatele verificarilor, inspectorii sesizeaza organele de cercetare penala sau fiscala, daca exista indicii sau probe ca s-au savarsit infractiuni sau a fost incalcata legislatia in domeniu. Membrii Comisiei juridice au stabilit ca sesizarea de cercetare a personei fizice sau juridice "trebuie sa contina dovezile sau informatiile pe care se intemeiaza, precum si sursele de unde acestea pot fi solicitate", modificand verbul "a indica", considerat prea vag de senatorii juristi. In plus, in cazul in care sesizarea nu contine astfel de date, cazul se claseaza, au mai decis senatorii juristi.
Un alt amendament admis a fost al senatorului PC Gavrila Vasilescu si care prevede ca "sesizarile formulate de orice persoana trebuie sa fie semnate si datate de catre aceasta". Dezbaterile urmeaza sa fie reluate si in plenul Senatului, insa suportul politic pentru proiectul de lege este inca incert, de vreme ce coalitia la guvernare nu mai are majoritate, dupa ce PC a plecat de la guvernare. De altfel acest partid a anuntat ca va depune o motiune simpla impotriva ministrului justitiei, Monica Macovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO