Politică

BEC someaza candidatii sa nu ajunga la calomnii in timpul campaniei electorale

09.11.2004, 00:00 29

Biroul Electoral Central (BEC) a fixat ieri unele coordonate ale campaniei electorale, intre care si interzicerea publicitatii politice calomnioase.
Astfel, membrii BEC au interzis spoturile sau materialele de propaganda electorala care contin calomnii la adresa candidatilor, a partidelor politice sau autoritatilor publice. Nu este permisa reproducerea sau publicarea in presa scrisa a unor imagini sau mesaje care, prin continutul lor  lanseaza acuzatii fara acoperire.
Decizia vine ca urmare a unei intampinari facute in acest sens de reprezentantii Aliantei PNL-PD si ai Uniunii PSD+PUR in Biroul Electoral Central.
Tot ieri, membrii BEC au interzis reproducerea in presa, a materialelor de propaganda electorala, inclusiv a clipurilor, ce contin combinatii de culori care evoca steagul Romaniei sau al altui stat, precum si al organizatiilor internationale  la care partidele care il folosesc nu sunt membre. Decizia BEC vine doar sa intareasca unele articole din legea electorala care reglementeaza in acest sens. Decizia are justificare. La Cluj, de pilda, doua afise electorale folosite de filiala UDMR din judet sunt considerate ilegale deoarece contin culorile combinate ale drapelului Ungariei: rosu, alb, verde. Prin urmare, filiala UDMR Cluj va trebui sa le retraga.
Totodata, BEC a pus ieri punct unei mai vechi discutii legate de trimiterea unor observatori, de catre formatiunile politice, la sectiile de votare din strainatate. Observatorii vor putea monitoriza alegerile insa vor avea nevoie de acreditarea BEC.
Schimbarile de ultim moment pe listele electorale precum si continutul sau locul de afisare a materialelor electorale, provoaca controverse politice ce ajung pe masa birourilor electorale.
La Suceava, Alianta PNL-PD a contestat ieri lista de candidati a Uniunii PSD+PUR, argumentand ca inscrierea electorala s-a facut dupa expirarea termenului legal. Lista pentru Parlament a PSD+PUR este deschisa, in acest judet, de presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, la Senat, si ministrul Eugen Bejinariu, la Camera Deputatilor.
Filiala Aliantei PNL-PD din Suceava protesteaza la Biroul Electoral Judetean aratand ca listele Uniunii PSD+PUR au fost modificate si inregistrate din nou duminica, dupa expirarea termenului de depunere a listelor. Potrivit legii electorale, inregistrarea candidatilor se face pana la 29 octombrie, cu 30 de zile inainte de alegeri.
De fapt, PSD+PUR a inregistrat din nou listele dupa ce a inlocuit candidatura unui membru al partidului de guvernamant retras din cursa electorala. O alta obiectie a aliantei priveste listele de sustinatori ai PSD+PUR. Mai exact, se arata ca exista o neconcordanta intre persoanele care semneaza listele de candidati pentru Senat si cele pentru Camera Deputatilor.
Contestatia Aliantei D.A. este considerata drept "ticalosie" de catre liderul local al PSD, Gavril Marza. El mai spune ca schimbarea operata pe lista electorala de la Suceava este in termenul legal si, prin urmare nu exista temei pentru contestatia aliantei.
Biroul Electoral Judetean Suceava va solutiona aceasta controversa.
Schimbari de ultim moment sunt si la PRM. Tot la Suceava, un candidat aflat pe locul 12 pe lista PRM din judet - loc neeligibil - s-a retras de pe lista acestui partid pentru a candida pe lista Actiunii Populare. Motivul este urcarea pe lista electorala de la locul 12, la locul doi.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO