Politică

Basescu s-a intalnit cu Voronin si Iuscenko

24.01.2005, 00:00 18

Presedintele Traian Basescu a participat ieri la sedinta solemna de investitura a noului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, la o zi dupa ce fusese in vizita la Chisinau.
Peste 60 de inalte oficialitati din strainatate, intre care secretarul de stat american, Colin Powell, si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, au participat la acest eveniment de care multi ucrainei, dar si cancelariile occidentale isi leaga multe sperante.
Dupa zece ani de regim autoritar, sub Leonid Kucima, Iuscenko mosteneste o tara divizata si corupta.
O parte dintre cetateni favorabili apropierii de Rusia o dispretuieste pe cealalta care doreste o apropiere de Uniunea Europeana, si invers. Iuscenko, care a declarat in mai multe randuri ca telul sau este integrarea tarii in UE, trebuie sa-i convinga de ucrainenii din Est, favorabili apropierii de Moscova, care ameninta cu secesiunea, de viabilitatea proiectului sau. De altfel, el va face astazi prima sa vizita oficiala, in calitate de presedinte, la Mosova - este un gest menit sa domoleasca temerile propriilor cetateni, dar si sa arate ca doreste relatii normale cu Rusia, a carei elita politica, in frunte cu Vladimir Putin, l-a sustinut in campania electorala pe rivalul sai, Viktor Ianukovici.
Iuscenko a  depus ieri juramantul in fata Parlamentului dupa care s-a deplasat in Piata Independentei, unde jumatate de milion de oameni i-au ascultat discursul despre intentiile de viitor.
Dar victoria lui Iuscenko nu este suficienta pentru a spune ca lucrurile au intrat pe fagasul normal. Tara are nevoie de reforme profunde, Iuscenko va trebui sa-si respecte promisiunile electorale de a pune la punct o reforma fiscala asteptata de mediile de afaceri, dar si pe cele legate de o reforma sociala care sa-s-i ajute pe ucraineni sa traiasca mai bine.
Problema libertatii de expresie se pune cu acuitate, criminalitatea este mare. Noul presedinte va trebui sa fie artizanul reformelor in aceste zone pentru a demonstra ca Ucraina chiar isi doreste integrarea in UE.
Relatiile externe va trebui sa se inscrie in aceasta ecuatie.
Bucurestiul si-a manifestat interesul de a ajuta Ucraina sa se apropie de UE. Relatiile cu aceasta tara au fost de-a lungul vremii tensionate - fie ca a fost vorba de drepturile romanilor din Ucraina, de delimitarea frontierelor, de impartirea platoului continental (Romania s-a plans Curtii de Justitie de la Haga in aceasta problema) si mai nou de construirea canalului Bistroe.
Gestul presedintelui Basescu de a participa la investitura lui Iuscenko trebuie vazut in acest context. De altfel, aseara cei doi presedinti au avut o scurta intalnire.
De asemenea, faptul ca seful statului a facut prima sa vizita la Chisinau - dupa sase ani in care nici un presedinte roman nu a mai vizitat Republica Moldova - confirma ca aceasta tara figureaza printre prioritatile de politica externa ale noii administratii.
Presedintele a declarat, dupa o intalnire cu Vladimir Voronin, ca va sprijini, inclusiv financiar, Republica Moldova si va fi avocatul integrararii acestei tari in UE.
De altfel, cu o zi inainte de vizita, Guvernul a aprobat un ajutor constand in 300 de milioane de kilowati de energie electrica pentru a ajuta Moldova sa iasa din criza energetica in care se afla.
Presedintele roman a declarat ca Romania nu va mai permite ca Republica Moldova sa fie santajata cu energie electrica - este o aluzie la gestul celor de la Tiraspol care au oprit furnizarea unei parti de energie electrica catre Moldova.
"Acum trebuie sa ajutam Moldova si o vom ajuta si o vom face ori de cate ori cineva isi va permite sa creada ca poate sa puna Moldova in dificultate, atata timp in cat Moldova are un prieten la frontiere", a subliniat presedintele Romaniei.
El i-a indemnat pe politicienii de la Chisinau ca, atunci cand au o nevoie, "sa incerce mai intai un telefon la Bucuresti". El a spus ca Moldova este un stat suveran si va fi tratata cu tot respectul cuvenit unui stat suveran.
Dupa 2001 relatiile dintre Romania si Moldova s-au deteriorat grav - Romania a fost acuzata de expansionism -, dar, la sfarsitul vizitei lui Basescu, Voronin a declarat ca perioada de inghet a trecut. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO