Politică

Basescu isi proclama victoria pe muchie de cutit, iar PSD isi linge ranile. PNL trebuie sa aleaga cu cine merge

Basescu isi proclama victoria pe muchie de cutit, iar PSD isi linge ranile. PNL trebuie sa aleaga cu cine merge
07.12.2009, 23:08 26

S-a intors roata pentru Traian Basescu (PD-L), iar dimineata deieri i-a adus un nou mandat de presedinte, Biroul Electoral Centralconfirmandu-i provizoriu victoria cu 50,3% fata de 49,6%, dupa cecu o seara inainte trei exit-polluri ale televiziunilor il daduserainvingator pe Mircea Geoana (PSD).

Democrat-liberalii au facut noapte alba si la numaratoareaparalela l-au indicat drept invingator pe Basescu.

In tabara adversarului sau, euforia a fost inlocuita cu taceresi scrasnete de dinti, pentru ca esecul unei curse atat deimportante la o diferenta de mai putin de 70.000 de voturi estegreu de suportat.

Social-democratii sustin ca alegerile prezidentiale au fostfraudate si urma sa decida aseara daca le vor contesta la CurteaConstitutionala. Termenul pentru contestatie expira astazi.

Filmul noptii

Cu cateva minute ca urnele de vot sa se inchida, Basescu ainceput sa vorbeasca in fata sustinatorilor sai proclamandu-sivictoria si denuntand o manipulare a institutelor de sondare deopinie care il vor da castigator pe Geoana.

La ora noua, trei exit-polluri l-au dat castigator pe Geoana,iar in al patrulea cei doi erau la egalitate, declansand astfelfiesta la sediul PSD din Kiseleff, unde au venit si presedinteleliberal Crin Antonescu, si presedintele PNG Gigi Becali. La sediulPD-L din Modrogan 22, liderii incepusera insa sa centralizezevoturile la numaratoarea paralela, iar prim-vicepresedinteleAdriean Videanu cobora din jumatate in jumatate de ora sa anunte caBasescu este in avantaj si ca isi mentine aceste procente.

Si la PSD se trasese cortina, iar liderii social-democrati auinceput si ei propria numaratoare paralela. La ora 4 dimineata,Basescu a anuntat ca a castigat cu o replica de film "Un fleac,i-am ciuruit!"

PSD analizeaza corectitudinea alegerilor

Liderul PSD Mircea Geoana nu a comentat ieri rezultatele de laBiroul Electoral Central, dar greii partidului au sugerat ca ar fivorba de frauda electorala, data fiind diferenta mare dintrecifrele exit-pollurilor (Geoana avea aproape 3 procente in fata luiBasescu la doua dintre acestea).

Liderii din teritoriu impreuna cu conducerea centrala urma sadecida aseara daca vor contesta sau nu alegerile, dupa ce IonIliescu, Adrian Nastase, Cozmin Gusa, Liviu Dragnea au vorbitdeschid despre suspiciunile de frauda. Dragnea a afirmat ieri cafraudele de la alegeri obliga PSD sa conteste scrutinulprezidential de duminica, sustinand ca romanii l-au ales pe MirceaGeoana, dar aparatul de stat al lui Traian Basescu incearca sa-lscoata pe actualul presedinte invingator.

Dragnea a motivat intentia PSD prin constatarile din ziuaalegerilor si noaptea de duminica spre luni si prin discutiileavute cu colegii din teritoriu. "Plecand de la rezultateleexit-poll-urilor, pornind de la numarul de voturi nule foarte marefata de diferenta prezentata de BEC intre cei doi candidati,pornind de la procesele-verbale modificate in Birourile ElectoraleJudetene fara verificarea voturilor valabil exprimate, pornind dela turismul electoral masiv, aceste fapte ne obliga la contestareaacestor alegeri", a declarat secretarul general al PSD.

Intrebat daca PSD a finalizat propria numaratoare paralela avoturilor, Dragnea a raspuns afirmativ, insa a refuzat sa prezinterezultatele.

Liberalii maraie la PSD

Dupa ce PSD si PNL au sarbatorit triumfal rezultatele lui Geoanain sondaje, la sediul PNL din Aviatorilor, dar si in tabara UDMRs-a asternut tacerea ieri dimineata. Un singur anunt, cel alpremierului sustinut de coalitia PSD, PNL, UDMR, minoritati,primarul Sibiului Klaus Iohannis, a spart linistea.

"Pentru mine, acest parcurs de posibil premier s-a terminataici, sunt si raman la Sibiu", a spus primarul, afirmand ca nu vaaccepta o propunere de a deveni premier din partea presedinteluiTraian Basescu. Dupa pranz, cu cateva ore inaintea unei sedintededicate analizei alegerilor, liberalii au inceput sa intinda mainioamenilor lui Basescu.

"Eu nu exclud o alianta cu PD-L. Preferinta mea este catreopozitie. Intre o alianta cu PD-L si opozitie, prefer ramanerea inopozitie, a spus ieri vicepresedintele liberal Relu Fenechiu.

"Trebuie o solutie politica nebazata pe ura impotriva luiBasescu", a spus si fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu,care a avut o relatie foarte tensionata cu Traian Basescu in timpulguvernarii liberala. "Aceasta solutie politica (guvernarea cu PD-L- n.n.) trebuie discutata in cadrul partidului si trebuie facuta oanaliza politica serioasa", a declarat Tariceanu.

PNL nu e catelus al PSD, a mai spus fostul premier.

Procedura contestarii alegerilor

Curtea Constitutionala (CCR) poate dispune anularea alegerilorin cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut locprin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului. In acestcaz, Curtea dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminicade la data anularii alegerilor. Cererea de anulare a alegerilor sepoate face de partidele si candidatii care au participat laalegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii, celtarziu pana in data de 8 decembrie, cererea trebuind sa fiemotivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza. Dupaprimirea dosarului de la Biroul Electoral Central si solutionareacererilor de anulare a alegerilor pentru frauda electorala, CurteaConstitutionala valideaza alegerile si publica rezultatul acestorain Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO