Politică

Basescu a explicat europarlamentarilor planurile Romaniei in Uniune

01.02.2007, 19:25 15

Presedintele Traian Basescu a tinut ieri primul sau discurs in Parlamentul European in calitate de sef al unui stat membru al Uniunii Europene.
Este prima deplasare a presedintelui la Parlamentul European dupa aderarea Romaniei la UE, dar si dupa declansarea ultimelor dispute pe scena politica interna.
Presedintele nu a facut in timpul discursului nicio referire la aceste dispute. Cu o seara inainte anuntase ca, daca va fi intrebat, va da detalii despre sistemul de interese economice din spatele unor decizii politice de la Bucuresti sau despre "politica dusa in minciuna" - fie ca e vorba despre tentative de interventie pentru prieteni politici la Parchet, fie ca "minti ca nu ai primit informari cand tu le-ai primit". Nu a fost intrebat despre chestiuni de politica interna.
Presedintele a facut referire la modul in care poate implica Romania in viitoarea politica energetica a Uniunii Europene, ce poate face Romania pentru combaterea migratiei ilegale si cum poate ea contribui la dezvoltarea unor relatii bune intre UE si tarile vecine.
De asemenea, el a explicat ce poate face Romania pentru a salva proiectul Constitutiei Europene, respins de Franta si Olanda si readus in dezbatere de presedintia germana a Uniunii Europene.
Seful statului sustine ca Romania este constienta ca aderarea nu este sinonima cu integrarea propriu-zisa, iar greul a inceput abia dupa 1 ianuarie 2007: "Dupa 1 ianuarie 2007 nu am cazut in capcana relaxarii si stim ca greul de abia acum incepe. Integrarea noastra trebuie sa vina din capacitatea de a genera crestere economica, o justitie independenta, de a avea institutii cu functionari necorupti, o infrastructura la nivel european si un stadiu al cetatenilor egal cu al celorlalti europeni".
Presedintele a mai mentionat ca garantiile ca Romania va continua reformele incepute si va elimina aceste deficiente sunt insusi sprijinul populatiei si vointa politica a liderilor sai.

Presedintele despre:

Ambitiile Romaniei in Europa
Ne vom alatura efortului de consolidare a institutiilor Uniunii.
UE si presedintia germana va avea in Romania un sustinator al revigorarii Tratatului constitutional. Deblocarea crizei este esentiala pentru ameliorarea legitimitatii democratice a Uniunii.
Solutia politica la problema energetica - o politica energetica comuna menita sa diversifice rutele de transport si sa liberalizeze pietele energetice. Marea Neagra, un punct cheie in aceasta problema.
Politica de vecinatate trebuie sa capete mai multa consistenta.

Ce ofera Romania Uniunii
A doua piata est-europeana ca marime dupa Polonia.
O crestere economica importanta. Cresterea Romaniei in 2006 a fost de 8,4%, cu mult peste media UE. Investitiile straine in 2006 au fost de 8,5 mld. euro.
Romania este un furnizor de securitate pentru UE.
Avem cultura dialogului si a parteneriatului, ceea ce va folosi Uniunii.
Romania aduce un suflu nou in sustinerea agendei europene intr-o Europa din ce in ce mai sceptica. 67% dintre romani cred in UE.

Cum vede Romania problemele externe
Avem rezerva fata de impunerea din afara a unor solutii pentru spatiul fost iugoslav - provincia Kosovo.
Perspectiva europeana oferita Republicii Moldova trebuie sa fie egala cu cea oferita Balcanilor de Vest. Moldova trebuie sa revina in Europa acolo de unde a plecat in 1940 fara voia ei.
Vom ramane angajati in proiectele de securitate ale UE si dorim strangerea relatiilor Uniunii cu NATO.
Dorim intarirea relatiilor euro-atlantice, pentru ca nu putem concepe Europa si America decat ca entitati cu valori comune.

"Zestrea" cu care Romania vine in UE
Romania are cele mai dure legislatii pentru declaratiile de avere si interese pentru cei aflati in functii publice, judecatorii sunt independenti.
Romania a eliminat practica reesalonarilor datoriilor companiilor, a introdus transparenta in acordarea fondurilor publice si a introdus sanctiuni penale pentru evaziunea fiscala.
Venitul mediu brut pe economie este de 328 de euro. Infrastructura de transport este mult ramasa in urma.
In Romania clasa de mijloc nu e inca suficient de puternica pentru a deveni un motor al societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO