Politică

Basescu a contestat legea votului uninominal la Curtea Constitutionala

Basescu a contestat legea votului uninominal la Curtea Constitutionala

Traian Basescu spune ca uninominalul propus de Guvern nu va reflecta la vot vointa electoratului

22.11.2007, 18:11 20

In replica, premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a acuzat pe seful statului ca doreste introducerea "dictaturii de catifea", intrucat pe varianta propusa de el PD ar castiga majoritatea absoluta in Parlament.
Presedintele era obligat sa promulge legea pana la data de 26 noiembrie, adica a doua zi dupa alegerile europarlementare dublate de referendumul pentru introducerea votului majoritar uninominal in doua tururi de scrutin.
Indiferent de motive, presedinte isi asigura prin decizia de ieri un ragaz de a cantari raspunsul de dupa referendum. In varianta de vot promovata de guvern jumatate dintre parlamentari ar urma sa fie alesi direct in colegii uninominale (restul in circumscriptii electorale pe liste de partid), in vreme ce in varianta dorita de seful statului toti parlamentarii sunt alesi direct.
Ce contesta presedintele este faptul ca legea Guvernului instituie o asa-numita lista suplimentara la nivel national. Practic, partidele intocmesc o lista paralela pe care o depun la Biroul Electoral Central si care este afisata si la intrarea in sectiile de votare. La articolul 48, aliniatul 11 din legea Guvernului se prevede ca "in situatia in care un partid politic, alianta politica sau alianta electorala obtine la nivelul unei circumscriptii electorale un cat electoral care este superior numarului total de candidati din circumscriptia respectiva, se va proceda la atribuirea de mandate catre persoanele de pe lista nationala suplimentara, in ordinea de pe lista intocmita de competitorul electoral respectiv".
"Aceste prevederi - afirma presedintele - permit ca persoane aflate pe lista nationala propusa de catre fiecare competitor electoral sa obtina mandatul de parlamentar, fara ca alegatorul sa fi votat aceasta lista, desi potrivit articolului 62 alin. (1) din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale."
"Consideram ca prevederile art. 29 alin. (16) si 48 alin. (11) din lege, care se refera la atribuirea mandatelor de parlamentar catre persoane de pe lista nationala suplimentara, fara ca aceasta lista sa fie votata de alegatori, incalca prevederea constitutionala a art. 62 alin. (1) referitoare la alegerea directa a membrilor Parlamentului de catre cetateni", sustine presedintele Basescu intr-un comunicat.
Seful statului anuntase insa de saptamana trecuta ca ar putea contesta legea pentru a castiga ragaz de gandire si in cazul in care referendumul esueaza si in cel in care el este validat prin prezenta la vot a peste jumatate dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale (peste noua milioane de oameni).
Premierul vede in aceasta actiune a presedintelui un motiv de ingrijorare.
"Cred ca este regretabil acest lucru si imi pun un mare semn de intrebare in legatura cu dorinta reala a presedintelui. Cred ca tot mai mult se contureaza urmatorul lucru: Basescu doreste in Romania un fel de regim de autoritate pe care sa il exercite prin PD, deoarece prin sistemul sau de vot ar obtine, in baza unei majoritati relative din votul cetatenilor, majoritatea absoluta in Romania. Mecanismul propus de Basescu da unei minoritati puterea de decizie in defavoarea majoritatii", a spus Tariceanu.
Premierul a reluat exemplul sistemului electoral aplicat in Franta in urma cu cateva luni, cand partidul presedintelui Nicolas Sarkozy a castigat, cu o majoritate relativa, peste 60% din mandatele parlamentare.
"Sarkozy, care are o cultura politica mult mai buna decat Basescu, a inteles dezavantajul acestui sistem: o democratie puternica nu functioneaza fara o opozitie adevarata. Presedintele Basescu vrea un fel de dictatura de catifea facuta in Romania", a spus Tariceanu.
El a aratat ca depunerea unei contestatii la Curtea Constitutionala reprezinta "ultima parghie" prin care presedintele poate impiedica intrarea in vigoare a legii privind votul uninominal.
PSD, prin vocea purtatorului de cuvant Cristian Diaconescu, a apreciat drept previzibila decizia lui Traian Basescu, in vreme ce PC a sustinut ca seful statului doreste blocarea votului uninominal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO