Politică

Basescu l-a eliberat din functie pe directorul adjunct al SRI

05.04.2005, 18:52 54

Generalul SRI Ion Popescu a fost trecut in rezerva, iar magistratul Emil Ghergut de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost eliberat din functie in urma a doua decrete semnate, ieri, de presedintele Traian Basescu.
Ion (Gioni Popescu) era director adjunct al SRI, si a fost numit in aceasta functie de fostul presedinte Ion Iliescu, la propunerea directorului Serviciului, Radu Timofte. Se intampla in 2001, iar aceasta numire a fost considerata surprinzatoare, intrucat Gioni Popescu era cunoscut ca un apropiat al fostului director SRI, Virgil Magureanu.
Numele lui Gioni Popescu a fost vehiculat in legatura cu mai multe afaceri incurcate privind unele achizitii ale SRI. A trebuit, la un moment dat, sa dea explicatii la Parchetul militar in legatura cu constructia unei vile a lui Virgil Magureanu. Era atunci sef al Comandamentului Financiar-Logistic din Serviciul Roman de Informatii. Generalui Ion Pitulescu, fostul sef al IGP, a spus, la un moment dat, ca Gioni Popescu este implicat si in afacerea Jimbolia - este vorba de contrabanda cu petrol peste Dunare in timpul embargoului impotriva Iugoslaviei.
Dupa ce a ajuns in SRI, Geoni Popescu a fost avansat, un an mai tarziu, la gradul de general de corp de armata, iar in 2004 a primit gradul de general.
In ceea ce il priveste pe magistratul Emil Ghergut, el a fost eliberat din functie dupa ce a cerut sa fie pensionat.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii decisese, in 16 martie, eliberarea lui Ghergut din functia de judecator la instanta suprema, prin pensionare, incepand cu data de 1 aprilie.
Ghergut a fost protagonistul unui scandal in timpul alegerilor generale. In calitate de presedinte al BEC, Ghergut a criticat, in 30 noiembrie 2004, Alianta PNL-PD si pe candidatul acesteia la Presedintie, Traian Basescu, pentru solicitarea de anulare a alegerilor.
Imediat, membrii Aliantei au facut sesizari cu privire la comportamentul si la declaratiile facute de Emil Ghergut, in calitate de presedinte al BEC, cu prilejul alegerilor prezidentiale, vicepresedintele Partidului Democrat Ioan Onisei inaintand CSM o plangere in acest sens.
Ulterior, Ghergut a cerut sa fie pensionat, iar CSM a considerat ca reclamatia a ramas fara obiect.
Seful statului a mai semnat, tot ieri, un decret privind incetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de politie Mihut Petru din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si un decret privind eliberarea din functie a magistratului Dragos Bogdan, judecator la Tribunalul Bucuresti.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO