Politică

Avertizarile Comisiei Europene au ajuns la Bucuresti

09.11.2005, 19:03 8

Ministrul de externe Mihai Ungureanu i-a transmis ieri premierului Calin Popescu-Tariceanu scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene primita de la comisarul pentru extindere, Olli Rehn.

Scrisoarea - asteptata si anuntata dupa aparitia raportului de monitorizare al Comisiei Europene - avertizeaza ca Romania, desi a facut progrese considerabile in ultimul an, risca inca recomandarea amanarii cu un an a datei aderarii, daca pana la viitorul raport din aprilie angajamentele restante nu vor fi "indeplinite in mod vizibil".

Tratand cele trei criterii de aderare, documentul afirma ca, din punct de vedere economic, desi Romania a obtinut statutul de economie de piata functionala, trebuie continuat programul de reforma structurala pentru a se intari capacitatea de a face fata competitiei si fortelor de pe piata europeana. Documentul recomanda o atentie crescuta si asupra incetinirii ratei de dezinflatie, largirii deficitului extern si acomodarii politicii salariale publice cu intarirea bazei de impozitare.

In privinta criteriului politic, scrisoarea spune ca trebuie continuata reforma sistemului judiciar, lupta anticoruptie, reforma administratiei publice, dar si imbunatatirea situatiei persoanelor cu handicap mental si locomotor.

In privinta adoptarii legislatiei europene, este remarcat faptul ca Romania a atins un nivel considerabil de aliniere, dar se insista si pe necesitatea cresterii capacitatii administrative de punere in practica a legislatiei.

Potrivit documentului, lipsa unei legi pentru achizitii publice ridica o problema in fata folosirii fondurilor europene structurale si de coeziune.

La capitolul agricultura, autoritatile sunt avertizate ca, in lipsa agentiei de plati, fermierii romani nu vor avea acces la fonduri europene. Se cere, de asemenea, infiintarea punctelor de control veterinar si fitosanitar la frontiera - se spune ca in lipsa acestora UE se va proteja impotriva produselor romanesti.

La capitolul mediu se cere intarirea capacitatii administrative de impunere a regulilor de prevenire si control al poluarii pentru operatorii industriali.

La capitolul justitie si afaceri interne se solicita indeplinirea completa a regulilor si procedurilor de aparare a granitei externe si o lupta eficace impotriva coruptiei.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca se astepta la continutul scrisorii de avertizare si a apreciat ca documentul nu face decat sa concentreze elementele care deja erau trecute in Raportul de monitorizare si pe baza carora autoritatile de la Bucuresti au inceput sa ia masuri.

"Este ceea ce stiam ca urmeaza ca procedura normala, fireasca, aceeasi procedura pe care a utilizat-o Comisia si cateva luni mai devreme, procedura care a fost utilizata si in cazul tuturor celorlalte tari care au aderat la UE", a declarat ieri Tariceanu, dupa primirea scrisorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO