Politică

Basescu nu renunta la Parlamentul unicameral si anunta un referendum anul viiitor

06.10.2005, 19:49 9

Presedintele Traian Basescu nu renunta la ideea organizarii unui referendum pentru trecerea la un Parlament unicameral si anunta ca o consultare populara pe aceasta problema ar putea fi organizata anul viitor.

Seful statului a facut ieri bilantul consultarilor pe aceasta tema cu partidele politice, anuntand ca astfel de intalniri vor continua, dar ca, daca nu se va ajunge la un consens, solutia este una: consultarea poporului. In opinia sefului statului, populatia poate fi consultata si in lipsa unui acord politic - unele partide au spus in trecut ca acest lucru nu este posibil - dar, daca respectivul consens ar exista, el trebuie sa fie in acord cu vointa poporului: adica trecerea la un Parlament unicameral. Basescu a spus ca referendumul ar putea fi organizat anul viitor, o data cu alegerile pentru Parlamentul European.

Consultarile de la Cotroceni s-au finalizat marti seara spre miezul noptii si au avut doua teme principale: Parlamentul unicameral si integrarea europeana.

Daca la "capitolul integrare", consensul este deplin, in privinta reformei parlamentare, dupa zicala "cate bordeie atatea obiceie", partidele

si-au expus opiniile in functie de interese. Unele vor Parlament unicameral, altele vot uninominal, unele le vor pe amandoua, altele pe nici unul. Discutiile seamana cu cele de acum trei ani, de dinainte de revizuirea Constitutiei, dar si cu altele ulterioare cand nu s-a putut ajunge la un consens in privinta reformarii sistemului electoral in vederea introducerii votului uninominal.

UDMR nu vrea Parlament unicameral si nici vot uninominal - intrucat, fiind un partid mai degraba regional, ar fi dezavantajat la toate capitolele. Conservatorii sustin ambele idei, desi se stie ca votul uninominal dezavantajeaza partidele mici. Ar putea fi un semnal ca PC se gandeste la o alta "combinatie", poate la o alianta sau o fuziune inainte de viitoarele alegeri. PD sustine si Parlamentul unicameral, si votul uninominal (eventual un vot uninominal pe lista de partid). Explicatia ar putea fi aceea ca niciodata PD nu l-a contrazis pe actualul sef al statului. Minoritatile, altele decat cea maghiara, nu vor Parlament unicameral. Situatia lor este urmatoarea: Constitutia in vigoare le acorda cate un loc fiecarei minoritati in Camera inferioara, lucru care ar putea fi pus, eventual, sub semnul intrebarii in momentul trecerii la un Parlament unicameral. Liberalii au fost la Cotroceni in urma cu aproape doua saptamani. Concluzia: nu vor Parlament unicameral si sustin un sistem electoral mixt - uninominal si pe lista. PNL cere insa departajarea atributiilor celor doua Camere legislative, lucru sustinut, de altfel, si de UDMR.

PSD - partid in care exista doua curente, unul proreforma Parlamentului, altul pentru pastrarea status-quo-ului - a boicotat consultarile, nemultumit de faptul ca seful statului a criticat acest partid. Presedintele PSD Mircea Geoana a calificat consultarile drept "un esec major" si a spus ca, daca seful statului isi va revizui pozitia si va apela la o "forma decenta" de invitare a partidelor la o discutie serioasa, PSD va trebui sa raspunda. Seful statului a spus ieri ca nu are nimic cu PSD, dar nici "nu-i va cauta pe terenul de vanatoare" pe liderii acestui partid pentru a se consulta cu ei.



Nicholson: Lasati discutiile astea pana dupa 2007

Emma Nicholson, vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European si fost raportor pentru Romania al Legislativului european, a declarat, ieri, la Bucuresti, ca Romania trebuie sa se concentreze asupra temelor in legatura cu integrarea europeana si sa lase discutiile privind reforma Legislativului pana dupa 2007.

"Recomand Romaniei sa nu utilizeze prea mult timp in incercarea de a reforma sistemul parlamentar. Este mai mult decat suficient de bun pentru intrarea in Uniunea Europeana. Poate ca ar trebui ca aceasta chestiune sa fie lasata la o parte pentru o vreme, pana cand Romania va fi un membru al Uniunii Europene", a spus Nicholson. Totusi, ea a explicat ca sprijina intentia reformarii acestui for, dar nu considera ca acesta este cel mai bun moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO