Politică

Basescu catre Politie: Scoateti din sertare marile dosare ale coruptiei

12.01.2005, 00:00 14

Presedintele Traian Basescu s-a aratat ieri extrem de nemultumit de activitatea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), la sedinta de bilant a institutiei, convocata la cererea sefului statului intr-o formula largita.
Basescu a cerut politiei romane "sa se curete de neghina", pentru ca, daca tara a ajuns in mana clanurilor mafiote, asta nu se putea petrece fara complicitatea reprezentantilor politiei. El a spus ca, sub mandatul sau, nici un politist nu va mai simti vreo presiune politica ,de nici un tip, drept urmare, politistii nu mai au de ce sa se teama si sa tina in sertare marile dosare de coruptie.
Ieri, seful statului a declarat ca in MAI vor fi schimbari la varf, dar nu si in inspectoratele teritoriale de politie, cel putin pentru o vreme. Potrivit lui Basescu, guvernul si ministrul de resort, Vasile Blaga, au decis sa le acorde politistilor un ragaz de cateva luni pentru a vedea cum se acomodeaza cu noua situatia, lipsita de presiuni politice asupra politiei. Intr-o emisiune la Realitatea tv, luni seara, el a vorbit de o perioada de gratie de sase luni. Altminteri, sefii din politie vor fi inlocuiti cu ofiteri tineri: "Ori isi fac treaba ori trecem la generatia de ofiteri tineri. Ii trimitem in rezerva, ii trimitem in agricultura, oriunde".
Principala sarcina sarcina a structurilor MAI trebuie sa fie combaterea coruptiei, stoparea imigratiei ilegale si descentralizarea a spus ieri Basescu. El s-a referit la judete "mafiotizate" cu complicitatea politiei - a numit Constanta, Teleorman, Bacau si Vrancea: "Sa nu-mi spuneti ca nu stiti!"
"Sa nu credeti ca cei care au castigat alegerile sunt niste naivi", a spus seful statului.
Presedintele le-a cerut politistilor ca investigatiile lor sa mearga pina la capat, sa nu tina seama de faptul ca cel anchetat este un om politic ministru sau lider local: "De multe ori nu ati avut curajul sa le scoateti  dosarele din cauza unor presiuni politice. Nu va mai exista de acum o bariera politica. Nu aveti de servit un partid sau un personaj politic".
Basescu a mai transmis astfel de semnale, privind combaterea marii coruptii, si in vizitele pe care le-a facut la alte institutii, precum SIE au SRI. Astazi seful statului va merge la sedinta de investitura a noului Consiliu Superior al Magistarturii, iar saptamana viitoare va merge la PNA pentru a le transmite tuturor ca aceste institutii trebuie sa colaboreze impotriva coruptiei la nivel inalt.
Seful statului a declarat in fata politistilor ca raportul care a fost prezentat la bilant este unul festivist: "A spus cineva aici (chestorul sef Toma Zaharia - n.n.) ca anul trecut, infractiunile au scazut cu 12% fata de 2003. Rugamintea mea este sa mergem in arhive. Daca luam rapoarte le pe ultimii 10 ani constatam ca, potrivit acestora, infractiunile au scazut cu 120%! Sa fim seriosi, sa iesim din festival, sa renuntam la tipul de raport festivist pentru ca ne autoamagim", a declarat Basescu.
El a vorbit, cu ironie, despre ceea ce politia a prezentat drept mari realizari: "Vedem la televizor realizarile politiei - au prins clanul Boierica, clanul Duduianu, clanul Camatarilor! Domnilor politisti, nimeni nu poate fi convins ca aceste clanuri nu au ajuns sa devina clanuri de mafioti fara protectia unor politisti, iar mai sus au ajuns sa aiba influenta datorita protectiei unor oameni politici. Nu-i acuz pe toti, dar vreau ca investigatiile sa mearga pana la capat. Daca nu curatati neghina din sistem vor aparea alti Duduieni."
Presedintele a criticat si raportul optimist prezentat de politia de frontiera. Seful statului a spus  ca orice discutie cu un demnitar strain incepe cu problema imigratiei ilegale a infractorilor romani, cei mai multi recidivisti care trec granitele cu complicitatea politiei de frontiera.
Presedintele le-a mai spus angajatilor ministerului ca una dintre principalele lor misiuni este sa serveasca comunitatea, nu sa se situeze deasupra ei, cum se intampla in prezent: "In ultimii ani am ajuns sa intoarcem cu picioarele in sus democratia: cei alesi - cu atributii si autoritate tot mai mici, iar cei tot mai numiti - tot mai puternici in relatiile cu structurile alese democratic. Acest raport trebuie rapid inversat", a mai spus Traian Basescu.La sedinta de bilant a MAI au paticipat ieri nu doar sefii miniserului ci si cei ai inspectoratelor din teritoriu, ai politeiei de frontinera sau oficiilor pentru informatizarea persoanei si prefectii. Potrivit lui Basescu el a fost cel care i-a cerut ministrului de resort, Vasile Blaga, convocarea unei sedinte in aceasta formula, pentru ca toti sa stie, din gura presedintelui, ce vrea seful statului de la ei.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO