Politică

Basescu nu este de acord cu infiintarea companiei energetice integrate

Basescu nu este de acord cu infiintarea companiei energetice integrate

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Nu sunt adeptul crearii unei astfel de concentrari de companii producatoare de energie. Dupa ce ai privatizat Petrom, dupa ce s-au privatizat distributii, sa te intorci e prea tarziu.

26.09.2007, 18:09 14

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu este de acord cu infiintarea unei companii energetice nationale integrate, asa cum prevede strategia energetica aprobata de guvern la cinci septembrie.
"Am cerut guvernului sa reevalueze oportunitatea crearii unei concentrari a sectorului energetic. Nu sunt adeptul crearii unei astfel de concentrari de companii producatoare de energie. Acest lucru se produce prea tarziu. Dupa ce ai privatizat Petrom, dupa ce s-au privatizat distributii, sa te intorci e prea tarziu. Trebuie reanalizata aceasta optiune", a declarat ieri Traian Basescu, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
CSAT a discutat ieri strategia energetica pentru perioada 2007-2020, care prevede crearea unui entitati integrate in sectorul energetic, care sa reuneasca producatorii hidro, nuclearo si termo si cele trei distributii care au mai ramas in proprietatea statului.
Presedintele crede insa ca o astfel de concentrare ar putea sa conduca la blocarea concurentei in sectorul energetic.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri pen-tru ZF ca guvernul inca evalueaza con-secintele unui astfel de demers, iar un raspuns va fi dat pana la mijlocul lui octombrie. Ministrul spune ca evaluarea se va face si in functie de ultimele decizii ale Comisiei Europene si ca Electrica si Transelectrica au deja in desfasurare doua studii referitoare la consecintele unei astfel de concentrari. Executivul european a aprobat, saptamana trecuta, un proiect care prevede divizarea marilor grupuri energetice precum E.ON sau Electricite de France prin separarea operatiunilor de productie de cele de distributie.
Scopul declarat al Comisiei este cresterea concurentei. Planul trebuie aprobat de statele membre ale UE si se intrevede o disputa dura, pentru ca unele tari precum Franta sau Germania care au entitati puternic integrate nu doresc acest lucru.
Insa expertii cred ca pana la urma Comisia isi va impune vointa, pentru ca exista mult mai multe state - de pilda Marea Britanie, Spania, Olanda, Suedia sau Irlanda - care sustin acest punct de vedere. Prin crearea unei companii energetice integrate Romania ar urma o tendinta inversa decat cea adoptata de Comisie. Comisia spune ca masura divizarii va conduce la cresterea investitiilor in infrastructura precum si accesul mai usor al unor firme in sectorul energetic.
Traian Basescu a sustinut ieri ca trebuie evaluat daca nu cumva strategia de creare a unei entitati integrate in energie nu contravine cumva celor convenite de Bucuresti cu Bruxellesul in Tratatul de aderare. El mai crede, dupa cum a declarat, ca crearea acestei entitati va diminua investitiile in sectorul energetic.
Seful statului spune ca este bine ca statul sa-si pastreze pachetele majoritare la companii precum Transelectrica, Romgaz, Transgaz, Conpet si Oil Terminal pe care le-a numit companii strategice. Pentru gasirea surselor de finantare necesare retehnologizarii, Basescu crede ca este bine ca astfel de societati sa scoata pe bursa pachete de actiuni de 10-15%. El spune ca dupa ce Transelectrica si-a scos pe bursa 10% din actiuni a obtinut destui bani pentru retehnologizare. In opinia sefului statului, acest demers trebuie urmat si de alte companii din domeniu.
Strategia energetica va fi adoptata de CSAT dupa ce va exista o viziune foarte clara asupra continuarii privatizarilor in sectorul energetic, a afirmat ieri seful statului. In rest, a adaugat el, strategia energetica este buna, dar trebuie completata cu "elemente care sa convinga".
Potrivit sefului statului, aceasta strategie ar trebui sa prevada si stimularea productiei autohtone de biocarburanti. El a amintit ca exista companii straine care au achizitionat suprafete mari de teren in Baragan pentru productia de biomasa, dar ca, in prezent, este destinata tarilor din care provin aceste companii.
Seful statului a precizat ca este de acord cu subventiile acordate acestor companii, dar ca ar prefera ca si firme romanesti sa beneficieze de astfel de fonduri. El a adaugat ca strategia energetica trebuie sa cuprinda si un capitol care sa vizeze reducerea consumurilor de energie. "E relativ incomplet sa vorbesti despre solutii de crestere a productiei de energie, fara sa ai in vedere si reglementari care sa stimuleze reducerea consumului de energie", a spus Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO