Politică

Basescu si-a facut bilantul. Ce au insemnat ultimii cinci ani pentru oamenii de afaceri?

Basescu si-a facut bilantul. Ce au insemnat ultimii cinci ani pentru oamenii de afaceri?
16.09.2009, 18:30 87

Bilantul neasteptat al celor cinci ani de mandat pe carepresedintele Traian Basescu l-a facut marti seara in fataParlamentului este pozitiv din punctual sau de vedere. Dar ce auinsemnat acesti cinci ani pentru oamenii de afaceri?

Ce a spus, in esenta, Traian Basescu in, probabil, ultimul saudiscurs in fata Parlamentului in acest mandat? Ca in ultimii cinciani cresterea economica a fost fara precedent. Ca introducereacotei unice ("pe care am sustinut-o din prima zi a mandatului meu") a avut un rol esentialin imbunatatirea nivelului de trai a romanilor. Apoi ca puteamplati un cost mai mic al crizei, "daca dupa intrarea in UE nu seintarzia reforma statului". Neimpliniri? Cateva. Nu a reusit safaca Europa sa aiba incredere in Justitie, iar Parlamentul incablocheaza dosarele politicienilor. Cum stau lucrurile dinperspectiva oamenilor de afaceri?

Radu Enache: Presedintele foloseste douamasuri

Radu Enache, directorul general al lantului hotelierContinental, spune ca ultimii cinci ani cu Basescu nu i-au adus"nimic".

"Afacerile mele nu au simtit nimic de pe urma lui. Ce cred esteca poate ar fi fost mai bine daca domnul presedinte s-ar fiimplicat mai mult sa vegheze ca institutiile statului sa isi facatreaba si ma refer aici la institutia Parlamentului. E ridicolfaptul ca si noul Guvern legifereaza prin ordonante de urgenta siprin asumarea raspunderii dupa ce presedintele tocmai asta criticala fostul guvern liberal", afirma Enache.

El spune ca presedintele nu are parghiile constitutionale princare sa poate "corecta" atitudinea Guvernului, dar ca la finalulmandatului vede ca Basescu are doua unitati de masura: una pentrufostul Guvern, caruia ii reprosa ca legifera prin ordonante, si unapentru actualul Guvern, caruia nu ii reproseaza ca legifereaza prinordonante.

Constantin Stroe, Dacia: Toate guvernele ne-auajutat

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, afirma ca ultimiicinci ani au reprezentat pentru companie o ascensiune continua.

"In 2004 (ultimul an de mandat al premierului PSD Adrian Nastasesi presedintelui Ion Iliescu, n.n.) am lansat Logan, iar inurmatorii ani au aparut 5 succesori ai acestui produs. Cifra deafaceri a crescut incontinuu", a spus Stroe.

"Ne-am dori si ca urmatorii cinci ani de zile sa semene cuultimii cinci, care au fost cei mai de succes pentru Dacia. As fiincorect daca nu as recunoaste ca absolut toate guvernele ne-ausustinut, subliniez masurile luate de Executiv in ultimii cinciani: cota unica, programul Rabla, taxa de poluare, sprijinul totalpe care l-am primit in instalarea centrului de investitii de laTitu. Nu poti sa ceri unui Guvern sa poata face mai mult decatatat", a mai spus Stroe.

"Am plecat fara nicio datorie si am ajuns sa neimprumutam agresiv"

Presedintele a sustinut luni seara ca introducerea cotei unice aincurajat munca si a imbunatatit nivelul de trai.

"In 2005, odata cu introducerea cotei unice de impozitare, totioamenii de afaceri au avut de castigat, dar aceasta oportunitates-a pierdut din cauza crizei si a atitudinii statului care nu astiut sa se adapteze", crede Dan Sucu, presedintele Mobexpert. Elafirma totusi ca lucrurile nu stau chiar cum spune presedintelecand vine vorba despre nivelul de trai si ca este dezamagit ingeneral de atitudinea politicienilor, pentru ca i-au adus pe romaniin situatia de a "manca de la copiii lor".

"Am plecat in 1989 fara nicio datorie si am ajuns sa neimprumutam agresiv fara sa investim. Oportunitatea de atunci a fostpierduta fie datorita unor jocuri politicianiste, fie datorita unordecizii proaste, iar domnul Basescu si alti politicieni dingeneratia lui pot sa-si multumeasca pentru acest lucru", a mai spusSucu.

La randul sau, Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall, spuneca afacerile sale au prosperat in ultimii ani, dar spera caGuvernul sa ia deciziile bune in contextul crizei, pentru caeconomia sa-si poata reveni rapid. "Mediul romanesc de business,precum si deschiderea catre Europa au creat oportunitati care s-autradus prin redimensionarea afacerii pe care o detin. Sper ca inviitorul apropiat Romania sa devina un pol de stabilitate astfelincat cresterea economica sa isi reia cursul sau firesc", spuneDascalu.

Discurs nationalist, demersautojustificativ

Discursul sefului statului a fost jumatate o dare de seama,jumatate un discurs catre natiune, spune Dumitru Bortun,conferentiar universitar la Facultatea de Comunicare si RelatiiPublice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice siAdministrative (SNSPA).

Analizand frecventa cuvintelor utilizate de seful statului indiscursul sau de aproape doua ore, profesorul afirma ca acesta afost, in primul rand, unul nationalist si apoi proeuropean.

Seful statului a pronuntat de 165 de ori cuvantul roman, de 48de ori cuvantul european, de 45 de ori cuvantul stat, de 34 de oricuvantul guvern. Cuvantul economie a aparut in discursul sau de 26de ori, cuvantul modernizare de 21 de ori, iar cuvantul criza de 17ori.

"Dupa frecventa cuvintelor se poate spune ca mesajul a fost inprimul rand unul nationalist, proeuropean", afirma DumitruBortun.

Presedintele a insistat in discursul sau ca Romania nu aresolutii miraculoase la criza: "Solutiile pe care vi le propunpentru viitor sunt modernizarea institutiilor statului".

Potrivit presedintelui, un alt obiectiv important al Romaniei oreprezinta gestionarea politicilor fiscale si a situatieimacro-economice pentru ca Romania sa adere la zona euro in 2014 sila spatiul Schengen in 2011.

"Frecventa cu care a folosit cuvantul stat este corecta, pentruca ceea ce ne lipseste este tocmai aceasta reforma a statului.Faptul ca a folosit cuvantul modernitate, modernizare, mai frecventdecat cuvantul criza indica o continuitate a discursului sau,pentru ca modernizarea este una dintre temele sale preferate",spune profesorul de la SNSPA.

Insa, remarca el, faptul ca presedintele si-a tinut discursulimediat dupa angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentuluipe legea salarizarii, a restructurarii agentiilor guvernamentale sia invatamantului a transformat bilantul "intr-un demersautojustificativ".

"Impresia este ca Basescu nu avea ce sa raporteze", de aceeasi-a tinut bilantul dupa angajarea raspunderii Guvernului,considera profesorul Bortun.

Potrivit profesorului de stiinte politice, Stelian Tanase,Basescu a prezentat un discurs de lansare in campanie electorala,"a pus pe masa temele", insa seful statului a fost nesigur siobosit.

"Din punctul acesta de vedere premierul Emil Boc a fost mult maibun, pentru ca, la prezentarea asumarii raspunderii Guvernului(asumarea a avut loc chiar inaintea discursului lui Basescu, n.n.),el a fost sigur pe el si concis. Basescu a vorbit prea mult, iartemele erau deja stiute", a spus Tanase.

Discursul presedintelui in cifre

  • Discursul a avut 10.860 de cuvinte si 35 de pagini.
  • Presedintele a vorbit o ora si 40 de minute, incepand cu orele19.04.
  • Basescu a pronuntat cuvantul "roman" de 165 de ori.
  • Cuvantul "european" a aparut de 48 de ori.
  • Cuvantul "stat" a aparut de 45 de ori.
  • Cuvantul "guvern" a aparut de 34 de ori.
  • Cuvantul "economie" a aparut de 26 de ori.
  • Cuvantul "modernizare" a aparut de 21 de ori.
  • Cuvantul "criza" a aparut de 17 ori.
  • Traficul pe site-ul Presedintiei a ajuns marti seara la maximulultimelor luni, cu 1.402 vizitatori unici care l-au accesat de7.515 ori. Discursul sefului statului a fost actualizat in timpreal, pe masura ce paragrafele erau rostite in plenulParlamentului. Site-ul Presedintiei este accesat in medie de 1.100de vizitatori unici in timpul unei zile normale de lucru, in vremece in weekend accesarile "unicilor" scad pana la aproximativ800.

MirceaGeoana (PSD): Cronica unei presedintii ratate

Discursul de doua ore al presedintelui Traian Basescu in fataParlamentului a fost cronica unei presedintii ratate, care a esuat,a declarat presedintele PSD Mircea Geoana. Liderul social-democrata adaugat ca discursul de doua ore al presedintelui a fost, inopinia sa, plictisitor si monoton si fara nervul caracteristic luiBasescu. Potrivit lui Geoana, discursul a fost ultima prezenta alui Traian Basescu la Parlament in calitate de sef al statului."Vestea buna dupa aceste doua ore care au trecut greu inParlamentul Romaniei este ca acesta este ultimul discurs pe caredomnul Basescu il rosteste in fata Parlamentului. Cand ai nevoie dedoua ore ca sa te justifici si ai nevoie de un sfert de ora ca savorbesti despre problemele romanilor, este clar ca mandatul decinci ani al domnului Basescu se apropie de sfarsit", a afirmatpresedintele PSD. Geoana a opinat ca discursul sefului statului afost "preludiul" lansarii candidaturii acestuia la alegerileprezidentiale.

Crin Antonescu (PNL): M-am plictisit!

"Am venit, am ascultat. Nu consider normal ca presedintele safaca un bilant politic al mandatului sau ca presedinte in fatanoastra, pentru ca nu are mandatul de la Parlament.

Pur si simplu sunt plictisit. Asa ceva nu am auzit dinainte de'89. Asa ceva, un asemenea ton, un asemenea mod de abordare eu nuam auzit de la Nicolae Ceausescu si o spun fara niciun fel deexagerare", a declarat liderul PNL, Crin

Antonescu. Presedintele liberalilor a mentionat ca Basescu poatesa-si faca bilantul "in campania electorala, in fata romanilor"."Inteleg acum ca preocuparile presedintelui sunt: agricultura,pensiile, sanatatea, demagogia, demografia, invatamantul,procuratura, presa, cine e imatur, cine nu e matur, inteleg ca intoate domeniile situatia Romaniei era groaznica pana la venirea luiTraian Basescu presedinte, inteleg ca in toate domeniile lucrurileau mers minunat", a mai spus Antonescu.

MarkoBela (UDMR): A vorbit de Guvern, nu de Presedintie

Discursul lui Traian Basescu a fost mai mult despre performantaGuvernului decat despre Presedintie, a apreciat Marko Bela, liderulUDMR. "Eu am impresia ca, totusi, aici se vorbeste mai mult despreperformanta Guvernului sau performanta diferitelor guverne si nu inprimul rand despre institutia prezidentiala", a comentat MarkoBela. Potrivit lui Bela, presedintele a aparat mai degrabaGuvernul. UDMR si PNL vor depune cel mai probabil astazi o motiunede cenzura impotriva Guvernului, care si-a angajat martiraspunderea in fata Parlamentului pe legile educatiei, alesalarizarii unice si a restructurarii guvernamentale. Despresansele adoptarii motiunii de cenzura, Marko Bela a spus ca UDMR siPNL au puterea sa o depuna, dar nu si forta de a o vota cumajoritate. "Soarta motiunii depinde de cele doua partide deguvernamant, daca ei vor in continuare sa se certe in acelasiguvern sau vor sa se certe separat", a adaugat presedintele UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO