Politică

Basescu este nemultumit de Guvern si prooroceste intoarcerea lui Stolojan

09.03.2005, 00:00 13

Presedintele Traian Basescu a vorbit din nou despre unele dintre nemultumirile sale fata de activitatea Guvernului si, in contextul discutiilor despre alegeri anticipate, de reintoarcerea lui Thedor Stolojan in prim-planul vietii politice.


Este pentru a doua oara cand seful statului spune public ca "are unele insatisfactii" legate de faptul ca Guvernul nu a elaborat pana acum actul normativ care sa incrimineze evaziunea fiscala si nu a eliminat din legislatia fiscala prevederile referitoare la derogarile de la lege care pot fi acordate cu aprobarea premierului sau a ministrului de finante. Potrivit presedintelui, aceste lucruri trebuie facute rapid pentru ca sunt cuprinse in programul electoral al Aliantei D.A.


Presedintele a facut aceste afirmatii, luni seara, intr-o emisiune transmisa de postul public de televiziune, iar premierul i-a raspuns ieri.


Calin Popescu Tariceanu a aratat - in replica la criticile presedintelui - ca termenul limita pentru elaborarea legislatiei privind incriminarea evaziunii fiscale este 31 martie, data pana la care vor fi operate modificarile necesare. De asemenea, premierul a spus ca derogarile fiscale permise de lege sunt exceptii care nu au fost aplicate de actualul ministru al finantelor. Premierul a adaugat ca sprijina politica promovata de ministrul Ionut Popescu de a nu acorda facilitati de plata sau derogari.


Raspunzand temerilor presedintelui, anume ca exista presiuni, dar si pericolul aparitiei unor tentatii de a aplica exceptiile in cazul celor 43.000 de societati ale caror conturi au fost blocate din cauza restantelor la stat, Tariceanu a raspuns: "Activitatea Ministerului Finantelor nu da de inteles ca s-ar aplica unele derogari".

Presedintele Traian Basescu a mai spus luni seara ca Alianta PNL-PD are oricand in Theodor Stolojan "un excelent port-drapel", element pe care el il are in vedere atunci cand vorbeste despre declansarea alegerilor anticipate. Intrebat ce va face Alianta PNL-PD in campanie, avand in vedere ca nici el, nici Theodor Stolojan nu pot fi pe metereze, Traian Basescu a afirmat: "De ce credeti ca domnul Stolojan nu poate fi? Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricind un excelent port-drapel, element pe care eu il am in vedere cind vorbesc de anticipate".


Intrebat ieri daca va reveni in prim-planul scenei politice, eventual in calitate de prim-ministru, Stolojan a evitat un raspuns clar. A spus ca, deocamdata, are un job la Cotroceni.


Calin Popescu Tariceanu a evitat si el sa comenteze afirmatiile presedinte-lui, spunand ca nu are cunostinta de ele.


Totusi, intr-o alta emisiune televizata si tot luni seara el sustinea, referindu-se la la ipoteza ca Stolojan sa fie numit premier dupa alegerile anticipate: "Nu cred ca Theodor Stolojan nu ar fi un premier bun, dar in momentul anticipatelor va trebui vazut daca exista motive ca eu sa fiu schimbat".


Ipoteza organizarii alegerilor anticipate a fost readusa in discutie, saptamana trecuta, de seful statului, intr-un interviu acordat Reuters. Basescu spunea atunci ca momentul propice pentru declansarea alegerilor inainte de termen intervine dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, adica in mai sau iunie, dar nu mai tarziu de septembrie. In favoarea acestei date s-au declarat liderii PNL si cei ai PD.


Liderul PSD, Adrian Nastase, care are un rol important in declansarea procedurii, a spus ca vor fi anticipate in 2006, opinand ca, organizate in acest an, ele nu clarifica apele in politica. Celelalte partide s-au opus ideii.


Presedintele nu a mai vorbit luni seara de termene precise si a fost mai putin transant. A spus ca anticipatele trebuie organizate "la momentul oportun", ca declansarea lor este o arta pentru care iti trebuie mult fler.


Presedintele a pastrat insa argumentatia din interviul acordat Reuters: integrarea europeana. Asadar, in perspectiva integrarii in 2007 Executivul trebuie sa ia masuri decise de reforma care vor provoca nemultumiri sociale. Executivul nu-si poate asuma aceste masuri de reforma, daca nu are o majoritate parlamentara solida.


Presedintele a spus ca observa o fragilitate a majoritatii parlamentare si a adaugat ca, in calitatea pe care o are, nu poate sa nu se intrebe in ce masura cele patru partide care formeaza coalitia vor ramane solidare pana la finalul mandatului.


Fragilitatea coalitiei se manifesta in teren - a fost vizibila luni seara cand veriga slaba a fost PUR, formatiune in legatura cu care Basescu s-a exprimat explicit. Presedintele a spus de mai multe ori ca PUR este o solutie imorala si trebuie scos de la guvernare prin alegeri anticipate.


Luni seara, un incident din Camera Deputatilor se putea finaliza cu un scandal in cadrul coalitiei.


Mai multi deputati PUR au spus, in cadrul discutiilor cu partenerii din coalitie, ca doresc sa voteze alaturi de PSD pentru constituirea unei comisii de ancheta care sa analizeze modul in care presedintele a achizitionat o casa din strada Mihaileanu nr. 2.


Pentru a-i determina sa renunte la acest gest, parlamentarii Aliantei l-au sunat, la Londra, pe Dan Voiculescu care le-a cerut colegilor de partid sa renunte la intentie.


Ieri, vicepresedintele PUR, George Copos, a declarat ca parlamentarii partidului se vor situa de partea Aliantei in aceasta problema.


Intrebat luni seara ce va face in situatia in care guvernul Tariceanu cade, iar celelalte vor forma o alta majoritate - de pilda PSD, UDMR-PUR sau, de ce nu?, o majoritate PNL-PSD-UDMR -, seful statului a raspuns ca-si va folosi prerogativele pentru numirea primului-ministru. Sunt prerogative constitutionale de care Basescu s-a folosit si atunci cand l-a numit premier pe Popescu Tariceanu.


Potrivit Constitutiei, daca un partid castiga majoritatea parlamentara, presedintele numeste un premier din cadrul acelei majoritati. Daca nu, acest atribut revine exclusiv sefului statului care numeste premierul.


Presedintele a spus ca, daca va conveni cu premierul organizarea anticipatelor, masura va trebui explicata populatiei care, in opinia sa, va intelege ca Executivul are nevoie de stabilitate pentru a-si onora angajamentele.


Premierul Tariceanu a spus intr-o alta emisiune ca, deocamdata, aceasta stabilitate exista, ceea ce nu inseamna ca alegerile anticipate nu trebuie sa ramana ca varianta in caz de blocaj: "Nu cred ca alegerile anticipate pot fi etichetate drept un zvon. Este o posibilitate care trebuie evocata, in contextul in care am putea constata ca exista divergente in cadrul Executivului".


Premierul sustine ca, deocamdata, nu are motive sa creada ca vor fi alegeri anticipate "pentru ca nu exista divergente in Guvern".


"Daca in perioada urmatoare constatam ca lucrurile scartaie, atunci aceasta eventualitate ramane valabila", a aratat Tariceanu.


Cand ideea anticipatelor a fost pusa pe tapet pentru prima data, de Traian Basescu, Popescu Tariceanu spunea ca ele nu vor fi organizate inainte de 2007.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO